Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość może już mama.

kontrole ZUS w drugiej ciąży na wychowawczym. Czy któraś z Was miała?

Polecane posty

Gość może już mama.

Wiem, że nie raz był już taki temat, ale nie było zbyt dużo sensownych odpowiedzi. Dlatego chciałabym Was zapytać czy jak byłyście na wychowawczym w ciąży i z niego zrezygnowałyście przechodząc dalej na l4 to czy ZUS wzywał na jakąś komisję, przeprowadzał kontrole? Ile czasu miałyście danego na powrót do pracy po złożeniu wniosku o przywrócenie do pracy?

Zadnej kontroli nie mialam. Wniosek o skrocenie wychowawczego zlozylam w polowie pazdziernika. Zgodnie z prawem, pracodawca musi przyjac pracownika po 30 dniach, lub od razu jesli taka jest jego wola. Ja do pracy musialam sie zglosic 13 listopada, a zwolnienie lekarskie mialam wystawione od dnia 10 listopada. Wyslalam pocztą do pracodawcy nawet nie pojawiajac sie w pracy. Wszystko bylo ok. Ale uwaga - pracodawca moze wystapic do ZUSu aby ten przeprowadzil kontrole. Na szczescie kobietę bedacą w ciazy ciezko posadzic o wyłudzenie L4. Bo wystarczy ze stwierdzisz ze masz czeste skurcze czy plamienia, boli Cie bardzo kręgosłup. Oni nie maja jak tego sprawdzic a wiadomo ze w ciazy wciaz cos boli.

Gość może już mama.
Bello, dzięki za odp. Mój szef nie naśle na mnie kontroli, bo jest w porządku, a ja też byłam,bo poinformowałam go o moich zamiarach. Z tym, że w podaniu pisaliśmy 7dni do powrotu do pracy, a nie 30. Czy to nie za mało? Czy ZUS się nie przywali? Rzeczywiście ciężko podważyć l4 z kodem B, tym bardziej jak ginekolog sam mi je wypisał, więc lekarz wie co robi:)