Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Pytająca01

Badanie wzroku - pomocy

Polecane posty

Hej, byłam na badaniu komputerowym oczu. Niżej podaje wyniki. Babka powiedziała, że mam nosić okulary z antyrefleksem itd itp do czytania i do komputera > taka praca. Tak więc pytam tych, którzy wiedzą co te liczby znaczą: czy faktycznie muszę je nosić? WYNIKI: R SPH CYL AX +0,75 -1,25 16 -0,25 -0,50 80 0,00 -0,50 73 ---------------------------- 0,00 -0,50 80 L SPH CYL AX +0,25 -0,75 88 0,00 -0,75 93 +0,25 -0,75 85 ----------------------------- +0,25 -0,75 88 PD=58

Gość haushofer
jeśli dobrze interpretuję wyniki - lekka nadwzroczność na jednym oku i astygmatyzm na obu - okulary na pewno poprawią komfort widzenia. W tej chwili jak widzisz bez okularów? Niewyraźnie? Jakieś bóle głowy może?

Bóle głowy dosyć często. Widzę w miarę ok, najgorzej przed komputerem pierwsze kilka minut oczy szczypią i łzawią. potem ze zmęczenia też.

Gość haushofer
Przyczyną bólów głowy może być niekorygowany astygmatyzm, więc okulary mogą tu pomóc. Na pieczenie i łzawienie już niekoniecznie, być może oprócz szkieł z antyrefleksem trzeba będzie używać kropli nawilżających (praca przy komputerze często powoduje powstanie zespołu suchego oka). Tak czy siak, nie zwlekaj ze zrobieniem okularów. I nie w żadnym vision expres, tylko u porządnego optyka ;)

Gość haushofer
Można i bez, ale jak można sobie życie ułatwić, to czemu nie? :)

Gość aga malaga
ja uważam że powinnaś po prostu ćwiczyć wzrok - są o tym książki np. Joga oczu, też po to żeby ćwiczyć oczy i je relaksować ja miałam na studiach astygmatyzm i receptę na okulary, ale potem zaczęłam ćwiczyć wzrok i nie ma po nim śladu okulary na astygmatyzm pogorszą co wzrok jeszcze bardziej bo ograniczają pole widzenia, w ogóle noszenie okularów pogarsza wzrok lepsze będą normalne soczewki

Gość aga malaga
pamiętaj - nie słuchaj lekarzy, oni tylko okulary przepisywać umieją jak zaczniesz nosić, będzie potem tylko gorzej ja jak mówię lekarzom, że mi się wzrok poprawił, to mi lekarze nie wierzą a ja mam ich recepty gdzie wszystko widać jak na dłoni

Gość haushofer
--> aga malaga nie pisz proszę, że noszenie okularów pogarsza wzrok. Rozumiem, że może twoje doświadczenia to potwierdzają, ale nie jest tak w każdym przypadku i ktoś, kto naprawdę potrzebuje okularów, może pod wpływem takiej opinii z nich zrezygnować i sobie zaszkodzić. O konieczności noszenia bądź nienoszenia okularów/soczewek powinien decydować okulista.

Gość aga malaga
haushofer podaj mi przykład kogoś, komu noszenie okularów poprawiło wzrok - frajerze

Gość aga malaga
ludzie zawsze myślą że to jest normalne, że z latami im się wzrok pogarsza - takie życie a prawda jest taka, że nosząc okulary osłabiają swój wzrok bardziej i bardziej- oko wtedy nie pracuje prawidłowo -------------------------- kup sobie soczewki na swoją wadę w Rossmanie - i będzie duuuużo lepiej ---------------------------------

Gość haushofer
hej, po pierwsze nie wyzywaj mnie od frajerów, ja cię nie obrażam po drugie - nie mówię, że okulary poprawiają wzrok, tylko że terapie alternatywne (ćwiczenia) nie zawsze przynoszą pożądany efekt i wtedy warto poprawić sobie komfort widzenia okularami. Tylko tyle. Leczę się okulistycznie od 21 lat, stosowałam różne ćwiczenia, nosiłam okulary, soczewki, korzystałam z pomocy wielu różnych specjalistów, znam różne przypadki osób noszących i nienoszących okulary i wiem jedno - nie ma jednej recepty na zdrowe oczy. Każdy przypadek jest inny i lepiej, żeby zajął się nim ktoś, kto się na tym zna.

Gość haushofer
Jeśli chodzi o różnicę między soczewkami a okularami - przy tej samej wadzie będziesz mieć inną moc soczewek niż okularów (wynika to z tego, że soczewki nosi się bezpośrednio na oku, a okulary są od oka oddalone, więc ich moc jest większa) Jeżeli masz receptę na okulary, nie kupuj soczewek o takiej mocy, jak tam figuruje. Moc soczewek powinien dobrać okulista bądź optometrysta. Poza tym do korekcji astygmatyzmu stosowane są soczewki toryczne - droższe od zwykłych soczewek, korygujących tylko krótko- lub dalekowzroczność. Przy małym astygmatyzmie, który wymaga korekcji tylko do czytania bądź pracy na komputerze okulary wydają się być lepszym rozwiązaniem.

Gość Lidka

Zarówno moja mama jak i jej siostra  mają ogromne problemy ze wzrokiem - praktycznie od dziecka. Od “zawsze” miałam obraz mamy w grubych okularach, z czasem jej problemy się nasiliły. Nic w tym dziwnego, że profilaktyka jest dla mnie ważna. Wiem, że za chwilę sama mogę mieć problem. Na chwilę obecną  czasami tylko mam zmęczone oczy. Raz na pięć miesięcy chodzę na badania kontrolne do Centre de la Vision.

no ja się bałam badania wzroku, ale jak trafiłam do Optegry przed korekcją laserową to stwierdziłam że po prostu na złych lekarzy trafiałam. Bo jednak tak pracują lekarze delikatni i bardzo profesjonalni. I jestem z nich zadowolona!