Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pilsner

Czy to może być autyzm bo już świruje?

Polecane posty

Gość Pilsner

moja córka ma 15 miesiecy a ja sie matrwie bo ona nie lubi sie przytulać, nigdy nie lubiła. Jest bardzo żywym dzieckiem, kontaktowym tylko czasami jak sie czyms zajmie to koniec, bomba moze wybuchnąc a ta i tak jest zajęta. Ale generalnie wszedzie jej pełno, czasami przyleci i przytuli sie albo da buziaka ale nie zdarza sie to często. Do tego jeszcze nie mówi, czasami cos tam powie w stylu mamamama czy bababab ale nic konkretnego i nie lubi pokazywac nic na obrazkach np zwierzątek, ksiązeczki ogląda ale nie bardzo zwraca uwage na to co jej pokazuje. Duzo rozumie,wykonuje proste polecenia. Ale jak prownam dzieci w jej wieku to niekotre ładnie mówią pojedyncze wyrazy, pokazują wszystko w ksiązeczkach, sa przytulakami. Mowilam o tym pediatrze ale stwierdziala ze ma jeszcze troche czasu i zebym cierpliwie poczekała.

Moze byc,jest przypadek w rodzinie mojej siostry ,jesli Cie nurtuje poprostu wybierz sie do lekarza i on rozwieje Twoje watpliwosci ...

Gość yyyhmyyy
przeecież napisała że była u pediatry i co ta jej powiedziała :-O

Gość klaudia 345678
ja uwazam, ze Twoje dziecko jest w 100% zdrowe. Niedawno czytalam w "przyjaciolce" reportaz o autystycznym dziecku i tam matka opowiadala, ze synek jak skonczyl roczek to sie zaczal dziwnie zachowywac tzn potrafil godzinami patrzec sie na krople wody, za nic w swiecie nie chcial sie przytulac , nie bylo z nim zadnego kontaktu. A Twoja corka z tego co Ty piszesz jest zupelnie normalna moj synek zachowywal sie podobnie a jest zdrowy. Mysle autorko , ze wymyslasz.

Ale mi nie chodzi o pediatre tylko naprzyklad specjaliste ....Padiatrzy sie niekiedy gowno znaja za przeproszeniem...

moze zajrzyj n forum innyswiat. tam znajdziesz szczegółowo opisane wszystkie objawy

Gość sama napisalas
ze jest zywym, konaktowym dzieckiem ktorego wszedzie pelno, rozumie proste polecenia. To sa wystarczajace dowody na to ze dziecko nie ma autyzmu.

Gość według mam na kafe
każde dziecko jest autystyczne! Co dziennie nowy topic pt" moje dziecko ma autyzm". no k...a! matki same jesteście uposledzone!!! wymyślacie tylko głupoty. Autorko, Twoje dziecko nie ma autyzmu. Skończyłam oligofrenopedagogike i zapewniam Że jest zdrowe. sorki za cięte słowa, ale mnie już ponosi jak czytam o tym autyźmie.

Gość retefka
hej pilsner!Ja tez mam 15 miesieczna corke i tez sie martwie o nia,najbardziej martwi mnie to,ze nie reaguje na imie,to znaczy czasami,ale nie za czesto.Ogolnie przytulac sie lubi,jest wsolym dzieckiem,bawi sie z nami.Tez jeszcze nie mowi,czasami powie mama,ale nie swiadomie.i tez nie wiem czy nie wybrac sie do specjalisty.

Gość ddddddddooookladnie
tak, swirujesz. w ogole te matki teraz swira maja na punkcie dzieci i wynajdowania [przeroznych problemow ! To chyba z nudow, bo zajec nie macie-obiadki gotowe mozna kupic, pralka sama pierze itd.-siedza wariatki w necie i o glupotach czytaja i wkrecaja sobie wszystko.

Gość ddddddddooookladnie
Poza tym autyzmu Ci u dziecka w tym wieku nie stwierdza ! Jest wiele symptomow, ktore matki biora za pewnik w swej wymyslonej diagnozie (jesli o takie male dzieci chodzi)-ale wiekszosc dzieci takowe objawy moze miec i nie oznacza to, ze maja autyzm ! Zwlaszcza, ze objawow autyzmu jest wiele i nie kazde chore dziecko posiada je wszystkie, zalezy od stopnia choroby. Zdiagnozowac dziecko mozna dopiero miedzy 24-30 miesiacem zycia ! bo wiekszosc dzieci z autyzmem do tego wieku rozwija sie normalnie (czyli jakies tam pojedyncze cechy choroby zawsze mozna przyuwazyc i to nawet u zdrowych dzieci, ktore autyzmu nie maja)!

