Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kichanka

golonka

Polecane posty

Gość kichanka

hejka wszystkim... chciałabym zrobić niespodziankę mojemu narzeczonemu i zaserwować mu jego ulubioną golonkę... przyznam się, że nigdy takiego dania nie robiłam (ani nie jadłam, bo dla mnie to obrzydliwe)... Jak patrzyłam po przepisach na necie, to są przepisy, gdzie mięcho się gotuje kilka godzin... no a w sklepie są golonki już gotowe, tzn ugotowane.. i wrzuca się to na pół godziny np do piekarnika... no ale zastanawiam się czy z takiego "gotowca" można coś fajniejszego stworzyć... Liczę na Waszą pomoc.. :) dzięki!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ttrsghgkjjml;
można upiec w piwie-najlepiej ciemnym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kichanka
dużo tego piwa się wlewa? i tylko piwo, czy jeszcze coś? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ttrsghgkjjml;
piwo jedno 0.5 litra liść laurowy pieprz w ziarnkach-kilka sztuk i jeżeli golonka jest nie doprawiona czyli gotowiec to też sól naprawdę dobre można też szczyptę papryki ostrej w proszku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kichanka
no to tylko jednego nie wiem... jak długo ona się ma piec w tym piekarniku? z założenia, że już jest ugotowana... no i jak bardzo nagrzany piekarnik? 200' wystarczy? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jghdf
moja ciotka mi kiedys dała na obiad golonkę byla PRZEPYSZNA ona kupiła juz zapeklowaną w lidlu, al ejeśli ktoś gardzi 'chemią', to w niektórych sklepach mięsnych sa surowe zamarynowane specjalnie; ona to robiła w piekarniku w naczyniu żaroodpornym i chyba niczego nie dolewała; wyszło to przepyszne; do tego kapusa kiszona uduszona mniam...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ttrsghgkjjml;
jak gotowa to ok.1.5 godz 200 max.jeżeli surowa to najpierw trzeba pogotować na małym ogniu w przyprawach tzk ze 2-3 godz.aha jeżeli lubicie to dorzuć rozgnieciony ząbek czosnku jeżeli masz naczynie żaroodporne z przykrywką to możesz w tym upiec bo pod przykryciem będzie bardziej soczysta nie wyschnie a jak nie masz pokrywki to kup 2 butelki piwa i dolewaj w trakcie pieczenia smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kichanka
dzięki bardzo za pomoc.. naczynie żaroodporne mam, więc powinno wszystko wyjść :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kichanka
mam pytanie jeszcze... czy skoro ta golonka jest już ugotowana, to póxniejsze półtorej godziny w piekarniku nie jest za dużo?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość head chef
w garnku ugotuj na "gotowo" z przyprawami, a do piekarnika włóż tylko żeby dać jej złoty kolor , możesz posmarować ją miodem- bedzie sliczna i super złocista

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kichanka
campari, to ile trzymasz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość emilkaP
Golonka gotowna ana wolnym ogniu, za 2-3 godzinki będzie doskonała a na wywarze polecam zrobić fasolkę po bretońsku http://fasolkapobretonsku.pl polecam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ujann
golonka+wódka cos pieknego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gretele
Ogólnie golonkę przyrządza się dość długo. Szczegónie jesli ma się ochotę aby była soczysta oraz smaczna. Tak więc dobrze jest na początku trochę podgotować. A dopiero potem włożyć do piekarnika aby wszystko dokładnie dopiec. Mój ulubiony przepis to tradycyjna golonka po bawarsku http://przepisy.pl/przepis/golonka-po-bawarsku Soczysta, smaczna i nie znam chyba osoby, której by nie smakowała.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×