Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

lapia

Co na biegunkę?? HELP.

Polecane posty

Oprócz Smecty oczywiście. Synek ma 11 miesięcy i zużywa mi pampersy na potęgę, a na dodatek nabawił się odparzenia. Coś sprawdzonego??

Gość Gevalia
Podaj elektrolit, a jak nie masz to inne proste płyny (mleko/wodę bez dodatków), żeby się nie odwodnił, bo jak się odwodni to wyląduje w szpitalu. I zachowuj dietę BRAT: czyli banany, ryż, mus jabłkowy/tarte jabłko, tosty/suchary. Jak nie przejdzie po 24 godzinach, jedź lekarza. Jeśli dziecko dodatkowo wymiotuje, wykazuje oznaki odwodnienia (spierzchnięte usta, płacze bez łez, ma sucha pieluchę od 6 godzin), ma ślady krwi w stolcu, lub wysoką temperaturę (38-39 stopni), jedź do lekarza natychmiast. A odparzoną pupę smaruj porządnym kremem/maścią na odparzenia.

Gość Gevalia
Elektrolit dla takich dzieci kupisz w każdej aptece.

skoro zużywa bardzo dużo pampersów,to znaczy,że to już trochę trwa...więc chyba lepiej do lekarza

Gość Gevalia
Przy biegunce zmienia się pieluchy niemal bez przerwy, więc w sumie nie wiemy ile to już u nich trwa. Tylko matka wie.

wiem,wiem...ale to maluszek jeszcze i trochę strach...tak na ślepo działać

Gość maryjetta.
Nalej do wanienki ciepla wode i niech tylek sie w niej wygrzeje. Moze przejdzie. Mi pomaga

ja dla 9 msc dostalam tak: zamiast jego mm, mleo humama z mct, zupa marchwianka, kleik marchewkowy orsalit do picia, enterol do picia, smecta, no i ryż z jabłkami robilam i do wszystkiego kleik ryżowy dodawalam :-)

Gość Gevalia
To nie jest tak na do końca na ślepo, tylko taka jest procedura. Pediatrzy tak zalecają. Ja tego absolutnie nie wymyśliłam. No nic, zmykam do obowiązków. Powodzenia!

zgadza się,ale mimo wszystko powinien zobaczyć go lekarz swoją drogą,ciekawe,że dyskusja toczy się bez autorki,choć z pewnością przy małym...

Gość Malutka śpi...
HIPP ORS 200

woda ryż gotowany sucharki chlebek ryżowy smecta ( jest okropna ) i czy nie ma gorączki ? na odparzenie dużo maści bepanthen ... ja bym jechała po 8 luźnym stoplcu do lekarza poradni .. ( przygotuj sie że cie wwalą na szpital ... spakuj ubrania dużo piżam dla dziecka ... i dla siebie torbe ! ) powodzenia p.s ja odkąd pamiętam daje dziecku jak ma biegunke szklanke coca-coli albo pepsi ale oryginalnej nie polo cola czy inne badziewia ... i zawsze pomagało ... ;)

Gość trudy111
Gevalia, jakie mleko?przy biegunce? tepa dzido zamilcz bo sie osmieszasz prymitywna cipo!!!!!!!!

Gość Gevalia
Tak, przy biegunce daje się mleko, albo wodę, jak się niema elektrolitu pod ręką. Idź się doucz mądralo, zamiast ludzi wyzywać i głupoty opowiadać.

Gość Ojcu grabie, matce motyke, a
trudy111 :o :o :o dno!!!!!!

Gość agula8
jak dziecko ma biegunkę to powinno przede wszytskim dostawać wodę i płyn nawadniający ORSALIT, później można myśleć o jedzeniu, a na początku wogóle nie ma co zmuszać do jedzenia. Moja pediatra zaleca odstawic mleko i przetwory mleczne oraz cytrusy żeby nie podrażniać żołądka i jelit. Ale jeśli dziecko pije tylko mleko-choć 11 m-ne pewnie pije jeszcze cos innego-to lepiej żeby pił mleko niż się odwodnił. Jeśli po dwóch dniach nie ma poprawy ja idę do lekarza.Mozna też włączyć lactoral ale przy biegunce przede wszystkim orsalit.

tydzień temu miałam to samo po pierwsze ŻADNEGO MLEKA! I SUROWYCH OWOCÓW! orsalit , dicoflor, jak masz nifuroksazyd , ale to na receptę, ugotuj ryż z marchewką, bułkę z jakąś delikatną wędliną. niech pije dużo ale lepiej wodę czy herbatkę, a z kompotów i soków zrezygnuj. i obserwuj czy sika, jakbyś przez godzine zauważyła że nie sikał do lekarza bo to objaw odwodnienia.

