Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aga 19

Więź podczas karmienia piersią..

Polecane posty

Gość Aga 19

Uwielbiałam karmić moją córkę ale ona odrzuciła pierś.. :( byłam załamała bo chciałam karmić co najmniej 6 miesięcy a karmiłam 3,5 miesiąca a do 4 piersią i butlą. Amelka chorowała na uszy i płakała podczas karmienia. Chciałam żeby się nie męczyła i na czas zapalenia uszu ściągałam mleko do butelki (Dodam że miałam dużo mleka w piersiach i w pewnym momencie karmienia mleko samo leciało z obu piersi. Mała się krztusiła bo nie nadążała z połykaniem) a gdy zdrowiała to znowu piła z piersi. Może to mój błąd bo mogłam nie dawać jej butli.. Kobiety które nie karmią piersią nie zrozumieją co czuje.. Współczuję matką które w ogóle nie miały pokarmu a chciały karmić. Karmienie butlą nie jest złe moim zdaniem ale wolałabym dalej karmić piersią tylko niestety moja córka tego nie chce..

Gość Aga 19
Jeszcze tydzień temu udało mi się ją przystawić do piersi, płakała ale się uspokoiła i piła mleczko ale teraz już nie. Pręży się i od razu płacze

Gość mama111
Nie chce piersi bo przyzwyczaiła się do picia z butelki ,jest wygodniejsze (samo leci)i nie musi się tak wysilać jak przy ssaniu cyca.Nie powinno się w ogóle wprowadzać butelki jesli się chce dłużej karmić piersią ,bo zaburza odruch ssania.Jeśli jeszcze czasem ciągnie pierś da się ją jeszcze"przestawić".Butelką dajesz jej mleko własne czy modyfikowane?

Gość Aga 19
Tylko w nocy u uda mi się ją przystawić do piersi bo jest zaspana

może sie denerwuje bo z butli łatwiej leci. Niestety Ci nie poradze bo sama tylko 3 miesiące karmiłam i jak przestałam to już na amen. Poszłabym do położnej zapytać, no i próbuj spokojnie i bez nerwów:)

Gość KLANIKS
nie poddawaj sie! jesli chcesz nadal karmic! tylko czeka cie troche pracy z laktatorem, ale to uratuje ci laktacje. a malą przystawiaj np na spiocha, albo wczesnie rano jak jest taka półprzytomna ;) za jakiś czas wszystko wroci do normy, albo zostaniesz przy karmieniu mieszanym.Ale lepszy rydz niz nic.

Gość Aga 19
Ściągałam mleko jakiś czas ale było go coraz mniej i kupiłam sztuczne

Gość Aga 19
A jak prawidłowo ściągać mleko??

ściągaj jak najwięcej żeby się wznowiła produkcja, najlepiej w porach posilku dziecka

Gość Aga 19
A gdzie do położnej się zgłosić?

Gość KLANIKS
temat rzeka.... w skrocie powiem tak. 15 minut jedną piers 15 drugą. albo metodą tzw, 7-5-3 tzn. 7 minut prawą, 7 lewą, 5 min. prawą, 5 lewą itd. Pamiętaj o tym żeby ciągnąć nawet PUSTE piersi!!! to ważne bo tak dajesz sygnal ze potrzeba wiecej mleczka.ja sie ostro i duzo napracowalam z laktatorem. czasem siedzialam godzine i tak ciagnelam te puste cyce... Ale warto bylo po 1-2 miesiącach mialam mleczka tyle ze nie musialam dokarmiać :) robiłam tak: karmiłam dziecko piersią, po nim poprawiałam jeszcze laktatorem wg tych metod. i tak co 2-3 godziny w dzień. W nocy co 6. Jak dziecko dluzej spało albo nie chcialo piersi to na sile nie przystawialam tylko dawalam butle i siedzialam z laktatorem. ciężka praca, ale mi bardzo, bardzo zależało.

Gość Aga 19
Z pieniędzmi u mnie krucho więc karmienie piersią byłoby najlepsze.

zapytaj najlepiej u siebie w przychodni napewno pomogą, możesz jeszcze poszukać czegoś takiego jak "poradnia laktacyjna" poszukaj w necie, zadzwoń

Gość KLANIKS
no to do roboty ;) oszczednośc duza!! ja na mm wydawałam tylko 15 zł na 2 mce. po jakims czasie dojdziesz do wprawy i bedziesz sobie siedziala na necie i sciągała, albo na filmie, albo z dzieckiem bawiącym sie obok. NIE PODDAWAJ SIE!!! POWODZENIA!

Gość mama111
Ja córkę oszukiwałam ,że mój cyc to butelka:).Kupiłam silikonowe nakładki na brodawki (jak smoczek).Gdy już nauczyła się przez nie ssać(a nie czekać ,że samo wyleci) stopniowo,na pojedyncze karmienia wprowadzałam pierś bez nakładek.Córkę karmiłam przez 8 miesięcy,a gdy miała ok.4 też już prawie była na butli:).Jest jeszcze jedna kwestia-w wieku ok.6 tyg,3,5 miesiąca i 6 miesięcy wzrasta gwałtownie zapotrzebowanie dziecka na mleko,jest wtedy płaczliwe,szarpie pierś,kręci główką(niektórzy domorośli lekarze dopatrują sie w tym problemów z uszkami).Trzeba wtedy częściej przystawiać dziecko do piersi,(nawet się z nim położyć w łóżku na jeden dzień i zrobić "bufet otwarty"),nie denerwować się za bardzo,wierzyć że jest to kwestia 3-5 dni i cyce dadzą tyle na ile dziecko zgłasza zapotrzebowanie.(Drugie dziecko-2 lata na cycu:) )

ja żałuje że mojej małej już nie karmię.. zbyt łatwo sie poddałam ale następnym razem tego błędu nie popełnie

Gość KLANIKS
Jordan, nie martw się ja z drugim też bede mądrzejsza ;) na pewno zabiore laktator do szpitala i tam już rozbujam laktacje na maksa jesli się da. niech bedzie nadmiar!!!

Gość mama111
Czasem też winne są małe brodawki.Dziecko nie może ich zassać i choć jest mleczko-trudno się do niego dobrać:)

Dokładnie! Moja mała zaczeła od butelki bo po cesarce nie mialam opkarmu, dopiero po wyjściu ze szpitala udalo mi się ją przystawić. Pila tak raz to raz to przez 3 miesiące albo nawet mniej. Żałuje bardzo

Gość Aga 19
A gdzie można je kupić? I za ile?

Dobry sposób jest taki: przystawiałam małą do piersi i lekko polewałam mlekiem sutek, ona myślała że to leci z cycka i zasysała:)

Gość KLANIKS
takie nakladki silikonowe?? ja tez uzywalam zwłaszcza na poczatku mi sie przydały. kosztowały chyba 18 zł z AVENTU. rozmiar dobierasz do wielkości buźki dziecka. noworodkowi proponowałabym najmniejsze, a starszemu nie wiem. mowie o tych AVENT. na innych sie nie znam.

nakładki na brodawki? na allegro np ale ja polecam ten sposób z polewaniem lekko sutka mlekiem :P

Gość KLANIKS
a kupiłam w sklepie z rzeczami dla dziecka.

Gość KLANIKS
Jordan, dobry sposób. Ja do tych nakladek tez musialam nalewać mleczka zeby myslało ze to butla ;)