Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jakatakamakkapakka

17 mies. dziecko nie wskazuje paluszkiem

Polecane posty

Gość jakatakamakkapakka

czy to powód do zmartwienia?chodzi o pokazywanie- gdzie jest np lampa, mama, tata...nie przynosi przedmiotów, czasem w ksiązeczce pokaze pieska..

Gość dodolot
a moze to zaburzenia słuchu

Gość jakatakamakkapakka
jak zawołam- idziemy na spacerek to przydrepcze do przedpokoju,wiec chyba słyszy i troche rozumie-ale syn kolezanki miał 10 mies jak uzywał juz palca

Gość hhyhjyhj
tak ma downa na bank :o

Gość jakatakamakkapakka
a moj nie pokazuje nic, tylko pacnie rączką w ksiązeczce.Jak cos chce to stoi i płacze

Gość jakatakamakkapakka
nie mowi czasem na mnie maaaa, ale jak zapytam gdzie jest mama- patrzy na mnie i juz setki razy uczyłam,ze pokazuje sie palcem:(

Gość a mówi?
to pokazuj mu weź mu rączkę i powiedz dam ci teraz pić tam jest kubek, ale jak widzisz że rozumie to się nie masz czego martwić.

Brak pokazywania palcem to bardzo niepokojacy objaw u takiego dużego dziecka. Jest to jeden z podtawowych objawów autyzmu. Wpisz sobie w google np "dziecko nie pokazuje palcem autyzm' zobaczysz ile wyskoczy ci na ten temat rzeczy

Gość jakatakamakkapakka
???? chyba przesadzacie

pokazywanie palcem to pierwszy etap komunikacji. Dziecko najpier gestykuluje a potem mowi. Bez tego mowa sie nie rozwinie. Wiem ze to wydaje sie smiszne ale tak jest. Teraz 17m "tylko" nie pokazuje palcem. Jego rówieśnicy to robią. Potem nie będzie mówić. Poczytaj co na to internet.

nie porównujcie dzieci ! może mały spryciarz jak znajomej nic nie mówi nic nie pokazuje ale oczami wszystko ... chwyci w jeden dzień nic na siłe

Gość ja mam 11 miesięczniaka
i już gdzieś tak miesiąc temu zaczął pokazywac paluszkiem i mówić tam, oczywiście pytając gdzie jest np. lampa pokazywał okno, gdzie babcia, a On ciach paluszek na lampę :D ale teraz dużo rzeczy już pokazuje dobrze, w książeczkach jeszcze nie pokazuje. Zaczeło się od tego, że z Mężem pokazywaliśmy palcem gdzie co jest i mówiliśmy tam, no i złapał szybko więc po prostu baw się z dzieckiem i pokazuj co, gdzie jest.

Gość ja mam 11 miesięczniaka
a i nie ma co porównywać dzieci, każde rozwija się inaczej, kuzynka mojego Syna ma teraz 18 miesięcy i też nie pokazuje paluszkiem, nie mówi i dopiero zaczyna chodzić, każde dziecko rozwija się inaczej. Jeśli tylko w tym odbiega od rówieśników to nie ma powodów do zmartwień, co innego jeśli widzisz że to jedna rzecz z wielu.

Gość ....MILKA..
tak odrazu autyzm. Ja nie wiem co to za moda ze najmnijesze odchylenie od szeroko pojętej normy diagnozowane jest jakos autyzm. Normlanie co drugie dziecko ma "fachowo" zdiagnozowany na forum autyzm, kurwa sami specjalisci w tym zakresie. To nie jest tragedia ze dziecko w tym wieku nie pokazuje palcem, jezeli pewne rzeczy rozumiei, na pewne reaguje. Reaguje na imie? Moja ma 15 miesiecy rzadko coś mowi, tez nie pokazuje palcem i tak samo odrazu ze autyzm ja w nerwach do neurologa, zeby zobaczyc co i jak a ta odrazu ze to jakas glupota i kto mi takich rzeczy naopowiadał. Corka duzo rozumie, reaguje na imie, wykonuje proste polecenia typu włóż lalke do wozeczka, podaj misia, daj łyzeczke, daj lali pić ale nie pokazuje palcem tylko jak twoj syn stoi i sie wscieka ze cos chce. Dziecko ma praw do swojego rytmu, jedne zaczynaja mowic jak maja 12 miesiecy inne ok 18 doslownie z dnia na dzien a potem zamknąc sie nie mogą. Ja bylam takim dzieckiem nie mowilam do 2 lat a potem masakra, geba mi sie nie zamykała.

Gość co wy z tym autyzmem?
Kiedys zalozylam temat o moim wowczas 10 miesiecznym dziecku ktore nie nasladuje gestow, mimo ze pozostale dzieci w jego wieku juz to zazwyczaj robia. Oczywiscie rowniez dowiedzialam sie ze ma autyzm. Nie minely dwa tygodnie jak wszystko nadrobil, teraz jest jak mala papużka, nasladuje dolownie kazdy moj gest, zaczyna mowic i robi wszystko co dziecko w jego wieku potrafic powinno. Zastanowcie sie czasem zanim zaczniecie stawiac diagnozy. Kobiety, chyba jestesmy tu po to by sie wspierac a nie straszyc nawzajem.

