Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kulkyltukltuy;

Dlaczego kościelny

Polecane posty

Gość kulkyltukltuy;

nie ma czytnika kart płatniczych tylko chodzi z tacą jak kelner? A dlaczego ksiądz nie ma kasy fiskalnej i nie wydaje paragonów ?

Gość myśl kobieto
bo nie płaci podatków? :O

Gość powiem i ja....
wielbiciel 70B wiesz z lekarzami i prawnikami jest tak że jeśli mają zarejestrowana prywatną praktykę to masz prawo żądać od nich rachunku a od księdza nie :)

mamy prawo żądać rachunków, ale ilu ludzi ich żąda?? problem polega na tym, że oni nie mają obowiązku się opodatkować, ponadto NIE JEST PRAWDĄ (nie wiem kiedy to wreszcie dotrze do ludzi), że księża nie płacą podatku dochodowego, bo płacą - ryczałtem, np. podobnie jak część przedsiębiorców, która taką formę sobie wybrała 🖐️

oj, źle się wyraziłem ;) oczywiście mają obowiązek się opodatkować, ale brak kas powoduje, że płacą od małej części przychodów :p

Gość kulkyltukltuy;
a czy państwo dofinansowuje lekarzy czy prawników prowadzących prywatną działalność? Chyba nie, a Kościół wyciąga ogromne sumy z budżetu. Na co?

Gość a po pierwszym razie co
z kasy państwa nie, ale po unijne pieniążki sięgają chętniutko :o 🖐️

poza tym może fizycznej kasy nie dostają, ale co z nieruchomościami, gruntami, które - jak się okazało - dostali bezprawnie? Majątek wart bagatela 40mln PLNów :o 🖐️

przed chwilą było, że z budżetu dostają :D w takim razie pytam, który ksiądz na zwykłej przeciętnej parafii dostał kiedyś pieniądze z unii??? :D chyba, że na jakieś kolektory itp., ale tutaj nie widzę powodu, dla którego księża mieliby być traktowani inaczej niż reszta

no to słabo się orientujesz :o procedura otrzymania dotacji przez zwykłego proboszcza jest dokładnie taka sama jak w przypadku małych firm. Piszesz wniosek, wkładasz 15-20% wkładu własnego i działasz. Na co? Na remonty, dobudowanie naw, tworzenie ośrodków edukacyjnych, rozbudowę parafii, kolektory owszem też. Poczytaj zanim zaczniesz się wypowiadać 🖐️

nie muszę czytać, bo właśnie pisałem o tym wyżej, temat jest o podatkach i ja tylko tu prostestuję przeciwko wybiórczemu wyjmowaniu patologii oraz przeciwko propagowaniu poglądu, jakoby księża nie płacili podatków 🖐️

No i nie zapominajmy, że uczelnie takie jak KUL czy PAT (w całości klerykalne) są finansowane przez państwo. Jest tez coś takiego jak Fundusz Kościelny, na który idzie ok 70ml zł rocznie. Finansowanie religii w szkołach, płacenie katechetom, którzy są księżmi. Trochę tego jednak jest, także .. 🖐️

15:54 a po pierwszym razie co Ponadto sytuacja jest diametralnie inna w porównaniu do firm, bo jak proboszcz dostaje dofinansowanie np. na remont, to nie remontuje własnej prywatnej nieruchomości, także przykład totalnie z doopy wzięty 🖐️

to nie remontuje własnej prywatnej nieruchomości, także przykład totalnie z doopy wzięty Nie no jasne, bo przecież plebanii nie ruszy, nie? :classic_cool: :o To o uczelniach było a propos tego, że dostają kasę z budżetu mózgu 🖐️

16:05 a po pierwszym razie co to nie remontuje własnej prywatnej nieruchomości, także przykład totalnie z doopy wzięty Nie no jasne, bo przecież plebanii nie ruszy, nie? " a plebania to prywatna nieruchomość księdza??? może ją sobie sprzedać, kiedy będzie miał ochotę? :D:D weź się nie ośmieszaj... :D:D

Ja peerdolę, masz 15 lat czy naprawdę jesteś tak upośledzony że nie kumasz o co mi chodzi? :o Znajdź se jakąś laskę, bo od samego wielbienia 70B będziesz głupiał jeszcze bardziej. Kończę, bo nie chce mi się tłumaczyć oczywistych oczywistości 🖐️))

topik jest o opodatkowaniu poszczególnych księży, a ty wyjeżdżasz z jakimiś KULami czy katechetami w szkołach, co z tematem nie ma nic wspólnego, ale widocznie nie jesteś w stanie tego ogarnąć. nara, z debilami nie gadam 🖐️

15:39 [zgłoś do usunięcia] wielbiciel 70B Pokaż mi, który ksiądz czy proboszcz dostaje jakieś dofinansowanie z kasy państwa haha No to ci pokazałam cieciu, odwróciłeś kota ogonem, co jest typowe w przypadku, kiedy nie ma się już argumentów :) Bez odbioru 🖐️)))

no pytałem o proboszcza lub wikarego, w każdym razie o pojedynczego księdza, a ty w odpowiedzi wyjeżdżasz z KULem i PATem i jeszcze sądzisz, że coś udowodniłaś... żałosne 🖐️

Bez odbioru napisałam, tego też nie zrozumialeś? :classic_cool: Oj :classic_cool: 🖐️