Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciaza po 35tce

trudna decyzja o ciazy w wieku 36lat

Polecane posty

Gość ciaza po 35tce

Jak w temacie - mam 36 lat, nie mam dzieci i właśnie zastanawiam się, czy chcę zostać matka. Z jednej strony to być może moja ostatnia szansa, z drugiej - chyba chciałabym mieć dziecko, ale raczej z powodu krytycznej oceny sytuacji niz instynktu. Nadal jednak sie waham. Dlaczego zdecydowaliscie sie na dziecko? Załujecie decyzji, czy nie?

Gość juz nawet nie pytam dlaczego..
To ma byc Twoja decyzja,jesli nie jestes do konca przekonana do tego by miec dziecko to lepiej go nie miej,bo skrzywdzisz nie tylko siebie ale najbardziej wlasnie to malenstwo.Ja mam 4 dzieci i nigdy nie zalowalam tego,ze zdecydowalam sie na taka gromadke,najmlodsze urodzilam wlasnie w wieku 36 lat.

Gość ciaza po 35tce
To nie jest takie proste - nie jestes pewna, to miej! A Ty bylas pewna? Dlaczego (jeśli mogę zapytać) zwlekałaś z pierwszym dzieckiem do takiego wieku? Dziecko to niesamowita opowiedzialność do końca życia, chcę być dobrą matką, dlatego tak trudno podjąć decyzję.

Gość ciaza po 35tce
miało być - nie jesteś pewno to NIE miej.

Gość musisz sama zdecydować
nie tylko instynkt decyduje o byciu dobrą matką, czasem pojawia się w ciąży a czasem po porodzie. ja na dziecko się nie decydowałam , wpadłam w wieku 21 lat a teraz jestem szczęśliwą, dobrą matką małego chłopca. nie miałam i nie mam żadnego instynktu. po prostu kocham moje maleństwo nad życie i cieszę się z jego miłości. chociaż nie zawsze jest kolorowo i radośnie, czasem brakuje czasu, siły , cierpliwości ale ogólny rachunek wychodzi na plus:)

Gość ciaza po 35tce
Tak, czasem tez zaluje, ze "nie wpadłam" ;-) decyzja byłaby podjęta

Gość ale ale ale ale ale ale ale al
zastanawiaj sie dłuzej a potem jak juz podejmiesz decyzje moze okazac sie ze potrzebujesz nastepnych 5-10 lat by w te ciaze zajsc, bo w twoim wieku płodność juz sie zmniejszyła, wiec nawet jak podejmiesz decyzje nici maga z tego wyjść. powinna myslec nie czy miec dziecko, ale dlaczego go nie miec? Dziecko to odpowiedzialnosc chyba do niej nie dojrzałaś mimo wieku jesli zadajesz tak banalne pytanie czy miec dziecko to jak pytanie czy zostać w zyciu stara samotną kociara czy cieszyć sie z widoku rosnacego człowieczka który ma twoje geny, moze twoje oczka, usta czy charakter, z takim nastawieniem wnuczat nie doczekasz, mozliwe ze nawet 18 stki swojego dziecka nie doczekasz, wiec zastanawiaj sie dłuzej, to zostanie ci NIC