Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość larysa26

mamuśki jutro idę na wesele,ile dać najmniej?

Polecane posty

Gość larysa26

bo w tym miesiącu mamy kupe wydatków,ale nie chce też wyjść na świnię.Ile wypada dać w kopercie najmniej ale żeby potem nie było obrazy i wstydu.

z reguły daje się tyle, żeby się "zwróciło" młodym... za parę płaci się ok.250 pln (+- w zależności od wielkości miasta)

Gość larysa26
ok,czyli jak dam z 300 zł to może być?plus jakieś piękne kwiaty do życzeń i kartka.

Gość niuniek12345
zwyczajowo daje się tyle, żeby zwróciło się za talerzyk, u mnie jest to 400 zł od pary. ale uważam, że każdy powinien dać tyle na ile go stać.

Gość czarna rzepa123456
Zgodzę się że zależy od miasta, ale 300 zł to trochę za mało, bo nawet przy ograniczonych kosztach młodym się nie zwróci. 400 zł będzie ok, a zamiast kwaitów, które zwiędną za chwilę kupcie bombonierkę za 10 zł.

Gość larysa26
bombonierkę?nie będzie to głupio wyglądać?pod kościołem każdy wręcza kwiaty i kopertę,nie zbłaźnię się z tą bombonierką?

Gość larysa26
ja na stronie internetowej tej sali gdzie robią znalazłam,że 150 zł od osoby więc 300 od pary.

Gość niuniek12345
czarna rzepa123456- a od kiedy to wesele musi się zwrócić?gości zaprasza się chyba po to , żeby towarzyszyli nam w ważnym dla nas dniu, a nie żeby opłacili nasze wesele

Gość larysa26
nie chcę się tłumaczyć ale to jest tylko moja koleżanka,nawet taka wręcz znajoma i kurczę szkoda mi więcej kasy wywalać gdy w tym miesiącu nam jest ciężko.

Gość siostrzana miłość
jak tylko kolezanka, to 300zł plus kwiaty bedzie ok

Gość mmam tez ciezko ale
na moim weselu dawali różnie. od 200zł znajomi do 500-600 rodzina no i najwięcej rodzice bo od moich dostałam akurat mieszkanie ale nie w tym rzecz. Wydaje mi się że 300zł starczy. Ja od przyjaciółki tyle dostałam i nie uważam by było to mało

Gość dagMara.
400 zl dalismy rok temu, wydatki owszem kazdy ma, pewnie zakupilas jakas kiece , itd, zalezy jacy sa to ludzie, mozesz dac i 300 , nie wiem, teraz to kwoty daja astronomiczne, ale nie kazdego na to stac, pamietan swoje wesele, naprawde nie patrzylam na to kto dal ile, byly kopert z tysiacem, i wiecej (chrzestni itp) ale i 50 zl sie trafilo ( 2005 rok)nigdy tego nie rozpamietywalam, bylam przeszczesliwa,ze ludzie przyszli, ale coz, sa tacy co zapamietaja do konca zycia kto ile dal, moja tesciowa, do tej pory pamieta kto dal ile z corki wesela !

Gość ja nigdy nie dawalam .......
pieniedzy tylko kupowalam jakis fajny prezent np. komplet porzadnej ladnej poscieli , komplet garnkow , jakas zastawe itp

Gość uwazam ze
bez sensu jest stwierdzenie ze daje sie tyle zeby sie mlodym zwrocilo . Jak kogos nie stac na wystawne wesele to robi skromne wesele , a nie liczy na ''zarobek '' od rodziny i znajmomych . kazdy daje na ile go stac - dzisiaj wiekszosc ludzi marnie zarabia i trudno zeby sie zapozyczali na kase dla mlodych . Uwazam ze 300 zl to bedzie akurat plus kwiaty .

Gość jhgguju
zgadzam sie z opinią że nie chodzi o to zeby sie zwróciło,co to za chore zwyczaje???Daje sie tyle na ile stać i zaprasza się gosci dla towarzystwa nie dla kasy!!!Niedługo to trzeba będzie dac 1000 zł na wesele,dziwić sie ze duzo ludzi odmawia pójscia na wesele skoro 400 z minimum trzeba dac.My 2 lata temu kupiliśmy prezent za 200 zł do kolegi,on sam mówił ze nie chce drogich prezentów bo nie o to chodzi.Uwazam ze wystarczy,do bliskiej rodziny dałabym 300zł bo na więcej nie stać mnie.a jak komus nie pasuje to może mnie nie zapraszac.

300 zł i dobre wino w ładnej torebce zamiast kwiatów. I jak dla mnie ok.

