Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 2clarusa

zaczyna chodzic, ale na palcach

Polecane posty

Gość 2clarusa

moja 10,5mc corka zaczyna pomalu uczyc sie chodzic prowadzamy ja, ale na palcach:( jak zachecic zeby stawial stope ? jak wstaje i stoi to troche cala noga, a troche na palcach, ale chodzenie tylko na palcach czytalam ze to normalne, ale moze macie jakies doswiadczenie i cwiczenia zeby stawialo cala stope ?

Gość kup jej butki z twardą podeszw
ą to nie będzie mogła na palcach:)

Gość regreg
Bzdura z tą podeszwą. Jak najwięcej niech dziecko boso chodzi. Natomiast gdy stoi dociskaj jej piętę do podłoża. Tak mi radzili w renomowanej poradni rehabilitacyjnej. (Po jakimś czasie przeszło, naturalnie zresztą.)

Gość regreg
(Moja córa będąc w wieku twojej dokładnie tak chodziła. W poradni miałyśmy zajęcia z innego powodu, lekkiej asymetrii.)

A ja wam powiem, że córka koleżanki też na palcach zaczęła chodzić i długo tak miała, a wkońcu jej przeszło. I fakt, żę żadne buty nie pomagały. Koleżanka dała sobie spokój w końcu mała była ta jej córa. Przeszło. Mojemu dziecko wymyslili koślawość i coś tam jeszcze i ci? też wyrósł

Gość 2clarusa
chodzi tylko na boso, dzieki za rady bede dociskac i prowadzam pod pachy, bo jak za raczki to bardziej stoi na palcach

Gość gedfaw
a nam ortopeda powiedział, że jak dziecko zacznie chodzic to żeby jak najwięcej na palcach chodziło i boso

Gość 2clarusa
a czmu na palcach wytlumaczyl wam dlaczego tak?

Gość regreg
To jeszcze napiszę ci jak kazali mi pomagać dziecku w chodzeniu (jeśli już chcę bo radzili żeby raczej tego unikać). Otóż nie pod pachy, nie ciągnąć w górę za rączkę ale prowadzić trzymając za bark lub biodro (to drugie trudne w praktyce, jak sami zauważyli) żeby dziecko jak najbardziej naturalnie mogło pracować rączkami.

Gość gedfaw
kurcze nie zapytałam dlaczego na palcach ale mam wrazenie, ze to odnosiło się do sytuacji gdy dziecko potrafi normalnie stawiać stopę i żeby je do chodzenia na palcach wtedy zachęcać

Gość gedfaw
może córka się oduczy w sumie gdybyście jej nie pomagali to ciężko by jej samej było na tych palach się utrzymać