Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość :( przykro zyc

Nerwica natręctw

Polecane posty

Niedawno zdałam sobie sprawę, że te zachowania to nerwica natręctw. Te bezsensowne rytualy bez ktorych caly dzien sie zaburza i wywoluje lek... Jak z tym zyc? Jak to leczyc?

Czy są jakieś leki dostępne bez recepty?

Mam to samo.Zanim wyjdę z domu lub położę się wieczorem spać-10 razy sprawdzam gaz :OPotrafię stac przed kuchenka gazowa,patrzeć na pokretła od gazu i dsama do siebie mówic-zgaszone,zgaszone,zgaszone...( w sensie ze wylaczony jest gaz). Gdy juz np wyjde z domu,przekręce klucz to zastanawiam sie czy gaz wylaczylam,chociaz wiem ze patrzylam i jest wylaczony.I zamiast isc,ja otwieram drzwi i znowu sprawdzam :OParanoja :O

Z gazem tez tak mam. Apotem latam i patrze. Czy samochod. Zawsze sprawdzam wszystkie drzwi czy sa zamkniete, a potem i tak schodze i sprawdzam. Z czwartego pietra. Sprawdzam po kilka razy czy zakrecilam wode, czy zakluczylam drzwi, a w kolejce w sklepie bez przerwy otwieram portfel i sprawdzam czy mam pieniadze. A wiem, ze mam. Myse wlosy co rano, choc utrudnia mi to zycie, moglabym wieczorem. Wole sie gdzies nawet spoznic, ale zeby tylko umyc wlosy. I musze to robic bo inaczej caly dzien zepsuty

Gość ciesze się że ja tak nie mam
idźcie do psychologa, najlepiej leczyć to psychoterapią bo leki to ostateczność kompulsywne zachowania czyli natręctwa wynikają z lęków, dobrze te lęki sobie uświadomić, przepracować, wtedy łatwiej będzie to sobie racjonalizować, wyzbywać się leków i związanych z nich przymusowych zachowań

A co do drzwi to wlasnie przez te moje sprawdzania po X razy czy zamknęlam-wyrwalam ostatnio mojej mamie klamkę :P

To jest choroba, ktora utrudnia zycie. Niby wiesz, ze to co robisz jest calkowicie bez sensu, ale jak nie robisz to cos coraz bardziej kaze Ci to robic.

Znacie jakieś leki bez recepty?

Gość natręctwa to makabra
kiedyś miałam fazę że non stop myłam ręce, miałam potem skórę jak papier scierny, myłam ręce albo spłukiwałam pod kranem i potem nie wycierałam ich nie wiem skąd to się wzieło ale po jakimś czasie samo mineło do dziś jak jestem poddenerwowana i zestresowana mam tendencję do ciągłego oblizywania ust, w efekcie zauważam że po jakimś czasie są przesuszone i podrażnione no i jakiś czas trwa zanim je doprowadzę do normalnego stanu

zrozum sama tego nie wyleczysz, to nie działa w ten sposób że łykniesz cudowną pigułkę i lęki i fobie same znikną natręctwa są wynikiem nerwicy a z nerwicy się sama nie wyleczysz przecież nie będziesz całe życie łykać psychotropów by nie mieć natręctw, nawet gdybyś brała cały czas leki to i tak po jakimś czasie organizm by się do nich przyzwyczaił i przestałyby działać poza tym psychotropy mają zbyt wiele skutków ubocznych: uzaleznienie, tycie, otumanienie, problemy z koncentracją, zapamiętywaniem warto iść do psychologa i przejść terapię, leków bez recepty i tak na to nie dostaniesz

Nie chodzi mi o leki typowo na nerwice natrectw, chodzi mi o cos co zlagodzi te mysli. Teraz nie mam mozliwosci sie leczyc u psychologa...

Kup sobie jakiś preparat z walerianą, nie wiem może trochę Cię uspokoi Valerin Max jest wiele preparatów, z melisą, dziurawcem, walerianą (kozłkiem lekarskim), mącznicą lekarską popytaj w aptece

Kiedys bylam u rodzinnego, kazal mi brac validol, ale to bylo mocne dosyc...

Gość Ja się z tego wyleczyłam
Musisz iść do psychiatry. To jest za poważna choroba by móc ja wyleczyć lekami bez recepty. Ale są na to skuteczne środki które mi pomogły także radzę Ci się wybrać do lekarza.

Psychiatra? Nie wiedziałam, że to tak ciężka choroba... Myślałam, że psycholog wystarczy...

Gość To nie jest aż tak poważne
żeby do psychologa iść, w końcu nie utrudnia wam życia AŻ TAK:) u mnie też to wystęuje, sprawdzam przed kasą parę razy czy mam pieniądze (a wiem, że mam) kilka razy patrzę, czy wszystkie książki wzięłam (a patrzałam już parę razy) i parę jeszczce innych spraw, już nie pamiętam

Nie przedrzezniaj mnie. Napisalam, ze chce isc do psychologa. Zapytalam czy jest to az tak powazne, ze do psychiatry trzeba... Roznica?

Gość To nie jest aż tak poważne
Nie przedrzeźniam cię dzieciuchu. Piszę po prostu, że inni ludzie mają poważniejsze problemy niż sprawdzanie gazu czy samochodu. Zresztą to nawet pomaga, przynajmniej wiesz, że wszystko w porządku, nikt się nie włamie ani gaz się nie ulotni. Po co się pytasz na forum skoro nie podobają ci się odpowiedzi? Rób sobie co chcesz i nie zawracaj nam głowy

Gość krkr
Witam, jestem studentką psychologii i poszukują osób chorujących na nerwicę natręctw związaną z czystością, higieną w celu przeprowadzenia badań dot. procesów pamięciowych. Badanie jest oczywiście anonimowe, chętnych najlepiej z okolic Lublina proszę o wiadomość na meila karczmarczyk1@op.pl

Gość marcelina_92
Chorowałam na nią, ale dzięki regularnym sesjom w warszawskiej klinice psychiatrycznej, Psychomedic (tel.: 22 253 88 88) udało mi się jej wyzbyć...