Gość czarna rzepa123456
Proszę Cię prezenty? Tylko jeśli wiesz co młodzi chcą. My rok po ślubie sprzedaliśmy sprzęty na allegro. Dostaliśmy frytkownicę(mieliśmy już w domu więc po co nam druga?), żelazko (gorsze od tego które mieliśmy), dzbanek z filtrem (niepotrzebny nam). Dostaliśmy jeszcze komplet garnków (leżą i może kiedyś się przydadzą), pościel z bawełny satynowej (tego akurat nigdy za wiele) i zastawę na 12 osób (to akurat chciałam i znajomi o tym wiedzieli). Jeśli chodzi o bombonierkę to są takie podłużne z różą , które symbolizują kwiatka. A co do zarzutu że nie musi się zwrócić młodym. Owszem nie musi. Przecież jeśli zechcą zrobić imprę z opcją 1000 zł za talerzyk to nie dam im 2000. Ale głupio byłoby mi dać 300 zł. Piszesz że 150 zł za talerzyk. A wódka (0,5 l na głowę się liczy), zespół itd.? Ile dasz to Twoja sprawa. Napisałam tylko swoje zdanie.

Gość brawowowowow
prezenty slubne www.showup.tv/pp/apocominick

Gość mama dwójeczki ponizej 2 lat
prezenty to zazwyczaj niewypał- na slub tylko kasa młodych ucieszy, zawsze sie przyda chocby najmniejsza kwota na poczatek nowego zycia

Gość cos takiego????
prezenty przeważnie się powtarzają, 300zł i już.

Gość Wrozby tanie allegro!!!!
ZAPRASZAM NA KORZYSTANIE Z TEJ O TO WROZBY!!!! TAROT 10pytań +analiza problemu+tarot na miesiąc http://allegro.pl/tarot-10pytan-analiza-problemu-tarot-na-miesiac-i1909437393.html TAROT 15 ANALIZ Bardzo Obszernie Moje Podsumowanie http://allegro.pl/tarot-15-analiz-bardzo-obszernie-moje-podsumowanie-i1912906078.html TAROT Konkretna Analiza problemu ODP DO 1 GODZ http://allegro.pl/tarot-konkretna-analiza-problemu-odp-do-1-godz-i1914979317.html TAROT (To Dla Was Kochani) Pyt 1 ZŁ NAJTANIEJ http://allegro.pl/tarot-to-dla-was-kochani-pyt-1-zl-najtaniej-i1915499377.html

Gość swieczkaaromatyzowana
Koperty na wesele??? Przerażacie mnie ;/ Ślub biorę we wrześniu i nie przyszło mi do głowy, że ktokolwiek będzie nam dawał jakieś koperty! Ze wstydu bym się spaliła! Może w Niemczech nie ma tego zwyczaju, ale co ja zrobię z gośćmi z Polski...?! Straszne. Prezenty - chętnie. Ale nie wygłupiajmy się ze sprzętami domowymi, kiedy w dniu ślubu będziemy od ponad dwóch lat mieszkali razem. Jeśli ktoś robi wesele na 80 osób, to liczy się z kosztami. Żeby wyszło taniej, ciekawiej i w naszym stylu, planujemy imprezę ogrodową, szwedzki stół, przygotowany samemu. Jak ktoś nie ma pieniędzy, robi skromne wesele dla najblizszej rodziny.

Gość larysa26
dzięki dziewczyny,przekonałyście mnie.Dam 300 zł i tyle.

Gość co to znaczy....
"mlodym sie nie zwroci" :O To oni wesele za kase gosci robia? To moze w zaproszeniach podawajcie od razu cennik od lebka to "gosc" sobie od razu przeliczy, czy go stac na ewentualna imprezke :O

Gość Wrozby tanie allegro!!!!
ZAPRASZAM NA KORZYSTANIE Z TEJ O TO WROZBY!!!! TAROT 10pytań +analiza problemu+tarot na miesiąc http://allegro.pl/tarot-10pytan-analiza-problemu-tarot-na-miesiac-i1909437393.html TAROT 15 ANALIZ Bardzo Obszernie Moje Podsumowanie http://allegro.pl/tarot-15-analiz-bardzo-obszernie-moje-podsumowanie-i1912906078.html TAROT Konkretna Analiza problemu ODP DO 1 GODZ http://allegro.pl/tarot-konkretna-analiza-problemu-odp-do-1-godz-i1914979317.html TAROT (To Dla Was Kochani) Pyt 1 ZŁ NAJTANIEJ http://allegro.pl/tarot-to-dla-was-kochani-pyt-1-zl-najtaniej-i1915499377.html

Gość do kwiat kalafiora
autorko daj 300zł plus kartka i puść totolotka zamiast kwiatów:) my co prawda dawaliśmy po 400zł znajomym, a u rodziny gdzie byłam świadkową daliśmy 600zł, ale u nas w rodzinie się tak daje (mimo, że miasto niewielkie i nieduże zarobki), ale wszyscy wokół wiedzą, że mamy z mężem firmę i by się na nas krzywo patrzyli jakbyśmy dali 200-300zł, wiadomo jacy są ludzie, nie wszyscy, ale jednak...

Gość gość
Ja miałam wesele teraz i każdy dał na tyle ile ich stać Jedni 100 inni np 500 Daj tyle na ile Cię stać albo kup prezent :)

Gość swieczkaaromatyzowana
;/ Pościel za 60 zł po dwóch praniach wygląda, jakby miała dziesięć lat... Przestałam wyrzucać pieniądze.