Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość llllakkkks

interpretacja badania wzroku u 6 latka

Polecane posty

Gość llllakkkks

vd:12 cyl :(-) S C A I + 0,50 -0,25 10 S.E. +0.50 S C A I 9 -2,0 -0,75 140 I 2 -1,00 -0.50 5 S.E. -1.25 PD=52mm czy może ktoś coś powiedzieć na ten temat?

Gość llllakkkks

Gość llllakkkks

Gość Franklinka z wawy
nie byłaś u lekarza? kto badał wzrok?

Gość ojej.jejeje
To są wyniki kilku badań, na końcu druczku jest wynik, ale wygląda na to że na jedno ok ma +0,5 a na drugie -1,25 więc na jedno jest krótkowzroczny, na drugie daleko? PD to rozstaw źrenic

Wydaje mi sie, ze ma +.05 dioptri (dalekowzrocznosc) na jedno oko i -1,25 dioptri (krotkowzrocznosc) na drugie oko. Nie ma astygmatyzmu. To niewielkie wady, nie jest zle.

Gość llllakkkks
czyli nie mam się o co martwić?

Nie ma powodu do wielkich zmartwien. Trzeba porozmawiac z lekarzem czy dziecko ma stale nosic okulary czy tylko do pisania/rysowania/ tv. Z tak niewielka wada bedzie sobie radzic dobrze tez bez okularow, ale pozostaje kwestia czy wady beda sie poglebiac. Tak niewielka nadwzrocznosc u dzieci moze sie cofnac przez regularne noszenie okularow. Co do krotkowzrocznosci -1,25 to moze byc roznie. Niestety ma tendencje do poglebiania sie z wiekiem, ale narazie jest mala i nie ma co sie przejnowac na zapas. Dopytaj sie tylko okulisty o okulary i zapisz na kontrole, bo nalezy sprawdzac czesto wzrok u dziecka po zalozeniu okularow. Ja bym sugerowala co 3 miesiace przez pierwszy rok. A potem co pol roku.