Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość calkiemfajnapomaranczka....

spirala za i przeciw

Polecane posty

Gość calkiemfajnapomaranczka....

mialam dzisiaj zalozona spirale,ale teraz poczytalam o skutkach ubocznych i zastanawiam sie czy to nie byla pomylka:o czy to prawda,ze po tej spirali przybywa na wadze?

Gość Renia 76
Czesc ! Ja mam zalozona spirale z hormonem - Mirene od ponad 4 lat i uwazam , ze jest to w miare pewna i tania metoda . Zalozenie mnie kosztowalo ponad 1000 zl ale stosujac inne metody napewno wydalabym wiecej . Poza tym nie musze pamietac i braniu pigulek , kontrole mam jak przy innej metodzie tj. dwa razy w roku z cytologia . Co do przybywaniu na wadze to wszystko zalezy od organizmu kobiety i jej gospodarki hormonalnej . Pozdrawiam .

Gość przeciwniczka spirali
jestem przeciw zakładaniu spirali, pigułki owszem , są to środki które nie pozwalaja na zapłodnienie a spirala jest jest tym, co może spowodowac zapłodnienie i zagnieżdźenie się zarodka tyle,że nie rozwija go i powodujesamoistne poronienia ( przy miesiączce) kiedy organizm jest silny może dojść do wrosnięcia spiralki w organizm dziecka.Masakra ! dzisiaj sa tak dobre pigułki że mozna wybierac i przebierac,dobrac do swojego organizmu, ale spitala NIE!!!!!!!!!!!

Gość anizaaniprzeciw
Trzeba tylko pamiętać, że da się zajść w ciąże. Moja koleżanka po urodzeniu pierwszego dziecka zdecydowała się na spirale i dziś ma drugie dziecko:)

Gość uno_dos_tres
to chyba zależy od wkładki? ja mam miedzianą i na 100% się nie tyje, całkowity koszt 84zł, prawdopodobieństwo zajścia w ciąże zawsze istnieje, ale mniejsze niż przy braniu pigułek. dla mnie nie ma lepszej metody, ale to sprawa bardzo indywidualna. każda kobieta powinna znaleźć odpowiednią dla siebie metodę antykoncepcji

Gość douczcie sie!!!!
spirala hormonalna zstrzymuje owulacje, wiec do zadnego niszczenia zarodka dojsc nie moze! Od pigulek rozni sie tym, ze hormony aplikowane sa bezposrednio w macicy, co uwalnia od problemow z watroba. Wczesnoporonna jest jedynie stara spirala - ta miedziana. Przeciw - rownoczesne dzialanie mechaniczne. Nie podraznia scianek jak dawne, ale zawsze ryzyko powiklan istnieje. Dlatego tej metody nie poleca sie mlodym dziewczynom, ktore jeszcze nie rodzily.