Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość konopka48889

Nienormalny szef??

Polecane posty

Gość bezzpracy
musisz sobie skalkulować na ile dla Ciebie ważna jest ta akurat praca. Rozważyć za i przeciw. Sorry, ale pracownik nie jest niewolnikiem, chociaż wielu pracodawców tego by oczekiwało. ps.ale argument sobie wybrał niezły :D ....bo i tak będziesz miec kolejne 20dni urlopu:D

Gość konopka48889
Nie 2000 tylko 4200 zł na rękę i wydaję mi się że to są dobre zarobki. Dobra trzeba wziąść się w garść i wygarnąć co nieco.

Gość konopka48889
Bezpracy - masz racje.. ja z tego zdenerwowania źle przeczytałam Twojego posta. Wg moich obliczeń powinien mi wypłacić około 7000 tys. - a taka kasa piechotą nie chodzi;/ Kurwa - jak on z głupiego długopisu za 1 zł rozlicza- że tak szybko się skączył. CHory facet. Tak samo, zarobki wysokie(jak dla mnie) a na umowie 1200 zł na rękę - kpina;/

Gość ijhcaa
No jeśli na umowie masz 1200 na rękę, to za urlop nie zapłaci więcej niż wynika z tej stawki, bo wie, że nie masz podstaw na pismie do złożenia sprawy w sądzie pracy... W przypadku zwolnienia rozliczy się z tobą wg umowy, nie wg płacy "na rękę". Ja na twoim miejscu zbierałabym wszystkie mozłiwe kwity - praca dla takiego kogoś z reguły kończy się oszukaniem pracownika, ktory moze upominać się tylo o to, co na papierze.

Gość "skączył"?
Ty chyba lody produkujesz, że z taka znajomością rodowego języka 4200 dostajesz...

Gość konopka48889
Kurde - a udaję takiego biedaka;/ Firma ma miesięcznie 2,5 mln obrotu - zysk z tego duży bo ja obliczam wszystko, a ciężko mu wypłacić urlopy, dać normalne umowy - bo wtedy za dużo dla zusu zapłaci.;/ Czy to normalne??

Gość ..._.._1
"skączył"?????????

Gość konopka48889
Bez przesady - piszę tak ponieważ nie mam zbytnio czasu a chciałabym przekazać jak najwięcej informacji i oczywiście usłyszeć motywujące mnie odpowiedzi.

Gość ijhcaa
Owszem, noramlne, skoro ludzie się na to zgadzają. Gdyby każdy roześmiał mu się w twarz na propozycję pracy na czarno, to by w końcu takich propozycji nie było. A tak - to skoro zawsze znajdzie kogoś chętnego na pracę bez normalnej umowy - no to jej nie da.

Gość ..._.._1
Urlop można wykorzystać do marca nastepnego roku, inaczej przepada. (Nidługo ma być do wrzesnia). Kobieto i on ci płaci tyle kasy?! Nie znasz swoich podstawowych praw, nie wladasz poprawną polszczyzną...I tylko urlop ci w głowie

Gość ..._.._1
"Bez przesady - piszę tak ponieważ nie mam zbytnio czasu a chciałabym przekazać jak najwięcej informacji i oczywiście usłyszeć motywujące mnie odpowiedzi." NIE POGRĄŻAJ SIĘ. Przez ciebie oplułam monitor.

Gość konopka48889
Tak, bo jak myśli że da na początek 3000 zł to każdy poleci nawet bez odpowiedniej umowy - w dzisiejszych czasach ciężko o pracę więc trzeba szanować ją, ale szacunek się należy;/ chociaż urlop.

Gość ijhcaa
Zgodziłaś sięna pracę za smieszną stawkę a resztę pod stołem - więc facet jako nastęny krok chce cię pozbawić urlopu i zapewne mu się to uda. Potem zachorujesz i dostaniesz za ten czas wg umowy - 80% od 1200 pln. Gdybyś zaszła w ciążę - płaci tylko tyle, ile na umowie. Składki odprowadzane tylko od tego, co na umowie. Ale ZGODZIŁAŚ SIĘ na takie traktowanie. Jełśi facet wymyśli, że od jutra dostajesz o 1/3 kasy mniej - to też nie masz jak udowadniać, ze to wbrew umowie...

Gość konopka48889
Ehh...zawsze znajdzie się ktoś, kto musi obrażać innych - polska rzeczywistość;/

Gość ijhcaa
..._.._1 - urlop NIE PRZEPADA! Poczytaj chociaż kodeks zanim strzelisz takie coś.....