Oczywisce ze mozna stwierdzic autyzm u dziecka 15m!!! To jest wlasnie Polska gdzie wszysty lącznie z lakarzami mowia żeby czkać do2 a nawet 3 roku. Fakt że niektory autyzm ujawnia sie praktycznie od początku, niektory pojawia się po tzw regresie, który może nasąpić nawet po 3 roku życia. Do autorku- z tego co opisałaś nie da sie wywnioskować czy Twoja córka ma autyzm czy nie. 15m dzieko oczywiscie ma prawo nie mówić a nawet nie zawsze reagować na swoje imie, więc to jak narazie nie może być głównym wyznacznikiem. Obserwuj ją, ja jestem dobrej myśli:) Kilkunastomiesięczne dziecko powinno już wiele rozumieć (proste polecenia typu daj misia, gdzie ma lala oko, gdzie mama, gdzie ma auto koło) i posługiwać się gestami typu papa, pokazywanie palcem, rozkladanie rąk na nie ma. Jednak jest róznica miedzy np 12m a 20 miesięcznym dzieckiem. Dodam też ze panuje u nas MIT że dzieci z autyzmem nie lubia sie przytulac, nic nie rozumieją, nic nie mówią i siedzą cały dzien gapiąc sie w ściane. Moj synek ma autyzm i jest bardzo wesołym dzieckiem, wszędzie go pełno, buzia mu się nie zamyka. Do tego jest bardzo inteligentny i jako 3 letnie dzieko uczy się czytać i idzie mu rewelacyjnie. Jeszcze trochę a przeczyta pewnie każdy wyraz. Mimo wszystko ma autyzm.

moj synek dopiero jak skonczyl 2 lata to zaczal powoli mowic rozne pojedyncze wyrazy, z czasem zdania. a do 2 lat to tylko mama tata baba, tak, nie i tyle!! i tylko stękał calymi dniami, cos by chcial powiedziec ale nie mogl. a przytulac sie to za zadne skarby nie chcial!po prostu nie mial czasu:) nieraz bylo tak, ze brakowalo mi tego i sama nawet mu proponowalam zeby spal z nami w nocy, ale on za zadne skarby swiata nie chcial. a teraz, o boze! ciagle sie przytula, caluje mnie caly dzien, czasem nawet jak stoje i nie moze dostac do buzi to caluje po nogach, po rekach hehe serio:) mowi ze bardzo kocha i tak dalej. no i w nocy zaczal przychodzic. mam twardy sen wiec nawet nie wiem kiedy w nocy do mnie przyjdzie, tylko rano sie budze a on obok hehhe a wiesz jak mnie budz? buziakiem:) czasem tylko za wlosy szarpie xD jak widzisz twoje dziecko moze byc zupelnie normalne!!!!!! ale jesli jednak bedziesz miala watpliwosci, to moze lepiej udaj sie do specjalisty...po co dodawac sobie zmartwien, lepiej zeby wszystko sie wyjasnilo.

Gość matki się leczyc powinne
jak wy wymyślacie....wszyscy mają autyzm...mój syn miał 2 lata jak zaczął mówić wcześniej wszystko "ee"...też był bardzo żywy wszędzie go było pełno, z przytulaniem to do tej pory średnio jak sam ma kaprys to się przytuli. Książeczki w tym wieku też miał w nosie bo wolał szaleć. i do głowy mi nigdy w życiu nie przyszło mu autyzm wymyślać

Gość Pilsner
dziekuje za wasze wypowiedzi. Nie jestesm osoba, która siedzi i czyta wszystko a potem dopasowuje objawy, ja nawet bym nie pomyslała ze moze to byc autyzm zwrocila mi na to uwage kolezanka. Fakt jej dziecko jest w wieku mojej corki i duzo mówi, nie tylko pojedyncze wyrazy ale np potrafi powiedziec "mama ce" - tj mama chce i pokazuje co. Iw lasnie przy tym pokazywaniu zwrocila uwage ze moja nie pokazuje palcem ale np zdarza jej sie całą rączką, poprostu roznie jak jej tam wyjdzie. Ja w zyciu bym nie zwrocila na to uwagi, dla mnie liczy sie to ze pokazuje. Martwi mnie to ze nie mowi, łapie doła jak wracam od tej kolezanki albo oni od nas wychodzą bo jak porownam jej corke a moją to jest roznica. Nie poswiecam jej malo uwagi, wrecz odwrotnie, duzo mowie, opisuje co robie, oglądamy ksiązeczki, sluchamy posenek, poswiecam jej caly swoj wolny czas po pracy ale nie wiem co robie nie tak ze zdecydowanie mniej umie. Fakt jest sprwniejsza fizycznie, zaczela chodzic jak miala 10,5 miesiaca, wszedzie zlezie, nawet na parapet. Bylismy u foniatry - jezyczek i uszka w porzadku, u neurologa niby wszystko w normie. Moze dlatego panikuje ze jej bardzo wczesnie zaroslo ciemiączko, gdy miala 3 misiace, osatnio od 3 miesiecy obwod glowki sie nie zwiekszyl - do 12 miesiecy rosla, miarowo i rowno od 0,5do 1 cm miesiecznie teraz nic. Moze to dlatego panikuje

Gość kicia bez mycia
ale nie wiem co robie nie tak ze zdecydowanie mniej umie. i to jest TWÓJ problem autorko ... nie świruj. kazdy człowiek jest inny, a co dopiero dziecko....

