Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gsdfdsa

mówią mi że mało waży

Polecane posty

Gość gsdfdsa

mój synek ma 4 miesiące i 2 tyg urodził się z wagą 3,5kg i 54cm długości; teraz ma ok 7,1kg i 71-72cm; nie jest jakis spasiony ale chudzinka też nie; podobna mi sę, jest w sam raz; tylk owszyscy dookoła mi przygadują że mało wazy; pprzez pierwsze 3 miesiące przybierał po kg, teraz przez ostatnie 6 tyg przybrał jakieś 60dag, moze faktycznie maławo, ale chyba ni ma tragedii?

Gość matka dziecku
Moje jak miało prawie roczek to tyle ważyło a wychudzone nie było

mój synek za tydzień skończy 5 miesięcy waży 6650g mierzy 65 cm pani doktor powiedziała że ma książkowe wymiary, nie przejmuj się wszystko jest w porządku ;)

Gość a kto tak twierdzi, że to mało
? mój synek urodził się prawie taki jak Twój, bo miał 55 cm i wagę 3450 g, a masę 7100 g osiągnął dopiero, gdy skończył równe 6 miesięcy więc dużo później niż Twój pediatra nie miała żadnych obiekcji co do przybierania na wadze najważniejsze, że dziecko jest zdrowe

Gość bnm,nb
Dobrze waży ! Nie jest pulpetem :)

Gość z jdxknj z
Moje dzieciaki jak się urodziły to miały ponad 4 kg ! A teraz jedno ma 4 lata, drugie 6 lat i patyczaki normalnie hehehe Szczupłe i długie. A każdy mi mówił, ze jak takiego klopsa urodziłam to będzie grube dziecko

Gość gsdfdsa
pielęgniarki w ośrodku, mówią że mało przybrał, że drobniutki w domu tesciowa, ciotki noż mam tego serdecznie dość w ogóle bym o tym nie myślala, ale te głupie uwagi mnie wytrącają z równowagi

Gość asdfghkj
W 5 miesiącu życia dziecko powinno podwoić masę urodzeniową, w 12- potroić. Skoro synek ważył po urodzeniu 3,5kg, a teraz waży 7kg, to osiągnął ją nawet wcześniej. Także nie martw się, wszystko jest ok :)

Gość a kto tak twierdzi, że to mało
co to za bzdury z tym podwojeniem czy potrojeniem wagi w kolejnych miesiącach życia?:O każde dziecko rośnie swoim tempem i najważniejsze, że jest zdrowe

moja corka ma 4 lata wazy niecale 13 kg przy wzroscie 110cm:P mowia ze chuda. dla porownania coreczka mojej siostry w grudniu skonczy roczek a wazy 13,5 kg:(

Gość asdfghkj
To nie bzdury, tylko wytyczne towarzystw pediatrycznych :P Oczywiście, zgadzam się, że każde dziecko rośnie swoim tempem, ale po to są pewne wytyczne, żeby monitorować, czy rozwija się prawidłowo. Jeśli niemowlę z wagą urodzeniową załóżmy 3 kg w wieku 8 miesięcy waży 5kg, to nie znaczy, że rozwija się zgodnie ze swoim tempem, tylko że coś jest nie tak.

Gość butelkowa mama
dziecko w wieku 6 miesięcy powinno podwoic wage urodzeniowa... a Twoj podwoil szybciej:) nie jest za chudy, jest dlugi. moj mlodszy jak patrze w ksiazeczce wazyl w wieku 4 miesiecy 6.400, mial 70 cm dlugosci, a po urodzeniu 3,600 i 59 cm. wiec Twoj na pewno nie jest za chudy. kto Ci takich glupot naopowiadal?

moja ma 8 miesiecy i waży 8kg to Twoje 4 miesięczne wazy 7kg i niby mało? dziwne ;) wazy super

Gość Autorko twoje dziecko sporo
waży i nie wiem jak można tego nie zauważyć. To ile normalnie ważą roczne dzieci 16 kg???? Ile mają wzrostu , jak myślisz??? Przeciętne roczne dziecko ma 75 cm wzrostu!!! Mój 9 miesięczny synek waży 9kg i mierzy 74 cm, urodził się z wagą 3740 g i miał 51 cm . Popatrz może lepiej w siatki centylowe, poczytaj net albo poradź się lekarza ok? Bo póki co to twoje dziecko jak na mój gust jest ciężkie i bardzo długie...i pomimo że weszliśmy w epokę słoni (dzieci ważą coraz więcej) to jednak są pewne granice i dane statystyczne i nie daj sobie autorko wmówić że twój maluch waży zbyt mało bo ktoś kto się zna na rzeczy i to przeczyta to pęknie ze śmiechu.

Gość Klaudynka1981
Że co??? Że mało waży??? :D . Autorko współczuję braku wiedzy twoim najbliższym i uważaj bo możliwe że dziadkowie czy ciocie z dzieci tuczniki robili więc dziwnym im się wydaje "tak mała waga" :D

Gość Twój synek waży dobrze
...nawet bardzo rzekłabym ;). Nie przejmuj się gadaniem rodziny. Moja córcia ma 8 miesięcy i waży 9,5 kg a moja tesciowa cały czas żartuje sobie że małej by się przydała babci reka bo bidulka zasuszona jest :D....bo nie ma pekatych policzków dlatego zasuszona ;) , tymczasem lekarz powiedział że w tym wieku idealna waga zwłaszcza u dziewczynki to 8 kg czyli nie za chude , nie za grube a dokładnie po środku na siatce, mierzy natomiast 74 cm. Cłopcy ważą z reguły kg więcej ale nie zawsze , to nie reguła.

Gość Ehhhhhhhhhhhh
ale chłopczyk ma 75cm więc troszkę jednak za mało

Gość Twój synek waży dobrze
ale liczy się waga odpowiednia do miesiąca życia a nie do wzrostu , tak mi powiedzieli jeszcze w szpitalu!!! U niemowlaka inaczej się to ocenia niż u starszych dzieci czy dorosłych!

Gość kjknfmmncmvn
Zgadza się, mnie też tak pediatra powiedział. Zapytałam kiedyś mojego pediatry odnośnie mojego synka który miał przy porodzie 55 cm i 3200 wagi czy nie ma niedowagi na to lekarz się zaśmiał i powiedział że do 12 miesiąca życia a nawet dłużej waga nie musi iść w parze ze wzrostem i że jedne dzieci szybciej rosną a waga za wzrostem nie nadąża to nie znaczy że ta waga nie jeste prawidłowa , porprostu wzrost szybciej postępuje i to sprawa genetyczna.

hehe - moja urodziła się 4kg i 56cm a teraz ma 11 miesięcy skończone - waży niecałe 9kg i nosi ciuszki na 80. Jest drobna i długa - tez martwiłam, że mało przybiera ale lekarka mnie uspokoiła, bo powiedziała, że waga jest bardzo indywidualna sprawą. Nie ma się co martwić - mała jest ruchliwa a je mało, bo widocznie tyle tylko potrzebuje ;) Uważam, że Twoje dziecko waży prawidłowo...