Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 7656565

oszustwo czy nie?

Polecane posty

Gość 7656565

mąz szuka pracy za granicą,znaleźliśmy ogłoszenie praca w Norwegii.wszystko pięknie,zapewniają niby szkolenie badania itd.dzwonię,mówią że wniosek trzeba wypełnić i odesłać...więc mówię ,że mają mi wysłać na e-mail to wypełnię i odeślę...a oni na to,że muszą wysłać pocztą i mam zapłacić 180 zł przy odbiorze za ...tłumaczenie bo muszą wysłać to przetłumaczone do pracodawcy i wtedy czekać mamy miesiąc na odpowiedź przy czym może być negatywna....wilece mi to śmierdzi,ponieważ jest 21 wiek dlaczego na e-mail nie można tego wysłać,po drugie załatwiają ludziom pracę a nie znają języka żeby wniosek przepisać ,muszą tłumaczowi płacić?POzatym jakie wysłać jak facet twierdzi że tam ciągle jeździ .nie może tego przekazać? no i jeszcze jedno,potrzebują ludzi do pracy a odpowiedź może być negatywna przy tym jak nie mająą praktycznie żadnych wymagań żeby się dostać no więc dobrze kombinuję że to oszustwo?proszę o opinie

Gość 7656565
facet się nagrał na sekretarkę i mówi że dokumenty firmy do wglądu na szkoleniu-na które oczywiscie można się nie dostać bo odpowiedź rzekomego pracodawcy może byc negatywna

Gość srdytkfulgihoj
cos tu nie gra bo mój chłopak jeździ do norwegi i nikt takich cyrków nie odstawiał że trzeba coś płacić, pośrednictwa pracy zarabiają na pracowniku dopiero kiedy pracuje a nie wcześniej i od kiedy żeby złożyc podanie o prace to musi to byc tłumaczone przez tłumacza przysiegłego. wydaje mi się że tu naprawde coś nie gra i szkoda dać się naciągnąc, ale najlepiej jak znasz nazwę firmy to po prostu poszukaj na forach co ludzie o niej piszą

Gość 7656565
nazwa firmy nie jest podana ,szkolenie też miałoby byc odpłatne 1200 zł -szkolenie bhp i badania lekarskie-płatne do miesiąca

Gość 7656565
oczywiscie można się nie dostać bo odpowiedź rzekomego pracodawcy może byc negatywna 09:53 [zgłoś do usunięcia]srdytkfulgihoj cos tu nie gra bo mój chłopak jeździ do norwegi i nikt takich cyrków nie odstawiał że trzeba coś płacić, pośrednictwa pracy zarabiają na pracowniku dopiero kiedy pracuje a nie wcześniej i od kiedy żeby złożyc podanie o prace to musi to byc tłumaczone przez tłumacza przysiegłego. wydaje mi się że tu naprawde coś nie gra i szkoda dać się naciągnąc, ale najlepiej jak znasz nazwę firmy to po prostu poszukaj na forach co ludzie o niej piszą pomyślałam to samo z tym tłumaczeniem a Twój chłopak jaką drogą znalazł pracę?zapytaj go gdzie można znaleźć ogłoszenia bo ja już nie wiem gdzie szukać :(

Gość monia_uwolniona
oczywiście, że oszustwo

Gość srdytkfulgihoj
on tam akurat jezdzi juz dosc długo bo trzy lata i przez posrednictwo pracy, ktore ma oddziały w gdańsku i szczecinie ale nie pamietam nazwy, w każdym bądz razie zależy jakiej pracy się szuka, on pracuje w stoczni akurat. a ale przypomnialam sobie nazwe firmy z ktorej mój kuzyn jezdzi to LANGSET ale oczywiscie trzeba znac angielski albo norweski zeby sobie jakos poradzic chocby w jakims podstawowym stopniu. kolega np tez do niemiec jezdzi jako elektrykl z posrednictwa pracy i nigdy nie ma tak żeby kazali coś placic za szkolenia itp rzeczy, chyba ze ewentualnie ptem od pensji odciagaja ale nawet o tym nie slyszalam i nie wydaje mi sie to uczciwe tym bardziej ze w Polsce np sa takie przepisy że pracodawca musi te koszta poniesc i w norwegi z tego co mi wiadomo tez tak jest

Czy ktoś z Was zdecydował się zaryzykować, zapłacić 180zł i wziąć udział w rekrutacji? Bo mój chłopak znalazł właśnie w gazecie ofertę pracy w Norwegii, wygląda to dokładnie tak jak opisywałyście i zastanawia się czy jest sens w to brnąć.