Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uparta i niepewna

Dni płodne i niepłodne a tabletki antykoncepcyjne

Polecane posty

Gość uparta i niepewna

Witam Was, dziewczyny słuchajcie, od jakiegoś czasu prowadzę spór z koleżanką dotyczący tego właśnie zagadnienia. Oczywiście jak wiadomo, dni płodne w czasie brania tabletek anty po prostu nie istnieją, jednak... koleżanka upiera się, że jednak takie dni występują, gdy np. zapomni się tabletki. Ale to, co mi opowiedziała, zaszokowało mnie... Otóż dwukrotnie była na pogotowiu (w różnych odstępach czasowych i w różnych miejscach) w celu zdobycia "tabletki 72 h po", ponieważ zapomniała zażyć tabletkę anty a minęło już sporo ponad 12 h - kierowano ją na oddział ginekologiczny i tam... tam najpierw lekarz ginekolog, a za drugim razem położna, zaprosili ją do gabinetu oraz... wyliczyli jej dni płodne i określili szanse, jakie są na zajście w ciążę!!! (Tabletki ani razu nie przepisano). Powiedzcie mi zatem jak to jest??? Nie omieszkam zapytać ginekologa przy najbliższej wizycie, ale chcę wiedzieć, jakie Wy macie zdanie? Przecież moim zdaniem nie można wyliczać dni płodnych nawet jeżeli zapomni się tabletki. Ale... w takim razie jak wytłumaczyć to, że np. jak zapomni się tabletki w 1 tygodniu to gorzej niż jak np. w 3 tygodniu blistra (albo na odwrót, nie pamiętam) ?

biorąc tabletki antykoncepcyjne nie masz owulacji. nie masz owulacji - nie masz dni płodnych finito

biorąc tabletki nie ma dni płodnych w ogóle. Jeśli zapomnisz tabletki owszem - owulacja może sie odblokować i możesz być wtedy płodna. Być może koleżanka na pogotowiu nie powiedziała o tym, że bierze tabletki anty? Jeśli powiedziała to liczenie dni płodnych nie miało kompletnie sensu ponieważ nie wiadomo kiedy owulacja może wystąpić jeśli sie zapomniało tabletki. Jeśli zapomni się w 1 lub 3 tyg tabletki to jest gorzej niż zapomnieć w 2 tygodniu ponieważ 1 i 3 tydzien są blisko przerwy - najpierw zapominasz tabsa, potem masz zaraz przerwę i spadek hormonów jest dużo większy dlatego łatwiej wtedy o odblokowanie owulacji. reasumując - jeśli zapomnisz tabletki może wystąpić owulacja i możesz być płodna, w innym wypadku podczas brania tabsów nie ma owulacji, nie ma normalnego cyklu i nie ma racji bytu żadne liczenie dni płodnych.