Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bigos.....

bigos.......jak?

Polecane posty

Gość bigos.....

Mam ochotę zrobić bigos tylko nie wiem jak?jestem początkującą kucharką.możecie mi podpowiedzieć jak zrobić żeby był pyszny.tylko chciałabym go zrobić i ze słodkiej kapusty i kwaszonej...help

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja robię tak albo może, co potrzeba cebula czosnek coś wędzonego (kiełbasa wiejska, boczek) mięso w kostkę (jakiekolwiek z wieprzowiny) liść laurowy ziele angielskie olej kapusta słodka kapusta kiszona grzyby suszone i robię: smaże na oleju posiekaną cebule i czosnek i mieso w kostkę dodaję trochę posiekanej kapusty slodkiej, trochę kiszonej, 2-3 listki, 4 ziarenka ziela, sól, pieprz, grzyby, wędzonka i znowu -kapusta , przyprawy, grzyby, wędzonka i tak warstwami do końca zalewam to szklanką wody i przykrywam po jakiś 30 minutach mieszam wszystko (połowa zniknie) i jeszcze z pół godziny duszę wyciągam listki, ziele, oprószam łyżką mąki, mieszam, zagotowuję, doprawiam, gotowe :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bigos.....
Ewa to szybko się robi Twój bigos,bo czytałam gdzieś że dłużej się gotuje...a koncentrat pomidorowy dodajesz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja robie tak potrzebujesz: pol kg miesa np ze swini kielbacha i kawalek boczku pomidory + przecier 2 cebule, 2-3 zabki czosnku oliwa glowka kapusty bialej pol kg kapuchy kiszonej sol, pieprz, lisc laurowy, oregano czy majeranek, ziola prowansalkie ( czy jakos tak ) przyprawa do kurczaka :D maggi- choc nie zawsze uzywam biala kapuche siekasz na male kawalki, wrzucasz do garnka, zalewasz woda np 2ma szklankami - dusisz az zmieknie dodajesz kiszona kapuche + pieprz, lisc laurowy smazysz na patelni miecho, kielbache cebule i boczus wrzucasz do srodka razem z sosem ktory ci wyszedl przy smazeniu dodaje swieze pmidory - ( miksuje je w mikserze ) i przecier na koniec doprawiam sola i wszystkim innym gotowe i mega aromatyczne, jak u mamy :) ja robie tak na 3 dni:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja nie lubię długo przy garach stać ;) poza tym, nie lubię też takich papek, więc godzina jak na kapustę, to dla mnie wystarczająco koncentrat można dodać, jak ktoś lubi, ja nie dodaję, ale to wg uznania, każdy musi znaleźć swój smaczek :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a zapomialam napisac ze po wlozeniu posiekanej kapuchy bialej opsypujesz ja sola - szybciej zmieknie i wypusci wode ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jak dajesz tak malo kapuchy to co sie dziwic ze tyle ci wystarcza ;) ja jak robie bigos to porzadnie, a kapucha nigdy nie jest papowata ;) na pol twarda Twoj przepis to raczej na kapusniak z biala kapusta niz na bigos

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ...bleeeeee
chyba jednak porządnie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kurcze :D no niezle ;) w sumie chyba cos zle przeczytalam, sorki Ewa no ale to nie zmienia faktu ze to nie przepis na bigos, choc nie powiem, moja babcia robi taki jak z Twojego przepisu i smakuje calkiem niezle ja wole ten tradycyjny, chlopski bigos smaku mi narobiliscie :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dlatego robie wiecej :d zeby sie cieszyc nowym smakiem kazdego dnia :D o winie nie slyszalam :) ale chyba wyprobuje :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×