Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość milenka29..

czy lekarka miala racje?

Polecane posty

Gość milenka29..

Chce zajsc w ciaze,hormony mam w porzadku,ale wynik tsk 2,01,lekarka powiedziala ze to za duzo troche zeby miec dzieci czy miala racje?Mowila ze jest to norma,ale powinien byc mniejszy wynik.Co myslicie?

Gość milena2333
Tsh

Gość milenka2330
nikt nie wie

TSH powinno być między 1-2 żeby było łatwiej zajść w ciążę. Idź do endokrynologa i on ci wszystko wyjaśni, ew. poda leki odpowiednie na lekkie zmniejszenie jeśli chcesz mieć dziecko :)

Gość milenka2330
norma byla do 2,5 a ona juz mnie tak nastaszyla ze za duzo mam.Dodam ze to lekarz ogolny tak mi powiedzial,ginekolog nic na to,zbadal inne hormony i sa w porzadku,To juz nie rozumiem

Norma to jest ok, ale jeśli chodzi o ciążę to lepiej by była w granicy tej mniejszej, niż zbliżała się do progu. Wizyta u endokrynologa się kłania ( idż prywatnie, bo państwowo to poeczekasz z pół roku).

Gość milenka2330
dziekuje za odpowiedz,na szczescie jestem za granica i tu lekarze z miejsca biora sie za robienie badan,poszlam do ginekologa i na 2 dzien juz mialam hsg,bez czekania kolejek itp,w ciagu 1 dnia juz mieli wynik czystosci pochwy i cytologie.Wystarczy byc tylko ubezpieczonym i zupelnie inne podejscie niz w Polsce.W Polsce to 3 lata tak latalam i w sumie do niczego nie doszlam,tutaj moze sie bardziej uda

Gość milenka2330
Tylko co sie zdziwilam to ze hormon tarczycy musze robic u ogolnego lekarza a nie u ginekologa.

No u nas to ogólny nie daje na TSH skierowania, tylko endo może dać, gin może wypisać i ogólny też, żeby pamiętać co zrobic:D , ale płaci się za to. Ja więc robię sobie na własną rękę, idę i każę zrobić i jest.

Gość milenka2330
A czy przez wysoki poziom nie zajde w ciaze czy ciezko bedzie mi ja utrzymac,wysoki wskaznik przyczynia sie do trudnosci w zajscie czy to nie ma znaczenia tylko juz pozniej z utrzymaniem jej?

U mnie jest tak, że w ogóle nie zachodzę w ciąże. Czasem ejst tak, że przy 9 kobiety zachodzą, ale endo musi być co miesiąc. Raczej chodzi o to, że dzieci się chore rodzą z ciązy przy wyższym tsh, ale nie jejst to regułą. Po prostu najlepiej jest zajść w ciąże, jak TSH jest kolo 1. Endokrynolog musi badac cie całą ciąze, zeby dziecko nie ucierpialo :)

Gość milenka2330
Ja tez nie zachodze juz 3 lata,i teraz wychodzi na to ze co moglam zrobic to zrobilam,moj maz ma ok wyniki 20mln plemnikow,a ja hormony mam ok,i tylko czekac na cud

Lekarz ogólny też może dać skierowanie na badanie TSH i jest wykonywane bezpłatnie. Norma jest do 4,5 z tego pamiętam, a nie do 2,5.

Gość milena 29...
no u mnie na wynikach bylo ze norma do 2,5.Moze sa rozne normy