Ale wy głupoty gadacie! MLEKO można podawać! A jak dziecko ma więcej niż rok to jogurt naturalny z żywymi kulturami bakterii (probiotykami), bo to lepsze i zdrowsze od Dicofloru i przede wszytkom naturalne! Was tylko reklamy chemię nauczyły dzieciom prykować! Jakbyście trafiły na normalnego lekarza to by wami potrząsnął!!! Co więcej Orsalit to jest zwykły elektrolit jakich wiele! Nie trzeba dawać koniecznie tego elektrolitu, można kupić każdy inny, nawet jakiś Humany itp. To wszystko wsio to samo. A Hipp ORS, to nic innego jak marchwianka z ryżem i elektrolitem, plus dodatkowo zbędna chemia typu regulatory kwasowości itd. Ten sam efekt i zdrowiej można osiągnąć podając własnej roboty marchwiankę, ryż i sam elektrolit osobno. Jedzenie, ale tylko wymienione wyżej w postach, można i trzeba podawać, ale przede wszystkim trzeba nawadniać! Jak podacie elektrolit - nawodnicie organizm, to potem wskazane jest podanie jedzenia, żeby wspomóc prace żołądka i jelit dziecka. Poza tym jedzenie pomaga uzupełnić tracone w czasie biegunki ważne składniki pokarmowe, co pomaga w walce z infekcją. Także najpierw nawadniać, potem karmić, nie odwrotnie. I znów nawadniać, itd. Nie słuchajcie ludzi, którzy polecają samą apteczną chemię i nic ponadto. Jak ktoś nie ma przez chwile elektrolitu, to niech poda wodę albo mleko. ŻADNYCH herbatek, soków, słodzonej wody, napojów itp!

Kwasy zawarte w cytrusach podrażniają układ pokarmowy - zgoda. Ale mleko i produkty mleczne wzbogacone w probiotyki (czyli melko matki, mleko modyf. z probiotykami i jogurty naturalne z lactobacillus, żywymi kulturami bakt.) wspomagają pracę jelit (wchłanianie) i skutecznie pomagają zwalczyć wielkość i okres trwania biegunki. Zmieńcie lekarza bo dendrony wam opowiada!!!

Gość kyrill
A ja sie zgodze z dieta BRAT (bananas, rice, apple sauce, toasts)! To prawda. Na calym swiecie sie ja stosuje. No i trzeba nawadniac organizm, ale pomysl z Coca-Cola, ktory ktos tu podal jest idiotyczny. :o Kto normalny daje dzieciakom Cole?! I to jeszcze niemowletom?!

Przepraszam, że wczoraj nic nie odpisywałam, ale wachlowałam tyłek dziecka, że tak powiem. Odparzenie już ładnie zeszło. Dziś jedna kupa luźna, jedna normalna. Wczoraj nagotowałam mu kisielu, zjadł. Smectę podaję, Orsalit mam z dawniejszej choroby, sposobem muszę wciskać, sam za nic nie wypije. A pije dużo, tyle, że herbatkę ziołową, źle? Bo nie wiem. Tą marchwiankę mu dziś zaserwuję. I ryż z jabłkiem. Dzięki dziewczyny, jesteście nieocenione.

Gorączki nie ma w ogóle. Nie jest ani apatyczny, ani osłabiony. Płacze ze łzami krokodylymi wręcz ;] Zachowuje się zupełnie normalnie, tym bardziej, że już tyłek nie piecze. Sudocrem i Octanisept, i wietrzenie, i pupa zdrowa.

Gość lady bronka
dobrze ze juz przechodzi, ja na biegunke u córki podawałam orsalit, a kiedy już nie chciała wymieniłam na ors 200 hippa. podawałam tez enterol, zadnych soków i owoców. zreszta mała i tak nie chciała jeść za bardzo. na odparzenie smarowałam bepanthenem i myłam pupe wodą.