Gość jakatakamakkapakka
mój ma 17 msc i nic nie nasladuje.To mnie martwi, ale jak poczytam o autyzmie to daleko mu do tego

nie czytam wszystkiego- krótko tylko się odniosę. Na kafeterii panuje okropna moda podtykania wszystkiego pod autyzm. To,że dziecko nie pokazuje o niczym jeszcze nie świadczy. Mój syn nigdy nie lubił robić tego, o co się go prosi. nie pokazywał, nie bawił się w te wszystkie kosi kosi i inne bzdury- co nie znaczyło,że tego nie potrafi. To po prostu taki indywidualista. Dziś ma trzy lata. Do tej pory nic nie robi "na pokaz". Czasem ma wrażenie, że w ogóle nie przyswaja informacji. Ale potem potrafi mnie zaskoczyć swoją wiedzą, umiejętnościami czy pamięcią. Może to po prostu taki typ. Czasem się zdarzają i są w tym nieformowalne;)

Gość xoxo !
Absolutnie nie należy stawiać żadnych diagnoz! to bardzo nie kompetentne i może sprawić wiele nie potrzebnej przykrości. Dziecko bardzo często nie pokazuje palcem, co nie oznacza, że jest niepełnosprawne intelektualnie. Postaraj się z nim pobawić w zabawy na "niby". Zabawy te rozwijają zdolności poznawcze i percepcyjne. Zabawa np, w gotowanie. Dziecko będzie miało dużo radości i zacznie wskazywać co jest mu potrzebne w danej chili, np. łyżka czy miseczka. A jeżeli bardzo Cię to martwi, udaj się do poradni pedagogiczno- psychologiczej w swoim mieście. Tam psycholog i pedagog specjalny rozwieje wszystkie Twoje wątpliwości i odpowie na pytania.

Gość jakatakamakkapakka
alonuszka-własnie moje dziecko ma często takie widzimisię:( mam wrażenie,że jak próbuję coś wyegzekwować to się zamyka

Gość tak, zaraz autyzm
nie wierz w te brednie, bo ze zdrowego dziecka Ci zaraz autystyczne zrobią.

a nie jest prościej pogadać z pediatrą. Chociaż jak mój syn główki nie podnosił, a niby powinien to już mnie na rehabilitację chcieli wysyłać, a on sobie zaczął w swoim czasie. No, ale tutaj ile osób tyle opinii

Gość Antonella_
Wiedziałam ze ktos wyjedzie odrazu z autyzmem. To taki standard w dzisijeszych czasach: dziecko nie raguje na imie - autyzm, dziecko nie pokazuje palcem- autyzm, dziecko nie mowi - autyzm, nie umie sie skupic - autyzm, nie nasladuje odglosów - autyzm a do tego jak nie daj boze było szczepione to na 1000% ma autyzm. Autorko jak czytam twoje wpisy to jakbym czytala o swoim dziecku. Moja corka za chwile skonczy 15 miesiecy tez nie mowi albo bardzo malo typu jakies babababa, mamamama, tatatatata, czasami pokazuje jak sie ja zapyta gdzie mama, tata czy lala itp a czasami nie pokaze. Nie nasladuje zwierząt, nie pokazuje ich na obrazkach chociaz czasami jak jej sie zechce to pokaze. Nigdy nie robila niczego na pokaz, nie lubi tego i widze to wyrazne. Skonsultuj sie z pediatrą dla swiętego spokoju ale ja bym nie panikowała.

Gość a moja coo
a moja corka skonczyla 19 miesiecy i tez nie mowi ani jednego slowa jeszcze nie powiedziala tylko aaaaaaaaaaa, eeeeeeeeeeeeeeeee, guuuuuuuuuuu. pokazuje palcem lubi ksiazeczki wszystko rozumie ,wykonuje polecenia.tylko to nie mowienie mnie martwi,poczekam jeszcze 4 miesiace jak bedzie tak samo to sie wybiore do logopedy.

Ja tez kiedys zalozylam wątek że moje dziecko ma 22m i nie mowi nic, do tego nie pokazuje palcem. Pozatym wszystko ok, usmiechniete i pogodne. Wszyscy mnie pocieszyli ze maja znajomego znajomej ktorych dziecko nie mowilo nic do 2-3 roku a potem jak sie rozgadalo to mu sie buzia nie zamykala. Uspokoiłam sie i było ok przez kilka miesiecy. W tym czasie wyszlo jeszcze kilka innych rzeczy i w wieku 2 lat i 5m otrzymalismy diagnoze ze to autyzm. Dlatego ja mówie jakie mam doświadczenia. To nie chodzi o to żeby dziecko robiło coś na pokaz. Ale teraz z perspektywy czasu wiem ze 1.5 roczne dziecko musi umiec pokazac palcem. I znowu nie chodzi mi o to żeby cały czas jak piesek na zawolanie pokazywalo. Ale jak np widzi w ksiazce lale to potrafi ja palcem pokazac jak sie go zapyta. Jak na polce stoi picie to pokaze palcem. Wie gdzie jest mama, tata itp

Pozatym skąd wiedzieć że dziecko rozumie podstawowe polecenia jak nie pokazuje palcem? to o robi jak sie go zapytacie gdzie lala ma oko? gdzie auto ma kolo? pozatym moje dziecko tez rozumialo polecenia, reagowalo na imie. Jak sie go zapytałam gdzie jest autobus na obrazku to brał moją rękę i moim palcem pokazywał. lNie jest to głęboki autyzm, tak że dziecko jest cały czas w swoim swiecie ale to auyzm. Teraz jak ma terapie to nauczył sie wskazywać i mówić.

Gość kasia7467
moze po tych szczepionkach wychodzi dzieciom ten autyzm??????????masakra to jakas .