Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alalalalong

Wysoki fibrynogen i OB

Polecane posty

Gość alalalalong

Zaczęło się od jakiejś infekcji (gorączka 38,5, gardło "anginowe", ale bez czopów, kaszel z obfitą, przezroczystą (co mnie zastanowiło) wydzieliną). Do lekarza poszłam ok 4 dnia. Dostałam antybiotyk, na gardło pomógł, ale kaszel utrzymywał się jeszcze jakieś 2 tygodnie (wydzielina nie była już tak intensywna). Wróciłam do pracy, ale szybko się męczyłam, łatwo pociłam i ogólnie miałam wrażenie, ze temperatura jest wyższa niż zazwyczaj. Pobolewały mnie też okolice wątroby. Dostałam skierowanie na badania krwi i usg jamy brzusznej. USG ok. W morfologii zaniepokoił mnie fibrynogen (7.74 przy normie do 4) i OB 20 przy normie do 12). W zeszłym roku badałam krew i OB było 3 po godzinie i 11 po dwóch godzinach. Czy ktoś może ma pomysł, co teraz zbadać? Przeraziłam się, że fibrynogen jest białkiem ostrej fazy i oprócz stanów fizjologicznych typu ciąża, miesiączka (wykluczam) jego podwyższony poziom może oznaczać białaczki, chłoniaki, stany pozawałowe (mam 28 lat, to też raczej wykluczam)

powtórz sobie morfologię za miesiąc, narazie kurujesz sie z choroby i ob to wynik jeszcze niedoleczonej a rozmaz robiłaś? jesli nie to zrób i będzie wszystko jasne, jeśli obawiasz sie białaczki objawem w morfologii białaczki jest anemia, niskie plt i wbc nie normie (albo w normie), w rozmazie obecne blasty powyzej 2%, na fibrynogen nikt nie patrzy jeśli chodzi o choroby krwi moim zdaniem nie masz sie czym martwić