Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość świadoma przyszła mama

badania prnatalne na własne życzenie...

Polecane posty

to moja pierwsza ciąża. jestem w 11tc. ciąża przebiega prawidłowo. mamy z mężem po 28 lat. ciąża planowana, bałam witaminy i kwas foliowy 6mc wcześniej. nie palimy etc. z medycznego punktu widzenia nie ma wskazań a jednak chcemy wykonać wszystkie z możliwych badań w tym prenatalne. nie, nie mamy za dużo kasy, nie naczytaliśmy się publikacji o problemach genetycznych! po prostu chcemy... jak to było/jest u Was? czy wg Waszej opinii takie jak prenatalne badania to branie odpowiedzialności za nie narodzone jeszcze dziecko czy raczej hmm wymówka, że np w razie poważnych wad "usprawiedliwienie" dla przerwania ciąży?

co masz na mysli piszac "badania prenatalne"?? ...usg w 12-13 tygodniu tzw prenatalne/genetyczne czy moze np test Pappa??amniopunkcje?

Gość TereskaNiebieska
Myslisz o badaniach inwazyjnych (typu amio) ? Zdecydujesz sie na usuniecie jesli okaze sie z dziecko jest chore ? Jesli tak to jest to wymowka, jesli nie to mozna powiedziec ze chcesz sie przygotowac na wszystko.... nie zapomnij ze badanie inwazyjne niosa ze soba ryzyko poronienia. A tak na marginesie.... chcesz sie pchec w badanie inwazyjne a masz zrobione podstawowe badania typu toxo, rozyczka ...? Te choroby tez niosa ze soboa duze ryzyko powiklan, wad i i uposledzen....

no tak, autorka zalozyla topik i tyle ja widzieli...szkoda gadac:O ide spac:D

bynajmniej nie śpię :) siedzie i myślę... zastanawiałam się najpierw nad testem Papp-a a jeżeli ten da podstawy to amino... podstawowe mam i są ok. nie wiem czy wymówka czy czas by przegotować siebie i rodzinę na hmm "coś innego" niż zdrowy bobas..

do siwadomej przyszłej mamy Ja urodziłam dziecko w wieku 32 lat.Przyznam sie bez bicia ,ze na poczatku ciąży tez miałam schizy,nie spałam po nocy,bo bałam sie czy dzidzia zdrowa bedzie.Na usg wszystko było o.k wyniki bafań tez .Przestalm o tym mysleć,jak poczułam pierwsze ruchy dziecka.Wszystko przestało byc ważne.Poczułam,ze wszystko bedzie dobrze. Nie stresuj siebie i dziecka niepotrzebnie.Mysl pozytywnie.Powodzenia. p.s teraz jestem w ciązy z drugą dzidzia i nie mam takich mysli,bo po prostu nie mma czasu na myslenie.