Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość catia32

Przesunac dni okresu bioraca tabletki antykoncepcyjne?

Polecane posty

Gość catia32

Witam was forumowiczki. Wiec od kilku lat biore harmonet, po 21 tabletkach (ostatnia w niedziele)dostaje okres zwykle na 4 dzien rano czyli w czwartek, chcialabym zrobic tak zeby ostatnio tabletke brac w srode, wtedy okres bede miec od niedzieli przynajmniej nie na weekend jak sie wychodzi, nie raz rezygnuje z wyjscia w week bo mam okres.. Wiem ze mozna zatrzymac np w okresie wakacji biorac 2-3 opakowania bez przerwy ale jak przesunac?

Nie wiem jak w przypadku konkretnie twoich tabletek, ale mnie lekarz mówił, że są takie opcje (im rzadziej robisz takie przesuwanki tym lepiej): - zaczynasz brać tabletki z kolejnego blistra odpowiednio później (pamiętając o dodatkowym zabezpieczeniu przez jakiś czas) - po zakończeniu blistra bierzesz z kolejnego kilka dodatkowych (by skończyły się w wybrany przez ciebie dzień) - bierzesz tabletki z kolejnych dwóch blistrów bez przerwy - drugi listek kończysz w obliczonym dniu Mam nadzieję, ze w miarę jasno napisałam.

Gość catia32
Dziekuje ci bardzo salianka! Bardzo jasno to napisalas, ale nie rozumiem tylko jednego. Skoro zaczne brac np w czw. zamiast poniedzialku czyli 4 dni pozniej przyklad od 17.11(czw) do 7.12(sroda) to bedzie lacznie cale opakowanie czyli 21 tabletek, wiec nie musze dobierac wiecej z nowego opakowania, to mi sie wydaje nie zrozumiale.Wtedy ost tabl bedzie w srode wiec okres bede dostawac w ndz a nie na weekend.No ale jak pisalas pozniej brac kolejne 2 opakowania bez przerwy. Ja biore harmonet. jestem daleko od mojego lekarza, w grudniu bede dopiero, a juz bym chciala zaczac przesuwanie..

Gość Perw śpiąca
Nie wydłużaj przerwy, tylko jeśli już to ją skracaj (np. zamiast 7 dni zrób 3 lub 4 dni przerwy-możesz nie dostać wtedy w ogóle krwawienia z odstawienia lub może być krótsze niż zazwyczaj, a podczas brania kolejnego opakowania mogą pojawić się plamienia). Wówczas nie musisz się dodatkowo zabezpieczać. Salianka opisała trzy różne możliwości, a nie jedną w trzech etapach, bo wydaje mi się, że tak właśnie to zrozumiałaś.

Gość Perw śpiąca
Jeszcze jedno. Gdybyś jednak zrobiła taką głupotę jak wydłużenie przerwy to musisz pamiętać o dodatkowym zabezpieczeniu już od pierwszego dnia przerwy, a nie dopiero od momentu jej przedłużenia. Ale generalnie nie polecam, bo to może sporo namieszać w organizmie.

Gość cati32
Dziekuje perw spiaca, jestes kochane , tak mas zrcaje myslalam ze to 3 etapy, a to rozne sposoby, chyba wybiore ten pierwszy, tak tak na pewno bede sie zabazpieczac dodatkowo, a nawet wole zrezygnowac z seksu , przeciez wytrzymama, a nie wpadne. DZIEKUJE JESZCZE RAZ!!!:*

Gość catia32
A pozniej normalnie po 7 dniach przerwych , tabletka na 8 dzien jak zwykle prawda?

Tak. Przepraszam, nie zrozumiałyśmy się - lekarz podał mi 3 opcje, a nie trzy etapy jednej opcji :) Najmniej polecana jest ta z przedłużeniem przerwy.