Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trgghytdthuyth

Doradzcie bo już nie wiem co robić z moi brakiem zębów ;(

Polecane posty

Gość trgghytdthuyth

Jakieś 10 lat temu miałam naprawianą czwórkę i piątkę były leczone kanałowo, denstysta coś spieprzył więc poszłam dokończyć robotę do innego ledwo co mi te zęby dwa uratował. W każdym razie od 16 roku zycia do 26 wszystko było ok i zeby się fajnie trzymały aż to miesiąca temu, kiedy podczas jedzenia pękły obydwa ;((((((( teraz tych zebów praktycznie nie ma jest tylko dziąsło i kawałki tych zębów :o Najgorsze jest to że moja szóstka i siódemka są wyrwane i właściwie zostałam bez zebów po lewej stronie :/ Byłam u dentysty i mówię mu że chce sobie zrobić wkłady koronowo korzeniowe na 4 i 5 a ten mówi że to niemożliwe ponieważ on nie ręczy że to się będzie w ogóle trzymać i powiedział że najlepiej wyrwać i założyć protezę, byłam u inego i stwierdził że 5 tka jest do naprawienia i mozna na tym zrobić most czyli łącznie 4 zęby ale boje się że to będzie niehigieniczne a poza tym nei stać mnie teraz na most za 4 tysiące złotych i szkoda mi w dodatku piłować jeszcze trójkę i ósemkę. Czy naprawde nie da sie zołożyć wkładów na 4 i 5 tce ? Czy ząb który praktycznie nie ma szkliwa całkowicie dyskwalifikuje do wkładu ? Proszę o poważne wypowiedzi bo nie wiem co robić, czy faktycznie wyrwać 4 i 5 ;( czy szukać takiego dentysty który zdecyduje się zrobić na nich wkład.

musisz skorzystać z porad wielu stomatologów i wtedy dopiero się okaże co i jak, może któryś stwierdzi że się da. Poza tym o tej porze na kafeterii raczej dentyści nie siedzą więc próżno szukać rad u takich medycznych niewykształciuchów :P

Gość Sandy w wielkim miescie
szukalabym porad u innego dentysty,zal zebow tracic, lepiej ratowac chocby kawalek zeba,ale swoj i na nim mostek z koronka.

Gość Ups..........
Dosłownie miesiąc temu ułamała mi się 5-ka odpadło pół zęba poszłam do mojej dentystki i mi go dosztukowała, tylko muszę uważać jak jem coś twardego bo nie ma w nim sztyftu który by trzymał ten ząb.

Gość trgghytdthuyth
boje się że skoro dwóch dentystów odrzuciło możliwość robienia zęba na czwórce to tak czy siak jedyna opcja poza wyrwaniem będzie co najwyżej most a nie dwa zęby na wkładach :o no nic muszę się poradzić kogoś innego. A może ktos polecić jakiegoś dobrego stomatologa/klinike w Krakowie ?

Gość trgghytdthuyth
Ups.......... no tak ale ułamane pół zeba to nie to samo co ułamae dwa i to na wysokości dziąsła

Gość Sandy w wielkim miescie
ulamane zeby na wysokosci dziasla rowniez sa do odbudowania, niestety jesli ma byc ladnie,to tanie nie bedzie kosztowac,Twoim problemem jest znalezienie gabinetu, ktory sie za to wezmie.

Gość Aniol ciemnoci...
A skad jestes? Ja mam ojej miejcooci genialna dentyske, moze nie nalezy do najtanszych, ale potrafi zrobic cuda. Ja mailam podobna ytuacje, tylko zamiat kontroloac tan uzebienia olalam prae i nie dosc ze te zeby mi sie polamaly to jeszcze te obok zaczely choroac.... Zaniedbalam prae i tyle. Dentyka o ktorej moie zrekonstruowała zeby wloknem szkalnym i wygladaja jak piekne zdrowe prawdziwe zeby, minely juz da lata a z nimi nic sie nie dzieje. czasem arto np. przejechac te 100 km i uratoac zabki nie bankrutujac, niz tracic je. zeby nie loy, juz nie odrona, chyba ze Cie naparde tac na najnoze cuda techniki tomatologicznej

Gość Ups..........
No ja miałam lepszą sytuację i też się bałam że nic się nie da zrobić ale wszystko skończyło się dobrze, ale tak swoją drogą czemu te 5 ki tak się łamią?

Gość Aniol ciemnoci...
Sory, anie ni działa mi S. Musze kopiowac

Gość trgghytdthuyth
Aniol ciemnoci..., okolice Krakowa, podaj mi namiar na tego dentystę bo jestem w stanie przejechać pół Polski żeby tylko te zeby uratować !!!

Gość Aniol ciemnoci...
Przychodznia stomatologiczna ZDROWIE , ul. Piotra Skargi 10, 05-600 Grójec, ok. 300 km od Krakowa, stomatolog Magdalena Zięcina, tel. (48) 664 73 00 Moze zadzwon np. dziś ok. 19,30 i popros ja do tel i poiedz jaka jest spraa. To nic nie kosztuje Dziś byłam u niej na piaskoaniu i wiem ze jest do 20

Gość borszka może?
Jesteś młoda, czy nie lepsze byłyby implanty? Fakt, że to kupa kasy, ale nie będzie problemu, że coś się nie trzyma. Takie coś, to nawet na kredyt warto zrobić.

Gość trgghytdthuyth
Jeśli będę musiała jednak wyrwać te dwa zeby to kupie jakąś częsciową protezę i zacznę odkładac na implanty bo innego wyjścia nie będzie. Na razie będę próbować ratować te dwa zeby jak się tylko da. Aniol ciemnoci...wielkie dzięki za namiary.

Gość uno_dos_tres
jak najszybciej do stomatologa póki korzeń cały...można odbudować na wkładzie korzeniowym koszt ok 1000 zł za ząb, ale warto! zawsze taniej niż implant