Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość effbgtgh

OFERTA PRACY - CZY TO JAKAŚ ŚCIEMA ?

Polecane posty

Gość effbgtgh

Słuchajcie znalazłam na którymś z portali ogłoszenie pt. "poszukiwany - sprzedawca allegro " i odpowiedziałam na nie z pytaniem o szczegóły. No i dostałam odpowiedź, że szukają ludzi do wystawienia przedmiotów na swoim koncie - głównie elektronika itp. I że niby moim zajęciem byłoby jedynie wystawianie tych aukcji i odp na maile zainteresowanych. Gdzie tu jest kruczek ? Oszuści jakiś którzy szukają naiwnych, żeby na siebie wystawiali pewnie drogie przedmioty... ? Spotkał się ktoś z Wami z czymś podobnym?

Gość alalalalalalalalala
Po pierwsze mogą mieć rzeczy kradzione i nie chcą się narażać. Po drugie ty pewnie będziesz musiał ponosić jakieś opłaty związane z taką działalnością. ja bym na takie coś nie poszła.

Gość matko świąteczna
To działa mniej wiecej tak,że ludzie wpłacaja kasę za zakupione przedmioty na konto ty im odpisujesz na maile,a ludzie nigdy towaru nie widza.

Gość poezyjka
no nie czaisz gdzie jest haczyk?wystawisz na swoim koncie ich "towar"ktorego, jak podejrzewam nie ma albo to zwykly bubel:O i ty bedziesz mial ewentualne sprawy za oszustwo,policje na glowie itp

Gość alalalalalalalalala
Sorki, ty będziesz musiała.

Gość alalalalalalalalala
I jeszcze towar będą od ciebie wymagać a nie od nich. Oszuści i tyle.

Gość effbgtgh
No właśnie widzisz napisali, że oni zwracają koszta wystawienia aukcji. Nie wiem jak z prowizją... ale proponują okres próbny 15dni, a potem niby umowę o dzieło. Ja mam zarejestrowaną działalność i sprzedaję na allegro, dodatkowy zarobek by mi się przydał, ale no kurczę, nie rozumiem za bardzo, dlatego ktoś za nich ma na swoim koncie wystawiać ich aukcje... Może rzeczywiście jakiś lewy towar ?!

Gość effbgtgh
Ale z tego co napisali to kasa przesyłana jest na ich konto, a nie na moje, więc również na ich dane...

Ogarnij człowieku, że obowiązek podatkowy spada na ciebie. I całe ryzyko jeśli nie wyślą towaru. Ty możesz im ew. sprzedawać ale jak ci towar dostarczą kurierem i ty będziesz robił wysyłki. Nic innego nie ma sensu. Uczciwa firma dałaby ci dostęp do swojego konta, a nie próbowała wystawić na twoim. To jest sprzeczne z regulaminem w ogóle, ryzykujesz także zawieszenie konta, problemy z policją, US, itd.

To jest na 110% przekręt i nawet jeśli na początku wyglądałoby to dobrze to w końcu uderzą i nazbierają kasy i znikną nie wysyłając towaru, a ty będziesz miał problemy i w najlepszym wypadku będziesz sądzony za współudział bo nie wykręcisz się w żaden sposób. I to do ciebie będą wkurwieni ludzie pisać o zwrot kasy... na tym polega ten wałek zapewne 🖐️ Skoro mają towar i firmę to co im za problem konto firmowe otworzyć i dać ci dostęp do niego, żebyś im sprzedawał i obsługiwał maile, a potem wystawiał faktury za usługę? Pomyśl logicznie - to są oszuści którzy mają bana na allegro na swoje dane i tyle 🖐️