Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Salchicha

moj maz powiedzial ze czas na dziecko :)))

Polecane posty

witam moje drogie forumowe mamy :) postaram sie powiedziec krotko o co mi chodzi. Zdecydowalismy sie z mezem na dziecko i w zwiazku z tym, ze mam czas i moge ten krok zaplanowac chcailabym sie was zapytac o porady w jakis posob moge sie jak najlepiej do niego przygotowac, nie chodz mi tylko o porady dot. dzieci tylko rowniez cialo itd. Myslalam o tym aby znowu zaczac np. biegac zeby czuc sie sprawnie, jesc kwas foliowy :) Z gory dziekuje za wasze rady :))

kwas foliowy i witaminy do tego zdrowy styl życia zero papierosów i alkoholu tyle z ogólników do tego na basen warto chodzić z bieganiem bym się wstrzymała ale basen jak najbardziej a i brzuszek oliwką dla niemowląt lepiej zacząć jak najszybciej w ciąży smarować przeciw rozstempom

Ja nic nie robilam,poprostu odlozylam tablety anty,poczekalam 3 miesiace ,przez ten czas bralam kwas foliowy i staralam sie jakis zdrowy tryb zycia prowadzic...

ja po małej tez nie mam a nie smarowałam a po małym mimo smarowania kilka mi zostało więc lepiej ostrzec bo różnie może być :) zaczełam smarować jak zaczęły się pojawiać takie delikatne ale znam dziewczyne która smarowała się dokładnie i to jakimiś specyfikami specjalnymi nie tylko oliwką a i tak od piersi aż po kolana w czarnych wręcz rozstępach jest a to już rok od porodu masakra jakaś na szczęście to jedyny taki przypadek jaki znam :) 99% kobiet które znam rozstępów nie mają lub śladowe

Gość vfbgsnhdgh
ja nie mialam rozstepów az do 9 miesiaca potem nagle wyszly :O a po porodzie było jeszcze gorzej,dopiero wtedy wylazły nie wiem skad? :( teraz sa prawie blade ale skóra nierowna :((

dziekuje wam :) tak sie ciesze i chcialabym sie jak najlepiej przygotowac (w miare mozliwosci oczywiscie)

kwas foliowy warto zaczas juz teraz brac no i sport jak najbardziej :)) moze warto przebadac krew jak to jest z zelazem i w ogole

Gość Unieruchomiona w ciazy ;)
Duzo sportu - warto schudnac troszke przed ciaza (no chyba ze ktos ma BMI 19, to wtedy nie) i dodatkowo wzmocnic miesnie kregoslupa, miesnie nog i brzucha. Moze niestety byc tak, ze nie bedziesz mogla uprawiac aktywnego trybu zycia w ciazy. To co wypracujesz teraz, przyda Ci sie na pozniej. Pozdrawiam i zycze powodzenia

my mamy dziecko planowane,ponieważ obioje podjęliśmy decyzję że odstawiam tabletki. Z tego co radzą dziewczyny to wcześniej brać kwas foliowy,witaminy,zmienić jedzenie na zdrowe-dużo warzyw i owoców,teraz jest dobry czas na ewentualne rzucenie palenia,basen,może rower? No i smarowanie brzucha oliwką,może jakieś masaże? Tak prawdę mówiąc ja nie robiłam specjalnych przygotowań bo poprostu nie zdąrzyłam :P w ciążę zaszłam bardzo szybko po odstawieniu tabletek. A i polecam jeszcze stosowanie testów owulacyjnych.

