Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wyrzucona

zwolnienie z pracy

Polecane posty

Gość on nie może Cię z tego powodu
tak, nie może Cię zwolnić. Ale niech da tę dyscyplinarkę - więcej wtedy wygrasz w sądzie.

Gość wyrzucona
ogolnie rzecz biorac podpisala to szefowa a to bez dolaczenia upowaznienia do przetargu powoduje wykluczenie, jak sie ktos dowie, zarobi na tym przetargu ale nie tyle ile by chcnial, nic nie podpisalam, poza tym byly tam lewe referencje dolaczone na roboty ktorych nie wykonal, jeszcze raz mowie ze niczego nie podpisalam w tej firmie nawet zapytan ofertowych nie podpisywalam doslownie nic, mialam inne stanowisko na umowie o prace wiec nie moglam,

Wysokość odprawy uzależniona jest od zakładowego stażu pracy i jest równa jednomiesięcznemu wynagrodzeniu, jeżeli pracownik przepracował krócej niż 2 lata;

a nie możesz się dogadać, żeby wypłacił odprawę i ekwiwalent za urlop i żebyście rozwiązali umowę za porozumieniem stron albo, żeby wypłacił odprawę i wysłał Cię na urlop? Zwolnić dyscyplinarnie Z TEGO POWODU Cię nie może.

Gość wyrzucona
czyli jak w pn dostane wypowiedzenie do nalezy mi sie za 8 dni tj 8*50=400 zł plus niewykorzystany urlop 20 dni *50 = 1000,00 plus odprawa 1000 zł ?

Gość popatrz na paragraf 2
Art. 52. 1. Pracodawca może rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika w razie: 1) ciężkiego naruszenia przez pracownika podstawowych obowiązków pracowniczych, 2) popełnienia przez pracownika w czasie trwania umowy o pracę przestępstwa, które uniemożliwia dalsze zatrudnianie go na zajmowanym stanowisku, jeżeli przestępstwo jest oczywiste lub zostało stwierdzone prawomocnym wyrokiem, 3) zawinionej przez pracownika utraty uprawnień koniecznych do wykonywania pracy na zajmowanym stanowisku. 2. Rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika nie może nastąpić po upływie 1 miesiąca od uzyskania przez pracodawcę wiadomości o okoliczności uzasadniającej rozwiązanie umowy.

Gość wyrzucona
jak bedzie wypowiedzenie za porozumieniem to odprawa mi sie nalezy czy nie?

rozwiązanie stosunku pracy musi nastąpić przez pracodawcę z przyczyn niedotyczących pracownika (likwidacja stanowiska pracy może być taką przyczyną, jak również zła kondycja finansowa firmy, zmniejszenie produkcji, upadłość, czy likwidacja firmy), pracodawca musi zatrudniać co najmniej 20 pracowników, przyczyny niedotyczące pracowników stanowią wyłączny powód rozwiązania stosunku pracy (bez wystąpienia tych przyczyn pracodawca nie zdecydowałby się o zwolnieniu pracownika), zwolnienie musi dotyczyć mniejszej liczby pracowników niż przy zwolnieniu grupowym, rozwiązanie stosunku pracy następuje na skutek wypowiedzenia dokonanego przez pracodawcę lub też na mocy porozumienia stron, zwolnienia pracowników następują w okresie nie dłuższym niż 30 dni.

Gość Powiem tylko tyle
Aby nabyć prawo do odprawy należy spełnić łącznie następujące warunki: być pracownikiem takiego pracodawcy, który zatrudnia co najmniej 20 pracowników oraz stracić zatrudnienie z przyczyn zaistniałych po stronie pracodawcy. Ile osób zatrudnia ?

Gość elemele...
urlop liczysz proporcjonalnie do przepracowanego czasu pracy więc za 11 miesięcy to raz, dwa wypowiedzenie możesz otrzymać 30 listopada i będzie biegło od 1 grudnia, nie można zwolnić kogoś w połowie miesiąca, poczytaj kodeks pracy, znajdziesz na internecie

Pracodawca, który zatrudnia mniej niż 20 pracowników, nie ma obowiązku wypłaty odprawy. Może to zrobić, jeśli np. zobowiązał się do tego w regulaminie lub układzie zbiorowym pracy. Pracodawca nie musi wypowiedzieć ci umowy może rozstać się z tobą na zasadzie porozumienia stron. Ważne, aby taka propozycja wyszła od niego.