Gość jbhdfd
moj synek zaczal mowic w wieku 3 lat, wczesniej bylam z nim u neurologa,powiedzila ze jest ok, wiec przestalam sie martwic. po prostu wrocil z przedszkola i zaczal gadac:) na pewno nie ma autyzmu, choc tesciowa twierdzila ze zaniedbuje dziecko i powinnam zmienic lekarza....

Gość jbhdfd
w ogole odnosze wrazenie ze teraz autyzm jest "modny", nagle mnostwo dzieci jest "sprawdzanych" pod katem autyzmu... jeszcze kilka lat temu to samo bylo z napieciem miesniowym!

mój syn tez pkazuje całą rączką,a palcem prawie wcale, ale nie mam zamiaru wymyslać mu autyzmu i dopiero zaczyna mówić, a ma 22 miesiące

i też przytulanie nie jest jego ulubionym zajeciem, aczkolwiek czasami prowadzi mnie za rekę do sypialni i tam sie przytulamy, lubi tylko samochodziki i jazdę nimi, ale nie zamyśla sie i mozna go łatwo wyrwać z wiru samochodów itd.

Gość retefka
a reagowanie na imie moja coreczka wczesniej reagowala teraz rzadko,prawie wcale a ma tez 15 miesiecy.

Gość no właśnie ile z was zaszło
może najpierw poczytajcie Czym jest i jak sie objawia autyzm, bo naprawdę szału idzie dostac jak sie czyta co niektóre topiki:O to ze Twoje dziecko "mało umie "może wynikac z tego, ze rozwój nie jest harmonijny ( co wcale nie oznacza, ze jest upośledzona) jak również z tego ze ma obiżony intelekt . Jeżeli Twoje dziecko reaguje na imię, nawiązuje kontakt wzrokowy, relacje społeczne, nie ma echolalali, stereoptypii to z całą pewnością nie ma autyzmu🖐️

*stereotypii

Gość retefka
no ale moja cora przestala wlasnie reagowac na imie i to mnie najbardziej martwi

retefka więc takim przypadku idź do lekarza, psychologa i sprawdz to, bo to akurat normalne nie jest, co wcale jednak autyzmu nie oznacza, bo to tylko jeden z całego spektum objawów.

Gość retefka
tak myslalam:(

Gość Pilsner
retefka a twoja corcia tez nic a nic nie mowi? Rozmawialam dzisiaj z koleznką która jest psychologiem dziecięcym i troche mnie uspo0koila, ze jej corka tez nie mowila nic do 2 roku zycia ani slowa a potem raptem z dnia na dzien zaczęla mowic i teraz ma 2,4 i gada jak nakrecona, az glowa boli. I tez nie zwracala uwagi na ksiazeczki, nie intresowaly ja zwierzątka, wolala ukladac klocki czy wozic lale w wozku. Mamy sie spotkac za tydzien i spokojnie pogadac, opowiem jej co i jak dokaldnie i jezeli stwierdzi ze cos ja niepokoi to skieruje nas do odpowiednich terapeutow zeby poobserwowac.

Mojej szwagierki corka ma 3 lata skonczone i tez nie mowi ... Moj syn 10m i wiecej mowi od niej normalnie szok.. Poza tym moj syn tez sie nie lubi przytulac i nigdy nie lubil ;///

Gość retefka
pilsner moja corcia tez tak jak twoja mowi po swojemu dadada,mamama,tatata,baba , tylko ze moja corcia nie zawsze reaguje na imie

Gość Pilsner
ale to moze nie reaguje bo jest zajęta akurat czyms? Moja tez tak czasami ma jak sie skupi na czyms to koniec ale genralnie reaguje. To chyba kazdy tak z nas ma ze czasami ktos cos mowi do nas a my nie slyszymy bo skupiamy sie na zupelnie czyms innym. Moj chrzesniak ma 2 latka i skubany reaguje kiedy chce, jak siostra mowi do niego chodz umyjemy ząbki albo chodz na nocnik to udaje ze nie slyszy a jak powie Kubus chodz dam ciasteczko biegnie az sie kurzy :)