Gość silkotu
Od czego ty chesz odpoczywać, skoro to twoja pierwsza praca? Ja mam 31 lat, od12 lat pracuję we własnej firmie. W sumie miałem może z 30 dni urlopu (ale mojej pracy i tak nikt za mnie nie zrobił, musiałem ją wykonac przed albo po urlopie). przynajmniej o czegos doszedłem i teraz zatrudnaim takie cizie jak ty. którym nic się nie chce:(

Gość pfffffffffffff
..._.... - taki z Ciebie znawca że nawet nie znasz kodeksu pracy

Ale ja nie rozumiem jaki to papier masz podpisac? Bo przeciez urlop jest niezbywalnym prawem pracownika czyli nie mozna podpisac papieru ze sie pozbywam urlopu. A jesli podpiszesz papier ze jestes na urlopie a mimo to bedziesz pracowac - to jest niezgodne z prawem. Mozesz wtedy zlozyc informacje w PIP (niestety trzeba napisac pismo i podpisac sie bo anonimow nie sprawdzaja - jest klauzula by nie ujawniac twoich danych pracodawcy) i szef moze sie oduczy tak maewrowac pracownikami. Urlop mozesz wykorzystac do 3 lat, wiec nie przepada ten za 2010 rok. Ja nie zgodzilabym sie na takie traktowanie. Fakt, juz raz stracilam przez to prace. Bo szef chcial abym caly miesiac pracowala za darmo - gdyz placil mi za caly etat a ja z jego winy pracowalam tylko po 120 godz. Nie zgodzilam sie - musial wyplacic mi ekwiwalentale tez nie przedluzyl mi umowy i wyszlo mi to na dobre.

Gość konopka48889
silkotu - w twoim wieku też będe tyle lat miała pracy - co chcesz? Ja pracuję dla kogoś więc urlop muszę mieć ....mam rodziców co mają swoją firme - mają po 60 lat - ani razu nie byli na wczasach - dłuższy urlop to święta itp - firmę mają od 6 lat i pracują 24 na dobę zmieniają się..więc wiem jak jest;/jakby firma otwarta była tylko przez 12 godzin to klientów by stracili -więc jak masz swoją firmę trzeba się poświęcać w 120 %. Rozumiem to.

Gość swetka..
a mam troszke inne pytanie znajoma osoba pytała sie mnie czy sie zgodzic miala mały wypadek nic strasznego 2 szwy załozone ..ale pytanie ...Szef chce jej zapłacic wypłate za ten czas co jej nie bedzie w pracy .i jakis dodatek ...wzamian nie zgłaszania wypadku ... jej to chyba na reke bo wiadomo jak z tym zusem jest wypłacanie a jesli chodzi o odszkodowanie za taki mały uszczerbek to raczej nic nie wypłaca aa ile papierow czasu i jezdzenia na komisje .. czy to normalne takie praktyki sa w firmach

Gość ijhcaa
Bella, on po prostu chce, zeby wypisała wniosek urlopowy i podpisała np. na jakimś dokumencie ze w tym czasie była na urlopie - stary numer. Do wesołka który pisze "po co chcesz urlop, ja zasuwam i dobrze" - ale to tez TWOJA decyzja, gościu, sam się do tego zmuszasz. Każdy ma prawo decydować za siebie.

jeżeli ktos decyduje się na założenie firmy, to oczywistym jest, ze urlopu nie będzie miał. Dlatego częśc osób woli pracowac na umowie o pracę i korzystać z przywilejów pracowniczych. Co za głupie porównania. Autorko - urlop przepada po 3 latach, więc póki co ten zaległy możesz jeszcze wybrać. Należy go wybrać do 31 marca nastepnego roku, później wcale nie przepada, tylko w razie kontroli pracodawca płaci karę, że pracownicy nie mogą korzystać z zapewnionych im prawem przywilejów. Wygląda na to, że tych dni nigdy nie wykorzystasz, bo przeciez w kolejnym roku nic się nie zmieni. I albo dasz się namówić na podpisanie albo w razie zmiany pracy otrzymasz ekwiwalent, ale tylko wg. kwoty na umowie. Możesz jeszcze ten urlop faktycznie podpisać, zbierac dowody, ze wtedy pracowałaś i po zmianie pracy sądzić się z pracodwacą, ale nie wiadomo czy wygrasz.

Gość ijhcaa
Swetka, sorry, ale jesteś durna! "czy to normalne ze takie praktyki są w firmach" - gdyby takie zachowanie było normalne, to niepotrzebny byłby zapis o koniecznosci zgłaszania wypadku. Jełsi znajoma jest na tyle głupia lub zdesperowana ze się zgodzi - to juz tylkojej sprawa. Ale, po pierwsze, wypadek zgłasza się OD RAZU, teraz to już po herbacie. Po drugie - jeśli za jakiś czas okaże się, że np. ze skaleczenia rozwinął się np. toczeń, albo ręka będzie niesparwna - to znajoma nie ma nic do gadania, odszkodowania nie dostanie - BO NIE MA ŚLADU że miała wypadek w pracy.

Gość konopka48889
a to już jest dowód ? -że byłam na niby na urlopie a są faktury wystawiane z moim nazwiskiem??

Gość ijhcaa
No na upartego mógłby stwierdzić " co jakiś czas przejeżdzała blisko, wpadała i podpisywała faktury" - ale myślę, ze sąd mógłby to uznać. Ale przed sądem szef mółby powiedzieć że to była twoja inicjatywa: chciałaś dostać ekwiwalent, zaproponowałaś fałszywy urlop i on ci wypłacił kasę na rękę - i udowodnij, że nie...

Gość jkgjhk
niech on udowodni, że jej zapłacił

Gość ijhcaa
On będzie miał dowód, że urlop DOSTAŁA. A dla sądu to już współudział (w sensie ze dobrze wiedziała co robi) - tu potrzebne są twarde dowody, że została zmuszona do podpisania takiego fałszywego swistka. Jak znam zycie, świadkowie będą potwierdzać rację szefa (bo nie będą chcieli wylecieć).