Gość Powiem tylko tyle
Twój pracodawca nie ma podstaw do zwolnienia z tego co pisałaś.Ja bym się nie zgodziła na krótszy okres wypowiedzenia,chyba,że Ty masz tego ewidentnie dość.Jeśli pójdziesz na porozumienie stron to przez 3 miesiące będziesz oczekiwała na pierwszy zasiłek ( odradzam )

niech Ci wypowie umowę, wyśle na zaległy urlop i zwolni z obowiązku świadczenia pracy na pozostałe 15dniw grudniu (tylko za ten czas musi Ci zapłacić). Wątpię czy na to przystanie. Sądzę, że będzie wolała szukać haka, żeby zwolnić Cię dyscyplinarnie. Grosze płacił a teraz jeszcze robi takie akcje. Współczuję.

w tej chwili tak mozna zrobic, chyba, że to szachraj i będzie chciał podpisywać coś z datą wsteczną, ale to niezgodne z prawem. A papier sam podpisał, więc poświadczył nieprawdę.

Gość wyrzucona
wiem ile dni urlopu wykorzystalam tylko pare dni, nie dostalam dluzszego bo trzebabylo robic, takie czasy, nawet o opiece moglam zapomniec, w tym nerwie przyszlam do domu otworzylam ogloszenie i z glupa zadzwonilam na wstepie wszystko dobrze w pn mam sie dowiedziec czy dostane nowa robote, szczescie jak nic z tym ze jak on mi wlepi dyscyplinarke to o pracy moge zapomniec bo kto chce takiego pracownika, na zasilku mi nie zalezy, tylko ten cholerny sad i to wypowiedzenie,

Gość wyrzucona
wiem ze jak tam bede ten miesiac to on mi pieklo w robocie zgotuje, na sama mysl dostaje drgawek wiec wole zalatwic to szybko

Gość Powiem tylko tyle
Jak Ci będzie chciał dać wypowiedzenie dyscyplinarne to z marszu go uświadom,że nie miałaś żadnej nagany ( na piśmie ) i oddasz sprawę do sądu pracy bo masz ją wygraną,zobaczysz,że zapali się mu lampka kontrolna.Jak na wypowiedzeniu będzie podany jakiś powód oznaczony tylko paragrafem to idź do księgowej ( jeśli macie biuro rachunkowe to sama wstukaj paragraf w google )bądź świadoma co podpisujesz poza tym miesięczne wypowiedzenie jeśli da Ci je teraz liczy się od grudnia co jest na twoją korzyść ( chyba,że zaznaczy,że wypowiedzenie bez świadczenia pracy z tym,że musi za ten okres zapłacić tyle co na umowie.Wszelkie odszkodowania sąd pracy oblicz na podstawie zarobku zawartego w umowie o pracę.

Gość wyrzucona
dam znac w pn jak mi poszlo, na sama mysl to mnie poprostu mdli, ale macie racje nie dam sie zastraszyc

jak pracowałaś na czas nieokr.to musi Ci podać powód rozwiązania umowy. A poza tym to mi się coś zdaje, że z tym rozliczeniem to być może jest jeszcze coś, może on się chce jeszcze od czegoś wykręcić a skoro wygrał przetarg to biedny nie jest, bo mu za to na pewno zapłacą. Jakbyście rozwiązali umowę w pon.w ten sposób co pisałam to akurat by Ci musiał zapłacić za 2mies. i nie musiałabyś już tam chodzić. Tylko niech on Cię wyśle na urlop a Ty nie waż sie na zwolnieniu przyjść do pracy.

Gość Powiem tylko tyle
No to daj znać u nas chcieli podanym paragrafem zwolnic część personelu medycznego,jednak się nie udało musieli zmienić im wypowiedzenia na poprawne tym samym muszą wypłacić odprawę .Dobrej nocki ja zmykam bo jutro długi dyżur.Nie martw się czasem to groźniej wygląda niż jest :D

Gość Nie mam więcej pytań......
up up