Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Bleufille

Jak skończyć z karmieniem piersią?? Proszę o radę!

Polecane posty

Mój synek za kilka dni będzie miał roczek, a ja nadal karmię go piersią. Uważam, że po roku dziecku nie jest potrzebna pierś matki. Tylko nie wiem jak z tym skończyć, bo synek zasypia dopiero wtedy gdy possa. Tak jest przez dzień i w nocy. To taki sposób na uśpienie go bardziej niż pokarm. I jak teraz z tym skończyć?

Gość jak zasypia przy piersi to
bedzie trudniej . Na pewno je tez w nocy , bedzie sie budzil zeby sie napic, wiec przygotuj sobie cos do picia dla niego . Warto smarowac piersi olejkiem rycynowym w trakcie odstawiania , bo bedziesz miala bardzo nabrzmiale i bolace piersi , rycyna powoduje ,ze laktacja szybko zanika. Odstawienie jest trudne , ale do przezycia . Mozesz smarowac sutki czyms wstretnym w smaku , ale na niektore dzieci to nie dziala , bo i tak im to nie przeszkadza.

Gość papla666
Nie ma nic na zastępstwo. Trzeba przecierpieć, przytulać i przeczekać ten okres płaczu... I na pewno nie może być tak, że ulegniesz. Niech pomoże ci mąż, teściowa, mama...abyś nie sama Ty walczyła z dzidziusiem. A swoją droga, nie widzę nic złego w karmieniu piersią roczniaka :). Chyba że jest tak, że on nie ssie, tylko ciumka jak smoka a Ty leżysz z nim godzinę, czy dwie.. ;)

Gość mireczkaa
a jesteś z nim cały dzień? Ja odstawiałam córkę stopniowo- eliminując kolejne karmienia. Też miałam ten problem, że usypiała przy piersi :) Zaczęłam od drzemek południowych- wcześniej wracałam z pracy na karmienie i uśpienie. Jak zdecydowałam się na odstawianie nie wróciłam, córa była z opiekunką, nie było mamy, dostała kaszkę, pomarudziła i...zasnęła!! Naprawdę łatwo poszło:) Gorzej było z wieczornym zasypianiem... Jakiś miesiąc po odstawieniu południowym się za to wzięłam. Przytulałam ją, nosiłam- trwało to dwa dni!! Też uważam szybko. Nie stosowałam żadnych "wspomagaczy", niczym nie smarowałam piersi. Po prostu zastąpiłam pierś przytulaniem, głaskaniem, noszeniem. Wydaje mi się, ze najważniejsze to stopniowe odstawianie. U mnie to trwało trzy miesiace, ale poszło gładko:)

Gość jasne ,ze nie ma nic zlego
w karmieniu roczniaka , niektorzy doradzaja pomalu odstawiane ze wzgledu na to ,ze im starsze dziecko tym trudniej pozniej odstawic. Moim zdaniem gorzej jak dziecko przyzwyczajone jest do butli i smoka . Pije mleko z butelki do 3-4 roku zycia , ssie smoka , a matki nie widza w tym nic zlego. Dzieci na piersi znacznie wczesniej jedza lyzeczka , bo po odstawieniu od piersi nie potrzebuja juz butli.

Gość mireczkaa
a coś w tym jest...moja córka od razu niekapka używała... Ale ona w ogóle lateksu nie trawi- smokiem pluła dalej niż widziała, butlą rzucała...

Gość Dobra Kucharka 30
U mnie własnie w dzień w którym córka skończyła roczek Mąż zabrał córke i powiedział, że ja mam iść w końcu sie wyspac i poszłam do innego pokoju, a Córka była z tatusiem bez cycka w nocy. Jak sie budziła dawał jej wody z podgrzewacza i spała dalej. Po jakims czasie juz w ogole sie nie budziła. Dzis ma rok i 5 miesiecy i spi raczej całe noce, z wyjatkiem nocy kiedy przeszkadzają jej ząbki :)

Gość Dobra Kucharka 30
Aha, dodam, ze córka dostawała jeszcze pierś w dzień i na wieczór ostatni raz, potem rano koło 7-8. Zreszta do dzis dostaje, ale Ona nigdy nie usypiała przy cycku.

Jestem w synkiem cały dzień i całą noc. Mąż wczas wstaje do pracy i długo w niej przebywa no i wraca zmęczony, więc synka ja musze usypiac.Najtrudniej mieć silną wole i nie złamać się gdy dziecko płacze, wyraźnie zmęczone a usnąc nie chce. Szczególnie, że mam mało czasu na wszystko i najchetniej szybko bym go uspała. Jedynym wyjatkiem w ktorym dziecko uypia beze mnie jest co drugi weekend, gdy jestem w szkole. Ale wtedy śpi o całkiem innych porach

Gość mireczkaa
ale na noc zasypia bez ciebie?