Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ewe211

Ciemna kupa i łuszcząca się skóra u 3miesięcznego niemowlaka!

Polecane posty

Witam. Oto mój problem w którym będę prosiła Was, drogie mamy o radę o pomoc. Jestem mamą trzymiesięcznej ślicznej dziewczynki. Jest karmiona mlekiem modyfikowanym Bebilon 1 od urodzenia. Robiła kupki raz na dwa, czasem trzy dni. Miały kolor żółty, śluzowaty. Dziś pierwszy raz zrobiła ciemnozieloną kupę o nieprzyjemnym zapachu. Choć jeszcze wczoraj były żółte. Dodam ,że od tygodnia robiła kupy w trakcie karmienia i nigdy o innej porze. Czasem miało to miejsce nawet trzy razy w ciagu doby. Również zauważyłam że skóra na pleckach bardzo się wysuszyła. Lekko się łuszczy. Urzywam hipoalergicznego płynu nivea i olivki również z tej firmy. Użyłam nawet Emulsji do kapieli Oilan jednak nie pomogło. Poszłyśmy do lekarza i ten stwierdził, że to alergiczne i zmienić Lovelę na płatki mydlane. Tak też zrobiłam, jednak nadal to samo. We wtorek mamy kontrolę więc zobaczę co lekarz na to. Czy mleko ma wpływ na zmianę kupki? Czy może to być alergia związana z suchą skórą?Prosze o pomoc!

Przy alergii dzieci bardzo często maja problemy z zaparciami lub biegunkami. Podawaj jej może jakiś probiotyk. A na skóre polecam kąpiele w oilatum lub emolium (na efekty trochę sie czeka). Do smarowania dobre sa maści robione.

Droga JBT, nie ma biegunek, ani zaparć. Dopajam ją herbatką z kopru żeby zaparć nie było. Boję się żeby lekarz prowadzący nie dał jej innego mleka, bo mówił że jak nie przejdzie od płatków mydlanych to trzeba bedzie przepisac mleko z apteki. Ale gdyby było to proszek to nie dostałaby tej alergii wcześniej? Jejku nie wiem;(

Ah to coś źle zrozumiałam z tą kupką ;) Uczulić się na coś można w każdej chwili, więc może to być od proszku, mimo że wcześniej nic nie było. Tak samo może to być od mleka. Niestety musisz się uzbroić w cierpliwość i obserwować.

Gość Jabłkowy Napój
Mój malec też miał taką łuszcząca się skórę. Przede wszystkim używaj emolientów i kilka razy dziennie natłuszczaj skórę. Ja przy każdej zmianie pieluszki używam maści Diprobase. Mój malec łuszczył się na brzuchu i nogach. A maść odkryłam dzięki radom koleżanki z forum, która za jej pomocą zwalczyła AZS.

Gość przecież jak Ci da mleko
na receptę to nawet lepiej na tym wyjdziesz, pewnie Ci przepisze Bebilon pepti czyli to samo co zwykły Bebilon tylko z rozłozonym białkiem które dziecko łatwiej trawi, a co więcej to mleko ma prebiotyki i na recepte będziesz za nie płacic 8-10 zł za puszkę

Gość juzmama
śluowata kupa, zielona kupa moze swiadczyc o nietolerancji pokarmowej. u nas były śluzowe a potem zielone kupy i przeszlismy ze zwyklego bebilonu na nutramigen. łuszcząca sie skóra moze byc wynikiem albo nieodpowiednio dobranych kosmetykow albo poczatkiem azs. zmien koniecznie kosmetyki na emolienty- polecam serie emoilum. na poczatku uzywalismy oilatum, ale zmienil sie wlasciciel koncernu i zmienili sklad całej serii i pogorszyla sie jakosc oilatum. Porozmawiaj koniecznie z dobrym pediatrą Łuszcząca sie sora u nas

Dziękuję Wam za odpowiedzi. Uspokoiłam się trochę. Dziś kupa znów zółta i śluzowata;( Zobacze we wtorek co powie. Na pewno skorzystam z Waszych rad. Dziękuję.