Gość Katrin...
ja bym ci radziła nie kombinować za dużo i isc na zywioł bo im bardziej będziesz to przezywać i planowac tym bardziej mozesz sie zablokowac i nici z ciązy. Nie kombinuj, i nie spinaj sie tak bardzo robienie dziecka to nie lot w kosmos zeby sie przygotowywac

Wiem ze nie można się przygotować 100% ale skoro mam ten czas bo nie wpadliśmy tylko odstawie tabletki to są pewne rzeczy, które można wziąć pod uwagę ;) dziękuje za porady, fakt nie pomyślałam o gimnastyce a warto wzmocnić mięśnie :) dzięki Bogu nie palę więc nie będzie problemu a co do wagi to ostatnio nawet schudłam sporo i mam lekka niedowagę mimo ze jem normalnie i nawet dużo słodyczy ... Prawie 10 lat biorę tabletki anty ciekawe jak szybko uda się zajść w ciążę...choć to nie ma reguły u każdego inaczej. Już się cieszę, narazie podczytywalam wasze porady kiedy się jest w ciąży lub ma się dziecko a jak się uda to niebawem będę je mogła zastosować ;))

Gość Katrin...
widzisz ja popelnilam ten błąd 5 lat temu i tez zaczęłam analizowac, przygotowywac sie, myslałam o dziecku itp i zaczęły sie schody, mijał rok i ciązy brak mijał drugi i nic zaczęłismy diagnoze wszystko byl ok wszystkie badnaia itp problem okazal sie w psychice dopiero po 5 latach sie udalo

Na pewno masz racje, słyszałam o tym, ze psychika ma duży wpływ...postaram się nie stresowac za bardzo... Która z was brała tabletki anty i odstawila przed ciążą? Zastanawiam się jak to będzie u mnie, zaczęłam brać jako młoda dziewczyna m.in z powodu cery, boje się ze jak odstawie to znowu będę pryszczolem

ja powiem tylko tyle że brałam tabletki anty 3 lata,bo nie chcieliśmy jeszcze zakłaać rodziny. Brałam Cilest. Odstawiłam dokładnie 25/04/2010 a poztywny test wyszedł mi już 5 sierpnia 2010. Nie byliśmy specjalnie nastawieni na szybkie zaciążenie bo nasłuchałam się że po odstawieniu trzeba się długo starać,więc wrzuciłam na luz i cieszyłam się seksem a nie wskakiwałam wściekle na męża jak królik żeby tylko zaskoczyć.10 lat to dość sporo,ale Życzę aby udało się szybko :)

Dzięki ;) no ja się nie nastawiam strasznie... Jesteśmy dość młodym małżeństwem chcemy spróbować teraz bo akurat jestem po studiach przed "wielka kariera" a jak się teraz nie uda to pózniej się postaramy więc nie stresuję się ze muszę zaciążyć natychmiast ;)

Gość Folika se kup
!!

Gość 7upUpup
Upup

Gość Inwazja27
Polecam zrobić już teraz badania krwi, w tym toksoplazmoze i cytomegalie oraz badanie moczu. Zawsze warto to sprawdzić :) Życzę powodzenia :)

Gość Inwazja27
Nie martw się o cerę, w ciąży skóra jest "inna" niż zwykle, cera jest super :)

Gość Inwazja27
...i ostatnia rada :) zero kawy, alkoholu, papierosów i czarnej herbaty (która również zawiera kofeinę).

Gość sde
ja brałam tabletki przez 4 i pól roku, odczekaliśmy 3 czy 4 miesiące i zaczęliśmy się starać tak na serio i od razu w pierwszym cyklu starań się udało

dziekuje wam za porady :) mam nadzieje ze nie bede strasznie pryszczata..ale okaze sie :) z kawa to bedzie ciezko...innych nalogow nie mam ale kawa uj uj :(

a co do badan to tez o ym myslalam i w zwiazku z tym ide w czwartek do lekarza...mamy dwa kotki w domu wiec trzeba uwazac na toksoplazmoze :(

Gość Bambolera
zrob badania, ruszaj sie i kwas foliowy

Gość 7ippupppp
Dzieci to koszmar

Gość Anielski plomien
Warto iść teraz do gina i pogadać z nim co i jak

Gość mama W
no właśnie ,co do tego planowania ,spinania się to prawda,my staramy się 7my miesiąc i nic,trzeba wrzucić na luz i nie myśleć o tym tak "technicznie" ,ja folik biorę od początku ale zastanawiam się czy zrobić przerwę:-/