Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość noniewiemjaktojest

nietolerancja glutenu lub alergia?

Polecane posty

Gość noniewiemjaktojest

moja corka w maju przestala normalnie jesc jak zawsze a jadala wszystko. Ostatnio po kilku miesiacach udalo mi sie ze jadla 3 dni wszystko. A wczesniej miala zatwardzenia i kupy cuchnace i twarde. Od czasu gdy znow na te 3 dni zaczela jesc ma rozwolnione kupy:((((( Wczoraj wypila herbatke z lyzka miodu i zjadla serek i bolal ja brzuszek. Zywi sie praktycznie samym mlekiem i kaszkami. Robaki - brak anemia- brak - zabkowanie - nie ta przyczyna Wiec co ???? Jak wiecej zje ma rozwolnienia ? Albo boli ja brzuszek ?

Gość mala mimincia
a w jakim dziecko jest wieku? co ci lekarz powiedzial, bo skoro w maju przestala normalnie jesc to wnioskuje, ze juz u lekarza bylas?

Gość noniewiemjaktojest
tak bylam. Najpierw kazali czekac, pozniej dostalam witaminy, pozniej skierowanie na morfologie- idealna wyszla, pozniej badanie na pasozyty - nic nie jest

Gość noniewiemjaktojest
dziecko ma 2 lata za miesiac. W wieku okolo 2 miesiecy lekarka stwierdzila ze trzeba przejsc na bebilon pepti w zwiazku z niepokojem dziecka i sucha atopowa skora. Pozniej jednak ( 6 miesiecy ) lekarka stwierdzila ze nie widzi objawow skazy bialkowej czy alergii.. nagle jednakn dziecko przestalo jesc

Gość mala mimincia
a moze do gastroenterologa sie wybrac? bo wyglada ze bylas u rodzinnego.

Gość mala mimincia
sucha atopowa skora bez wykonania testow z krwi nie jest wskazaniem do bebilonu pepti, on jest dla dzieci ze skaza, a atopowosc skory moze byc objawem skazy, a moze byc przyczyna sama w sobie, bo azs poza wystepowaniem jako objaw alergii jest tez samodzielna genetyczna choroba.

Gość noniewiemjaktojest
tylko u rodzinnego oprocz neurologa z innymi problemami :( Mysle ze chyba sie wybiore bo to cos nie tak.. Po kilku miesiacach przerwy od niejedzenia obiadow itp. Jak zaczela 3 dni jesc od tamtej pory co 2 dni robi kupe ale rozwodniona... A nie twardza jak do tej pory a miala wzrecz zatwardzenia. wczoraj troche wiecej i juz problemy w nocy

Gość noniewiemjaktojest
tylko to albo zalezy od wieku cory albo od lekarza. Bo jeden wskazal bebilon pepti po objawach w/w a drugi ze nic nie widzi

Gość mala mimincia
jezeli dziecko ma klopoty z wyproznianiem i bolesci brzucha to mimo wykonania podstawowego posiewu moze miec jakies pasozyty, zdaza sie tak, ze albo labolatorium nie oznaczy odpowiednio probek kalu, albo po prostu nie maja odpowiedniego zlecenia na wykonanie posiewu na konkretny rodzaj bakterii.

Gość noniewiemjaktojest
ja na razie nie moge wykryc ew pasozytow :( A na to skierowanie mialam :( juz nie wiem co robic a cora zalatwia sie dosc rzadko

Gość mala mimincia
sa lekarze i l e k a r z e, jednym moze brakowac wiedzy innym po prostu checi. do gastroenterologa z tego co pamietam potrzeba skierowania od rodzinnego zeby isc na nfz. to taki spec od zywienia i chorob ukladu trawienia, on zleci odpowiednia diete, badania, testy.

