Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ketreleczka

ile czopka glicerynowego dla 2 mies córki?

Polecane posty

Gość ketreleczka

mala nie zrobila kupki od 2 dni, polozna powoedziala zeby dac czopek glicerynowy ale nie powiedziala ile

Gość ja jak mała miała
6 tygodni to przekroiłam wzdłuż i dałam 1/4

dokładnie, polecam 1/4 czopka można też zamoczyć go w wodzie, żeby lepiej "wszedł"

Gość awerstytredfghjgfyut
Ja mojemu daję cały czopek przekrojony na pół wzdłuż. Tak mi powiedziała pani doktor. Ma 3 miesiące i pierwszy dostał jak miał 3 dni od lekarki to też mu dała cały na pół przekrojony. A w wodzie nie trzeba zamaczac jak się w lodówce trzyma, bez problemu się go aplikuje.

Gość octo2011
Matko jedyna, kobiety! Co wy z tymi czopkami?! Mój synek nawet jak był na mm i nie załatwił się przez kilka dni (nawet 4-5) to trzech znajomych pediatrów z różnych miast i z różnym doświadczeniem zakazało mi ingerować i zostawić sprawy naturze. Fakt, że mojego małego nic nie bolało, nie prężył się i nie męczył, a twoje maleństwo? 2 dni to jest nic, ludzie, opamiętajcie się. Zwłaszcza jeśli dziecko jest na piersi, (bo nie wiem jak karmisz), wtedy i tydzień bez kupki jest ok. Wyobraźcie sobie jak fajnie by wam było zaaplikować sobie środki przeczyszczające gdy nie macie czym się załatwić!

mój był na mm i miał 3 miesiące wtedy w sumie tylko raz użyłam tego czopka, bo 3 dni nic nie było, a synio zaczał się prężyć i płakać, dlatego zdecydowałam się mu pomóc nigdy nie płakał i dlatego chciałam mu pomóc

asiamit, nie tłumacz sie. :) octo, każda z nas napisała jak aplikuje tego czopka i tyle. przeciez nie dajemy dzieciom codziennie tych czopkow tylko jak jest taka potrzeba. boze na tym forum to kazdy szczegolik napisac trzeba zeby sie nikt nie przyczepil.

nio chyba ja tak tylko informacyjnie dla autorki, zeby się nie obawiała raz czy dwa coś tam zaaplikować

ja podawalam synowi syropek ale nie wiem jak się nazywał bo dały mi go pielęgniarki jak w szpitalu leżał i 5 dni żadnej kupy chyba jakaś blokada psychiczna a po syropku od razu ruszyło dodam że miał wtedy 2 miesiące

Gość werdenak
mała się pręży i o płacze. mam czopki jedno gramowe.

Mówiłam właśnie o 1g :)

Gość papla666
A czym karmisz maleństwo? Czemu czopek?? Przecież jelito szybko się przyzwyczaja, czasem nawet po jednej dawce i potem maluszek wcale nie zrobi!!! Co Wy, pogłupiałyście z tymi czopkami???

Gość papla666
Odnośnie syropków- jest lactuloza, ale nie wiem od ilu miesięcy i jaka dawka. Wiem, że ona leczy jelito i jest do dłuższego stosowania. Mój synek do 4 mies robił kupki co 3-4 dni. i nic mu nie podawałam...Zastanówcie się zanim coś podacie takiemu maluszkowi...Lepiej dostosować swoją dietę, jeśli karmi się piersią, lub mieszankę mleczną- jeśli je butlę!!!!

Ale Wy rozumiecie na czym polega działanie czopka glicerynowego? Wiecie jak on działa? Bo jak przeczytałam, że się przyzwyczają jelita i sam już nie zrobi.... :D:D:D

A po za tym - przecież po coś jest ten czopek ja nie wiem po co Wy te dzieciaki chcecie męczyc.

Te czopki działają tylko miejscowo w odbytnicy. Także spokojnie. :)

Gość papla666
Wiem co to jest czopek i z czego się składa!!! Wiem, ze nawet osoba dorosła z zaparciami może sobie zrobić kłopot. Bo zaparcia, to problem ze złą dietą. W szpitalu poznałam mamę, która właśnie tak doraźnie za pomocą pediatry debila, leczyła synka czopkami glicerynowymi. Efekt był taki, że dzieciak wylądował w szpitalu bo jelita totalnie się zablokowały i kupki nie robił już 2 tygodnie. w szpitalu nawet nie chcieli słyszeć o podaniu czopków dziecku!!! A tam było 6 lekarzy. Czemu żaden nie zastosował leczenia czopkami, tylko dietę???? Chłopczyk był malutki i chcieli mu zrobić usg z kontrastem...W końcu zdecydowali się na badanie za pomocą kapsułki z kamerką. I nic szczególnego nie wyszło. Regulowali mu pracę jelit prze 3 tygodnie za pomocą diety... Czopki glicerynowe...Też mi coś...

Ludzie kochani, ale raz na jakiś czas podac dzieciakowi czopek? Jestem pewna, że nie umrze od tego. :)