Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Malutka śpi...

Wysypka po glukozie

Polecane posty

Gość Malutka śpi...

Witam mamy :) Moja córka ( prawie 4 miesiące ) od urodzenia karmiona jest MM, wiadomo - trzeba ' przepajać ' dziecko wodą lub herbatką. Coś co nie jest mlekiem córce nie zabardzo się widzi :) z herbatek zrezygnowałam ze względu na zawartość cukru, no i pediatra też odradziła z tego samego powodu, ale powiedziała, że moge dodać do wody ciut glukozy i tak też zaczełam robić ( dostałam taką niemiecką z 10 wit. ) bo samej wody tez zabardzo nie chciała, a z glukoza coś tam łyknie, ale pojawił się problem. Po podaniu wody z glukoza po kilkuminutach na buzi i we włoskach pojawia się wysypka taka jakby 'kaszka' - 'grysik' - jak kto woli, a po jakimś czasie sama znikneła. Odstawiłam glukoze, podałam za 2 dni i to samo, znów odstawiałm, odczekałam tydzień by miec pewność że to z tego. Podałam dziś nad ranem i znów to samo. Dla mnie to troche dziwne by glukoza uczulała, co o tym myślicie ? Będę wdzięczna za odpowiedzi. Chorej forumowej krytyce mówie NIE !

Gość wredna franca
Zdecydowanie odstaw, jesli jestes pewna, ze to od tego. Mysle, ze sama glukoza nie jest winna, tylko ta reszta skladu. Nawet niewielka ilosc wody wystarczy, nie slodz jej niczym, podawaj czesto sama wode, moze sie przyzwyczai. Mysle, ze niechec do wody ma psychologiczny aspekt- laczy sie z rozczarowaniem, ze to nie mleko. Badz twarda, wystarczy kilka lykow. Podawaj w srodku pomiedzy karmieniami, nie kiedy dziecko jest glodne.

Gość Malutka śpi...
Dzięki ! Jest dokładnie tak jak piszesz, jeśli poczuje że to nie mleko to jest rozczarowana :)

hmmmm sama glukoza nie ma prawa uczulić może te dodatki o których wspominałaś ja bym na twoim miejscu kupiła zwykłą glukoze w aptece i sprawdziła reakcje dziecka dziecko na mm musi pić a skoro sama woda nie wchodzi to próbuj coś innego mojemu synowi bez problemu glukoza wchodziła ale właśnie ta zwykła tą dla dzieci pluł :D

Gość Malutka śpi...
Dziękuję Wam kobietki. A tak na marginesie... wiem o tym że dziecko trzeba dopajać innymi płynami przy MM, ale w sumie nie wiem dlaczego ? I jeszcze jedno ile na dobę tych innych płynów powinna wypić, bo nie wiem teraz czy nie daje jej za mało, albo też za dużo.

Gość mamama27
odstaw glukoze a raz za czas zrób poprostu mleko i daj miarke mniej proszku - to wystarczy - mój też nie chciał pić - co sie ukombinowałam soczki każdy smak, herbatki w końcu załapał i pił wode plus 2 łyżeczki owoców ze słoiczka - taki smak był owocowy a wogóle nie słodki i mu pasował - potem dawałam 1 łyzeczkę a potem całkowicie zrezygnowałam - przyszło lato i synek pił samą wode i do tej pory pije tylko wode

Gość Nari
Jeżeli dziecko jest karmione MM to do 6 mies życia nie potrzebuje żadnego dopajania wszystko czego potrzebuje jest w MM No chyba że na dworze jest temp. Powyżej 30 stopni może być woda bez słodzenia ewentualnie delikatna herbatka ziołowa na brzuszek lub słaby rumianek my po glukozie mieliśmy opuchniętą twarz i zaczerwienienie na szczęście po 20 min zniknęło i definitywnie nie podaje to tylko wymysł ludzki że trzeba słodzić wodę itp