Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość edee

naprawa auta ----------- moze sa tutaj męzczyzni znajacy temat

Polecane posty

Gość edee

witajcie .wiem ze to forum damskie ale zapytam ... w aucie uszkodziła sie turbina ( miała takie prawo ) dałam do naprawy , mechanik ząłozył nowa i szlag trafił silnik bo wszedł na 5 tys obrotów ... buuuuu koszt 7 tys za nowy silnik a machanik mówi ze to nie jego wina ... co mam zrobic ?

Gość asdfasfsadfafas
Do sądu z nim!!

Gość edee
z zepsuta turbina jechałam kilka kilometrów do niego do warsztatu , mówił ze moge jechac i było słychac tylko szum - buczenie turbiny a teraz cały silnik do wymiany sąd - to trwa i kupa nerwów

Gość edee
ukręciłabym mu łeb mam jakies dowody pewnie nazbierac co ? opinia innego mechanika ? zdjecia ?

Gość asdfasfsadfafas
To jak wolisz 7 koła wydać to już twoja sprawa :P

Gość poma rańcza
no a czego oczekujesz skoro sąd Ci nie pasuje????? Możesz ewentualnie wynająć paru blokersów celem zwiększenia siły swoich argumentów. Podejrzewam też, że oczywiście od mechanika nie masz żadnego paragonu, rachunku czy czegokowiek?

Gość Alfredo.. Kapst
oddaj auto na złom i kup nowe, ale z salonu.

Gość edee
pozostanie sąd - chyba ze bokserzy moze ktos miał podobny przypadek ?

Gość edee
Alfredo rozumiem ze jestes sponsorem babeczki w kropeczki - czyli auta nie mam ruszac ? kurcze wyłozyłabym te 7 tys i zrobiła a uto bo jest mi potzrebne

Gość edee
no ale wg was to ewidentna wina mechanika czy nie ?

Gość poma rańcza
to przed naprawą weź rzeczoznawcę, niech zrobi porządną dokumentację, naprawiaj (bierz faktury) a z tamtym walcz w sądzie

Gość edee
no tak rzeczoznawca :) w nerwach nic sie nie pamieta :(

Gość edee
ile moze kosztowac taka ocena rzeczoznawcy ?

Gość Alfredo.. Kapst
ok 400 zł. To ci nic nie da.

Gość edee
to co proponujesz Alfredo ?

Gość edee
mechanik chce kupic moje auto wartosci 15 tys za 5 tys he he

Gość poma rańcza
dlaczego ma nic nie dać? Jeżeli jest to rzeczoznawca z prawdziwego zdarzenia i stwierdzi on, że uszkodzenie silnika było wynikiem błędu przy wymianie turbosprężarki to nie widzę powodu, dla którego miałaby taka opinia być bezużyteczna. Ponawiam też bardzo ważne pytanie: czy masz jakikolwiek dokument potwierdzający wcześniejszą "naprawę"?

Gość edee
nie mam dokumentu ale mam trzech swiadków

Gość poma rańcza
niestety różni pseudo - mechanicy czują się bezkarni. Raz ludzie nie chcą iść do sądu i dochodzić swoich praw "bo to tyle zachodu i czasu"; a dwa nie biorą żadnych rachunków, wszystko na gębę a szara strefa rośnie w siłę. I mówię to z własnego doświadczenia, kiedyś też byłam taka naiwna co kosztowało mnie masę kasy. Dziś zawsze żądam rachunków czy im się to podoba czy nie. Od razu inaczej Cię traktują

Gość edee
coraz bardziej sie przekonuje ze nikomu nie mozna ufac , dosłownie nikomu i wiekszosc tylko czeka by oskubac cie

Gość poma rańcza
Jeżeli masz pewność, że usterka jest wynikiem nieumiejętnej naprawy (nic wcześniej nie wskazywało, że może coś się dziać z silnikiem i nie jest to po prostu niefortunny zbieg okoliczności) to bierz opinię, naprawiaj (jeżeli potrzebujesz auta), a wmiędzyczasie walcz o swoje. Jeżeli wygrasz sprawę to oprócz zwrotu kosztów naprawy, kosztów sądowych, możesz też walczyć o odszkodowanie

Gość edee
no i chyba tak zrobie :) jezeli ktos miał podobny przypadek prosze o cenne uwagi i porady :)

Gość ojtam co tam
Dislem nie wolno jechać jak coś się dzieje z turbiną, ponieważ silnik może na tym ucierpieć. Jak się wymieni turbinę na nową to trzeba uważać żeby silnik nie miał zbyt dużych obrotów. Piszesz że silnik wszedł w 5tys. obrotów, sam wszedł czy go za bardzo "piłowałaś"?

Gość eedde
normalna jazda próbna - jechał mechanik - i samochód 5 tys obrotów i kupa białego dymu

jeśli to mechanik miał tą jazdę to może się wystraszy i CI naprawi ten silnik ciężko CI będzie w sądzie udowodnić jego winę niestety :( zbieraj co tylko możesz - nawet nagraj rozmowę z nim na dyktafon - bo się wyprze że w ogóle byłaś w jego warsztacie - wina jest na pewno jego założył pewnie jakieś starą część i stąd ta awaria

Gość gość
Ja troszke z innym tematem, ale nie chce po prostu tez zakładać całkowici enowych po jedno pytanie. Zepsula mi się przekladnia i musze chyba ja zregenerowac, chyba o to chodzi, tak mi ktos powiedział. Czy ta firma będzie do tego odpowiednia www.regeneracjaprzekladni.pl ?

Gość gość
Wiesz co, ja z mogę Ci podrzucić solidny adres: http://www.green-car.com.pl/, może jakoś w tym temacie Ci pomogą. Ja to szukałam z kolei jako auto serwis renault, ale widzę, że różne marki naprawiają jak stronkę przeglądałam

Gość gość
Najlepiej z warsztatem samochodowym się skontaktowac. Ja generalnie mam doświadczenia z moim w Krakowie http://www.autocentral.com.pl/ jak blacharza potrzebowałam. Jakby co, kontakt sprawdzony, śmiało można korzystać