Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mammi0000

Czy małżeństwo po ślubie cywilnym , mające dziecko może przyjmować komunie?

Polecane posty

Mieszkamy razem, żyjemy w zgodzie , chodzimy do kościoła, mamy dziecko, mamy ślub cywilny, ogólnie wszystko jest ok. nie mamy ślubu kościelnego, nie możemy się ponoć spowiadać, gdyż ponoć jest to spowiedź świętokracka?? Jest to trochę przykre, ponieważ mnóstwo osób żyje razem bez ślubu a chodzi do komunii, a my nawet na chrzcie nie mogliśmy. Jeżeli wiecie coś na ten temat poproszę o odpowiedź.

ja uwazam ze moze ;-)) jakby sutannik sie sprzeciwial to wcisnijcie mu plik stowek i sie przestanie sprzeciwiac - kasa zawzse do nich w polsce przemawiala;-)))

Gość jakby tu nie myslec
spowiadać się możecie, ale nie dostaniecie rozgrzeszenia... ja byłam w sytuacji, w której rozgrzeszenia dostać nie mogłam, bo mieszkałam z chłopakiem bez ślubu, to ksiądz wręcz mnie prosił, bym jak najczęściej chodziła do spowiedzi po to by dostać błogosławieństwo i komunię przyjmować duchowo podczas gdy reszta osób w kosciele przyjmuje ją fizycznie...

Gość jakby tu nie myslec
a komunię jeśli przyjmiesz, to będzie świętokradztwo - też mam ten grzech na swoim sumieniu, na szczęście już się z tego wyspowiadałam i nigdy tego więcej nie zrobię...

Czyli jeśli się na ślub nie zdecydujemy to prowadząc synka do komunii tylko on ją przyjmie:-(

a komunię jeśli przyjmiesz, to będzie świętokradztwo" ;-)))) ale nazwa wyczesana - swietokradztwo;-)))))) to brzmi jak pod jakis paragraf podlegalo;-)) "Czyli jeśli się na ślub nie zdecydujemy to prowadząc synka do komunii tylko on ją przyjmie " co za ludzi najpierw sie nie stosuja do zasad a potem na sile chca zasady dostosowac do siebie - widze ze logika tu niepopularna;-)

Gość Nie mozesz przecież
wybierac w wierze co ci pasuje, a co nie. Jeżeli cie ta sytuacja męczy, a nie ma żadnych powodów, zebyście nie mogli wziąć slubu, to zacznij od tego. Chyba, ze któres z Was jest po rozwodzie?

Gość jakby tu nie myslec
nie chcę Cię dołować, ale ksiądz może też robić problem, by dziecko dopuścić do komunii :o i jeśli dziecko do tej komunii przystąpi, to tak, tylko ono będzie mogło ją przyjąć niestety... chyba, że do tego czasu weźmiecie ślub koscielny ;)

Nie sądzę, żebyśmy go wzięli. To nasz decyzja. Szkoda, że ucierpi na tym niczemu winne dziecko. Ale cóż. Może zmieni się nam w głowach do tego czasu, dziecko ma dopiero rok.

Gość jakby tu nie myslec
a ochrzciliście maluszka? bo wiem, że przy cywilnym też jeśli o chrzest chodzi księża straszne problemy robią :o

Gość ale czegos nie rozumiem
po co wam spowiedz i komunia, jesli nie bierzecie slubu koscielnego? Albo albo. Kosciól katolcki ma swoje zasady, ktorych nalezy przestrzegac, jesli sie jest jego członkiem ( a nikt nie musi byc, jesli mu te zasady nie odpowiadaja - a zmienic sie ich nie da)