Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Fifarafaaa

Szczepionki

Polecane posty

Gość Fifarafaaa

Witam!mam pytanie do matek odnośnie szczepień na pneumokoki i rotawitusy a mianowicie czy szczepicie swoje dzieci przeciwko tym chorobom?ostatnio bylam na pierwszej wizycie kontrolnej z moim maluchem i pani doktor zachecala do szczepienia i moze wszystko byloby ok gdyby nie te ceny masakryczne w sumie za wszystkie szczepienia musialabym wydac ponad 2 tysiaki. Pytalam znajomych niektorzy szczepią a niektorzy nie i sama juz nie wiem co robic a jak jest u was?

Gość a ja.....
nie szczepiłam. Syn ma 3latka, chodzi do przedszkola od września i jeszcze nie był chory. Ogólnie miał raz katar i trzydniówkę

mój z powodu choroby miał opóźnione wszystkie szczepienia. gdy zaczęliśmy to na rotawirusy było już za późno. nasza pani doktor ze szpitala powiedziała że jeżeli nas stać żeby zaszczepić na pneumokoki i no mały dostał po skończonym roku dwie dawki. teraz ma 2,5 roku i planuję jeszcze meningokoki to już chyba tylko 1 dawka

na pneumo i rota nie na pneumo może kiedyś zaszczepię,ale na rota wręcz pediatra nie polecał

Gość kąpiele roczniaka
jeśli nie masz zamiaru oddawać go do żłobka, możesz nie szczepić, przed przedszkolem można malucha zaszczepić, wtedy jest tylko jedna dawka koszt coś około 300 zł. ja widzę same plusy, bo 1. mniej kasy wydasz 2. zaszczepisz już większe dziecko a nie takiego maluszka 3. mniej tych wszystkich szczepień to mniejsza ingerencja w organizm dziecka. z każdym szczepieniem musi się dodatkowo zmagać.

Gość kąpiele roczniaka
mówię o pneumokokach, na rota mój pediatra nie zalecał.

tak, ja też moze przed przedszkolem zaszczepie, ale jeszcze to grubo przedyskutuję z lekarzem.

Gość Moniaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
jesli nie masz zamiaru dawac malucha do żłobka to zaszczep tylko podstawowymi i juz

Gość Fifarafaaa
No wlasnie tak chyba zrobię bo jakby nie bylo to wszczeouja malemu dziecku te wszystkie choroby i nie wiem czy to takie konieczne jest. Chyba tez tylko na podstawowe choroby go zaszczepie bo do zlobka go nie oddaje no i tez nie ukrywam te szczepionki są mega drogie i nie stac mnie na nie:/faktycznie mozna zaszczepic malucha przed przedszkolem na te pneumokoki i tyle:) dzieki dziewczyny za rady