Gość mala mimincia
a jezeli chodzi o podejrzenie alergii, to sama bys zauwazyla, bo w momencie gdy dziecko spozywa alergen czyli zgodnie z podejrzeniami bialko krowie nastepuje reakcja skorna w okresie maksymalnie 3 do 5 dni po spozyciu. u mojego alergia jest baaardzo silna i objaw skorny jest po 30 minutach. a skoro mala jadla wszystko czyli mleko w roznych postaciach - serki, maslo itp, to by ja raczej wysypalo.

Gość noniewiemjaktojest
jadla wszystko- w kazdej ilosci... do maja. teraz 3tyg temu zaczela nagle jesc na 3 dni - i z zatwardzen przeszlo na brak z now checi jedzenia i rozwolnenia :(((( chca mojemu dziecku dawac jakies syropy na apetyt a ja jej nic nie moge dac procz mleka

Gość noniewiemjaktojest
dzis mi natomiast znajoma pisala ze u jej dziecka byla alergia ale wykryuta pozno poniewaz nie byla z zewnatrz widoczna lecz jakby wewnatrzna. podobnie jak do mojego i na cos tam alergie mialo. To pewnie roznie bywa

Gość mala mimincia
zeby wykryc alergie nalezy przeprowazic testy. z racji wieku Twojej corci to w gre wchodza tylko z krwi. trzeba isc do alergologas i prosic o badanie poziomu ige calkowitego. u dwulatkow juz w miare wiarygodnie wychodza wyniki. a co do syropkow na apetyt to nie wiem czy to kwestia apetytu bo lekarka nie jestem, ale skoro dziecko ma probemy z wyproznianiem to raczej kwestia przemiany materii w organizmie i pracy ukladu trawiennego.

Gość mala mimincia
jak chcesz szybko zlatwic sprawe, to idz prywatnie do gastroenterologa i alergologa - wizyta w granicach 80-120 zl, zalezy gdzie.

Gość noniewiemjaktojest
dziekuje ci bardzo i na pewno sie tam skieruje- poniewaz nie wierze tym syropka na apetyt a z tego co czytalam na forach to nic one nie daja ( ja juz po herbatkach na pobudzenie apetytu + multiwitaminom ). Wydalismy kupe kasy i nic to nie wnosi . dziekuje raz jeszcze poszukam odpowiednich osob i tam sie skieruje z cora.

Gość to może być jakaś alergia
To może być AZS, ale równie dobrze alergia pokarmowa, np. na gluten i laktozę w mleku krowim. Powinnaś była karmić dziecko do 2 lat piersią i być razem z dzieckiem na diecie bezmlecznej, tzn. zero produktów na mleku krowim. A dziecko oprócz tego na diecie bezglutenowej - spoecjlane bułki, chleb, paluszki, ciasteczka, itp. Dziwię się, że po tylu latach, gdy o alergiach się tak trąbi, ta lekarka nie zleciła igE itp , czyli badań w kierunku alergii pokarmowych oraz badań kontaktowych w kierunku alergii skórnej. Mnie pediatra chciała potraktować podobnie 12 lat temu, ale po zaleceniu bodajze jakiś sterydowych leków, stwierdziłam, że nie tędy droga i na pewno moje dziecko nie jest na tyle chore, by konieczne były sterydy. A po wizycie u gastroenterologa okazało się, że dziecko miało zespół złego wchłaniania i konieczna była dieta bezglutenowa i bez białka mleka krowiego, przy czym ta druga dieta była też dla mnie, bo karmiłam piersią, ale to akurat było bardzo dobre, bo dzięki temu moje dziecko miało długo bdb mleko - najlepsze z możliwych i nic nie trzeba było płacić za nie, bo pochodziło ode mnie. Zbadaj dziecko, bo potem może dojść do opóźnienia psychoruchowego, a tego chyba byś nie chiała. Moje dziecko ma teraz 12 lat i jest jednym z najzdolniejszych dzieci w szkole, także moje pilnowanie się i pilnowanie diety dziecka dały rewelacyjne rezultaty. Powodzenia!!!! W razie co, pisz tutaj co wyszło w badaniach, to odpiszę Tobie co myślę.