Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ewelamd

KTORY TO DYDZIEN CIAZY ??? ;/

Polecane posty

Gość Ewelamd

Witam .Mam pytanie .Wlasnie dowiedzialam sie ze jestem w dlugo oczekiwanej ciazy.Zastanawia mnie w ktorym tygodniu jestem.Ostatnia miesiaczke mialam 1 listopada i trwala 5 dni.-normalna jak kazda.Tydzien temu w poniedizalek 16 dnia cyklu bylam u lekarza by sprawdzic czy mam owulacje i lekarz stwierdzil ze niema zadnego wiodacego pecherzyka i zebym przyszla za tydzien.Dzis w niedziele bylam na wizycie i niespodzianka-ciaza.Pecherzyk ma 7 mm. i lekarz stwierdzil ze musialam zajsc w poprzednim cyklu ,tylko tydzien temu niebylo jeszcze tego widac badz pomylil pecherzyk ciazowy z pecherzykiem graffa.Wynikalo by wiec ze to moje ostatnie krwawienie to byla nietyle miesiaczka co poprostu schodzila mi resztka krwi.A ostatnia miesiaczka byla 27 wrzesnia-.Podsumowujac Ostanie miesiaczki: 27 wrzesien,pozniej 1 listopada i dzis 20 listopada -pecherzyk ciazowy -7 mm.Prosze o pomoc...i wyjasnienie kiedy wiec moglam zajsc i ktory to tydzien...Dodam ze cykle mam dlugie 35 dniowe.

Ja jak poszłam w 7 tc to dzidzia miała prawie 10 mm czyli u Ciebie pewnie coś około 6 tc.A gin Ci nie powiedział?

Gość Ewelamd
7mm ma pecherzyk :)

Gość mama111
Wychodzi że 8-9 tydzień:) Gratulacje!

jezeli wziasc pod uwage okres z dnia 27 wrzesnia i cykle 35 dniowe to do zaplodnienia doszlo ok. 17 pazdziernika czyli wg moich obliczen jestes w ok.8 tyg. ciazy.

Gość mama111
Z wyliczeń wychodzi.Dokładnie to lekarz określa na podstawie USG.Ciążę liczy się od miesiączki,nie zapłodnienia.

Gość no tak a;e
jesli to 8-9 tydz to chyba mały ten pecherzyk co

mama - jak dorze policzysz to zauwazysz ze policzylam od daty miesiaczki.........

Gość no tak a;e
ni i zarodek juz powinien byc widoczny! a był zarodek autorko?

Gość no bez dwóch zdań
najwyraźniej jednak ciąża jest młodsza niż wynikałoby to z tej miesiączki wcześniejszej. 7mm pęcherzyk to nie jest 8tc. U mnie w 6t i 4d usg wykazało pęcherzyk 23mm a zarodek miał 12mm. Wnioskując z tego ciąża jest o wiele młodsza.

chyba ze liczy od daty 1 list. to wychodzi na 3 tc ale wtedy lekarz nie ma szans okreslenia ciazy i zobaczenia pecherzyka 7 mm

No właśnie przecież już powinien być zarodek a nie sam pęcherzyk.U mnie w 5 tc nie było nic a w 7tc fasolka miałam 10 mm.

Gość mama111
Wujek Google mówi ,że 7mm ma 7-mio tygodniowy zarodek:)

Gość no tak a;e
ja w 5 tyg miałam 8mm pecherzyk

Gość no bez dwóch zdań
Mama111 ale tu mówimy o 7mm pęcherzyku płodowym a nie o zarodku.

No widzicie u każdej z nas wygląda to inaczej,ja w 1 ciąży w 4\5 tyg już też miałam pęcherzyk a teraz w 5 tyg nie było nic.

Gość mama111
:[

Gość Ewelamd
..ujjj ale duzo odpowiedzi :) dzieki bardzo :)Ja tez mysle ze moja ciaza ma 4 tygodnie,tylko strasznie mieszaja te moje okresy..no ale najwazniejsze ze jest :)oby tylko wszystko bylo dobrze bo juz dwie poronilam :(..ale trzeba byc dobrej mysli :)Do dzis jednak niewiem od kiedy liczy sie ciaze od dnia ostatniej miesiaczki czy zaplodnienia.. :()

Gość ciążę liczy się zawsze od dnia
OSTATNIEJ MIESIĄCZKI

Gość no tak właśnie
no właśnie że nie zawsze wiek ciąży liczy się wg ostatniej miesiączki. Jeżeli wiek z om i z usg się pokrywa to owszem gin liczy od pierwszego dnia ostatniego okresu. Ale zdarza się też tak że owulacja się opóźnia i wówczas liczenie od OM nie miałoby sensu i byłoby niewiarygodne. Wówczas wiek ciąży przyjmuje się wg wskazań pierwszego tudzież drugiego (potwierdzającego wiek ciąży) usg. Sama miałam przypadek ze między terminem z OM a terminem z usg wyszło 2 tyg. różnicy -opóźniona owulacja. Autorko, jeśli lekarz ci nie podał wieku ciąży z usg to pewnie zrobi to na kolejnym usg.

ale wiek ciąży zawsze się liczy od OM w/g usg to zupełnie inna sprawa dlatego, że usg pokazuje WIEK FAKTYCZNY PŁODU i ten jest oczywiście najbardziej wiarygodny niemniej do wieku ciąży w/g usg doliczone są zawsze 2 tygodnie, czyli jakby według standardu liczenia od OM przy cyklach 28 dniowych

Gość no tak właśnie
ale aparaty usg już dodają te 2tyg.: "UWAGA: w położnictwie i ginekologii zawsze liczymy wiek ciąży według daty ostatniej miesiączki. Aparaty USG są tak ustawione, by podawać wiek ciąży również według daty ostatniej miesiączki, czyli w rzeczywistości dodają 2 tygodnie (14 dni) do rzeczywistego wieku ciąży od chwili zapłodnienia. " "Ocena wieku ciążowego w USG nie jest bezpośrednia i polega na pomiarze wielkości poszczególnych struktur płodu i przyporządkowaniu im określonego wieku ciąży. Dokładność oceny wieku ciążowego od około 8 do około 20 tygodnia ciąży wynosi około +/- 4-7 dni. " Czyli jeśli z pomiarów wyjdzie inny wynik niż wynika standardowo z podanej daty ostatniego okresu to będzie przyjęty wiek ciąży taki jak wykazało usg. Już z uwzględnionymi 2tyg różnicy -tak jakby w rzeczywistości okres wystąpił później niż faktycznie był.

tak, w Twoim przypadku obowiązywać będzie wiek ciąży w/g usg i bardzo ważne jest by jak najszybciej ustalić faktyczny wiek Twojej ciąży aby nie ominąć pierwszego usg genetycznego, które musi być wykonane między 11w 0d a 13w 6d

Gość no tak właśnie
dziwi mnie że lekarz nie podał autorce jaki jej wyszedł wiek ciąży wg usg. A tym bardziej że cykle są długie to jeszcze wychodzi różnica w porównaniu do standardowego liczenia. Ewelamd a kiedy masz powtórną wizytę u lekarza?