Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

molla :)

PNEUMOKOKI - SZCZEPIĆ .... NIE SZCZEPIĆ

Polecane posty

nie sugeruje sie decyzją innych ale z ciekawosci chce wiedziec jak duzo osob szczepi i czy faktycznie wystepują komplikacje poszczepienne ( nie mowie tu o gorączce czy zaczerwienieniu skóry), ale o powazniejszych jak częstsze chorowanie malucha, zapalenie płuc itd... pomijam fakt ze te bakterie były od zawsze tylko zostały głupkowato nazwane ktoś stworzył szczepionke a przerazeni rodzice szczepią, choc szczepinka nie gwarantuje tak naprawde nic.

ja nie szczepiłam i szczepić nie zamierzam szczepie tylko na choroby obowiązkowe bo wychodzę z założenia że ta reszta to nabijanie kasy firmą farmaceutycznym

ja na pneumokoki szczepiłam po skończonym roku - dostał 2 dawki, nie było żadnych efektów ubocznych

Gość drobineczkaqq
nie szczepilam i nie . czytalam na forum ze dzieci padaczki dostają po nim

szczepiłam. żadnych komplikacji. Może bym i nie szczepiła gdybym nie znała chłopca który przez pneumokoki prawie zszedł z tego świata. Po długiej walce przeżył ale jest trwale głuchy. Szczepionka nie chtroni całkowice, ale miałam możliwość coś zrobić i tak uczyniłam.

Gość JaTAK1
szczepilam bo tu gdzie mieszkam jest to szczepionka,ktora jest na liscie i nie trzeba za nia placic.Mala tylko miala stan podgoraczkowy a i tak zawsze sie boje ja szczepic bo z jednej strony czlowiek boi sie powiklan a z drugiej strony boi sie chorob i powiklan po nich za 8 miesiecy mamy ostatnia dawke.W sumie juz mala byla 3 razy szczepiona,co miesiac jedna dawka.

A kiedy najpóźniej można zaszczepić?

Gość taaaaaaafs
nie szczepiłam i szczepić nie będę

Gość D.BillI
mój syn był szczepiony, a i tak zachorował...może mu ta szczepionka uratowała życie, a może nie, w sumie nie wiem i się nie dowiem

D.Bill Ty jesteś z Poznania? ktos mi odpowie, kiedy najpóźniej można zaszczepić?

Gość taaaaaaafs
dzieci do 2-go roku życia są najbardziej narażone na nosicielstwo pneumokoków i wywoływane przez nie choroby.

Gość D.BillI
nie z UK

Gość Tola2
Dziewczyny, a znacie jakiś fajny program który przypomina o szczepieniu? Ciekawa jestem czy są takie, bo jak narazie słyszałam tylko o babee, którą bezpłatnie można pobrać na telefon.

Gość gość
nie szczepie na nic a tym bardziej na pneumo to kompletnie niepotrzebne.

Szczepilam. Zadnych skutkow ubocznych. Kolejne dzieci tez mam zamiar szczepic.