Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Calluna

DIETA NISKOCHOLESTEROLOWA

Polecane posty

Wiele osób w naszym kraju ma problemy z cholesterolem.Za wysoki poziom mają nawet nastolatki.Problem ten dotyczy także mojego męża [lat 50]. Z powodu bardzo wysokiego cholesterolu ma nadciśnienie.Muszę zacząć gotować potrawy,które zawierają jak najmniej cholesterolu i kalorii. Może dołączycie do mnie i podzielicie się przepisami,które ułatwią mi codzienne przygotowanie posiłków. Moim podstawowym daniem jest zupa jarzynowa ugotowana na samych warzywach-marchew,pietruszka,seler,ziemniak,papryka,cukinia,groszek zielony,pomidory,fasolka szparagowa,kapusta biała lub brukselka.Doprawiam ziołami,papryką,koperkiem,lubczykiem,natką pietruszki i minimalną ilością soli[jest dopuszczalna]. Czasami nie mam wszystkich warzyw-to gotuję z czego mam :) Robię też rybę solę lub dorsza w rękawie razem z warzywami. Tak samo przyrządzam kurczaka-bez skóry. Na śniadania robię chudy twaróg z jogurtem 0% i z cebulą oraz pomidorami.Jemy też wędzoną makrelę lub owsiankę na chudym mleku. Piszcie swoje pomysły-będzie nam łatwiej.

Gość profilaktyka to klucz
w 4 miesiące zbiłam cholesterol z 247 do 209 starałam się nie używać soli, nie jadłam smażonego i słodyczy, alkohol od czasu do czasu, mięso tylko drób, rybki chude itd, zero śmietany, tłustego nabiału oczywiście były wpadki, czasem zjadałam coś zakazanego, grunt że poszedł w dół dodam że ma 23 lata, BMI 18, wiec nie jest to tylko problem osob po 40 czy 50 roku zycia i otylych ale tez mlodych i szczuplych! więc matwie sie wysokim poziomem. nadal trzymam diete, ale troszke mniej restrykcyjnie pozdrawiam i powodzenia!!

Dzięki :) Sama spotkałam się z nastolatkami,które miały ponad 300 cholesterolu,wiem,ze problem dotyczy wielu ludzi-i to różnych. Zasady znam jak powinno wyglądać żywienie-ale może jakiś konkretny przepis-czy przykładowe śniadanie.Bardzo proszę :)

pieczywo pelnozirniste z serkiem turek light (ma 5%tluszczu, do tego góra warzyw, lub serek wiejski lekki a jesli sniadanie na slodko to owsianka z dodtkami na chudym mleku, ale t pisalas, dla odmiany mozna uzyc mleka sojowego :) a przykladowe danie obiadowe, mielę mięso drobiowe, do tego ścieram warzywa p marchewkę, dodaję koperek, formuje kulki, obtaczam je w otrębch żytnich i gotuje :)

do tego oczywiscie ryż kasze co lubisz i warzywa:) generalnie wybor potraw jest bardzo bogaty dieska niskocholesterolowa to tak naprde.. zdrowe nawyki zywieniowe!:))