Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

olaboga123

Praca za granicą

Polecane posty

Chciałabym w styczniu razem z chłopakiem wyjechać do Anglii trochę zarobić. Jak się do tego wszystkiego zabrać?

Gość fraszka maszka
załatwić pracę jeszcze w polsce, znaleźć mieszkanie jeszcze w polsce, potem można je zmienić, mieć w zapasie kilka tysięcy złotych, gdyby z pracą coś nie szło, najlepiej działać przez znajomych

Gość trzęsinóżka25
Słuchaj, ja przez 2 lata rozmyślałam bardzo powaznie nad wyjazdem do uk. Teraz wlasnie mam okazje tu przebywa i powiem Ci, ze bardzo zaluje. Wlasnie straciłam prace. Licz sie z tym, ze pieniedzy nie odlozysz za wiele, albo wcale, ale 3 mam kciuki za was i zycze powodzenia. Najłatwiej zapytac znajomych o taka mozliwosc

Gość trzęsinóżka25
popieram rzedmówczynie, kasy trzeba mieć minimum ok tysiaka funciakow na start

Ogółem myślałam o wyjeździe na pól roku lub rok. Znacie jakieś pewne firmy pośredniczące w zatrudnianiu do pracy za granicą? Ze znajomościami to trochę kiszka.

Gość ptasiek nastroszony
raczej do Niemiec, tam jest atrakcyjna pracaq dla tandemu . szczegolnie gdy jedno z tandemu ma geste dlugie wlosy. polega na tym , ze jedno drugie trzyma za nogi gdy trzymany jest zanurzony do mniej wiecej polowy w studzience kanalizacyjnej , troche sily musi trzymajacy miec i wskazane by osoba czyszczaca studzienki trzymana byla raczej lekka

Gość w Anglii juz nie ma pracy
za duzo sie tu zjechalo ludzi z calego swiata ofert pracy jest bardzo malo glownie dla specjalistow na sprzataczke jest interwiev i chyba z 8 kandydatek na 1 miejsce wybieraja osoby z dobrym ang i poprzednim doswiadczeniem chca referencji

Gość aniol w sutannie
jak chcecie wyjechac to radzilaabym juz teraz, przd swietmai -zalapiecie sie do jakies restauracji. w styczniu bym sobie darowlaal. dodam ze w ciagu pol roku to raczej nic nie zaoszczedzicie. ewentulanie jakies 2 000 ./

teraz nie damy rady wyjechać, bo oboje mamy umowy do końca grudnia. Może jakieś inne państwo?

Gość w Anglii juz nie ma pracy
w restauracji to sie zalapia na christmas job a potem po nowym roku im podziekuja ale niech jada sami sie przekonaja co i jak

Gość iuhiuh
w tej chwili osoby bez zadnych kwalifikacji i bieglego jezyka (ktorego mozna nauczyc sie tylko bedac na miejscu) nie maja szans na prace. Tak jak ktos pisal, do londynu zjezdzaja ludzie z calego swiata, do tego jest mnostwo ludzi mieszkajacych tu od paru lat, znajacych swietnie jezyk i to oni dostana prace, a nie swiezaki, ktore nie odbyly nawet 5minutowej rozmowy z nativem nigdy i znaja angielski jedynie z regulek gramatycznych.

to co siedzieć dalej w obecnej pracy za 4,30 zł za godzinę netto? chce coś z sobą zrobić. Duzo rzeczy porafię, jestem tez po studiach. Męczy mnie takie życie

Nie słuchaj ludzi w necie tylko jedź. Bo tu ci nikt nie powie jak jest, a najwięcej pierdolą głupot ludzie którzy tam siedzą i nie chcą konkurencji. Musisz pojechać, spędzić parę nocek w hostelu, załatwić mieszkanie (żaden problem) i zarejestrować się w agencji pracy tymczasowej. Jak chcesz pracować i znasz język to praca będzie. Z czasem możesz szukać poza agencją - prędzej czy później znajdziesz i na pewno szybciej niż w Polsce. No i za pieniądze 5-6x wyższe przy praktycznie takich samych kosztach życia.

Przy czym nie chwal się swoimi studiami tam bo nie dostaniesz wtedy prostej pracy, a na taką głównie możesz liczyć na starcie. Potraktują cię jako overqualified i dupa. A z kolei bez doświadczenia i referencji w żaden poważny fach nie wskoczysz.

Gość iuhiuh
babeczki, bierzesz odpowiedzialnosc za swoje slowa? Pomozesz dziewczynie, jak skoncza jej sie pieniadze z Polski, a ona nadal bedzie bez pracy?

Ze spraw na początek jeszcze: załóż konto bankowe (bardzo źle patrzą jak nie masz i wiele firm nie chce takich bo niechętnie płacą gotówką), wyrób NIN (numer ubezpieczenia).

ogółem myślałam o takich firmach co biorą do anglii do pracy i od razu zapewniają nocleg. Nie wiem cyz to jednak bezpieczna opcja. A jeśli chdozi o kase trzeba tak zrobić żeby nie skończyć pod mostem:) tyle to wiem ;)

Żadnej opinii w necie nie można się uczepiać i traktować jako 100% pewnik. Ja wyrażam swoje zdanie, a do niej należy ocena. Ludziom od zawsze kończyły się tam pieniądze i od lat wielu wracało z kwitkiem, nawet gdy nie było jeszcze "kryzysu". W tym samym czasie innym jakoś się udaje dostać pracę. Znając dobrze język i mając szczerą chęć do pracy - szanse są wysokie.

NIN wyrobisz w tzw. Jobcenter czyli tamtejszym urzędzie pracy. Ale masz poniekąd rację, że można na początek załapać się poprzez agencję z Polski. Swego czasu nawet Tesco szukało ludzi dając wyposażone mieszkanie na 4 osoby i zapewniając pracę. Tyle, że te mieszkania wychodziły drogo no ale coś za coś.

Była tu niedawno dziewczyna, która pojechała w ciemno do Irlandii z kolei. Tydzień w hostelu, potem na mieszkanie i do pracy. Płaciła 450 euro/mc za kawalerkę, a zarabiała 1400 euro. I tyle. Jak się chce to można, a najgorzej słuchać biadolenia polaczków stamtąd. Oni od zawsze płakali, że pracy nie ma i w ogóle chyba wrócą niedługo. I jeszcze coś: trzymaj się na kilometr od polactwa w UK.

Nikt nie będzie ci przelewów międzynarodowych fundował. Konto wyrabia się w parę dni więc to naprawdę nie problem. Poza tym musisz mieć kartę żeby jakoś tam funkcjonować, prawda?