olipra 0 Napisano Listopad 29, 2011 hej czy któraś z was miała wykonywane to badanie????podobno nie jest bolesne ale gdy jest coś nie tak wykryte to pobierany jest jakiś wycinek?! czy to badanie można wykonać w gabinecie ginekologicznym czy tylko w szpitalu??pomocy bo chyba mnie to czeka..... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kasinka... Napisano Listopad 29, 2011 masz zle wyniki cytologii? Ja mialam kolposkopie i byl tez pobierany wycinek. Sam wziernik wsuwany do pochwy to nic takiego. Pobieranie wycinka troszke zaboli, ale to tez nic wielkiego. Na koncu lekarz zaklada tampon ze srodkow opatrunkowych (mniej wygodny niz klasyczny, bo grubszy), wyjac go mozna dopiero po kilku godzinach. Wyniki histopatologii sa po okolo 3 tygodniach. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
olipra 0 Napisano Listopad 29, 2011 aha...jestem tchórzem ale chyba dam rade..tak mam zły wynik cytologi(trzecia grupa)znalazłam ginekologa który wykonuje u siebie takie badanie w gabinecie bo tak to tylko w szpitalu... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kasinka... Napisano Listopad 29, 2011 ech, tak tu czekam cale popoludnie, az sie odezwiesz :) sluchaj samo badanie nie jest bolesne, to prawda, ja czulam tylko mocowanie wziernika, a potem pobranie wycinka. To ostatnie - jak uszczypniecie :) byc moze wiele zalezy od doswiadczenia i delikatnosci lekarza. Sama mialam kolposkopie robiona w szpitalu, na nowoczesnym sprzecie (Polna w Poznaniu), w ramach ubezpieczenia. Prywtanie na pewno zaplacisz... Badanie jest normalne przy zlych wynikach cytologicznych. Musza znalezc przyczyne problemu. I w razie potrzeby - usunac osrodek zmian. Takie sprawy latwo zlosliwieja, a wtedy to juz jest wiekszy klopot... Lepiej teraz troche pocierpiec, ale nie wychodowac sobie raka szyjki macicy. Dasz rade :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
olipra 0 Napisano Listopad 30, 2011 dzięki masz racje....będę robić prywatnie i mam nadzieje że lekarz będzie delikatny zapisałam się na piątek:( musi być dobrze... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kasinka... Napisano Listopad 30, 2011 jesli masz ochote napisz do mnie bogienka@wp.pl buziaki! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Karmelek_30 0 Napisano Listopad 30, 2011 Witaj... Ja tez mialam robiona kolposkopie, kilka razy... I wycinek pobierany dwa razy. Raz w Polsce, raz w Anglii. Tutaj dali mi znieczulenie w szyjke macicy wiec nie czulam jak pobierali wycinek, aczkolwiek samo znieczulenie bylo dosc bolesne, ale wszystko da sie przezyc. Mialam CIN3. Najwazniejsze to znalezc dobrego lekarza. W Polsce mi tego nie wyleczyli i stad powtorka w Anglii. Bez odpowiedniego leczenia u jednej z kobiet na trzy CIN3 sie uzlosliwi. U mnie skonczylo sie skracaniem szyjki. To bylo 3 lata temu. Od tej pory kontrolna cytologia co roku przez 10 lat. Poki co wszystko jest ok. I miejmy nadzieje, ze tak juz zostanie :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
olipra 0 Napisano Grudzień 1, 2011 kurcze ale aż w Anglii????to musiało cię to też łanie kosztować....póki co to szukam w Polsce ale tylko prywatnie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
olipra 0 Napisano Grudzień 1, 2011 w końcu nie idę w piątek na tą kolposkopie ponieważ gabinet który znalazłam jest nie za ciekawy(kasują i nie mają dobrej opinij w leczeniu schorzeń) umówię się na przyszły tydzień ale do konkretnego gabinetu....kurcze ale jesteśmy od tych lekarzy zależni...nie wiadomo na kogo się trafi i jak nas poprowadzi...niech już biorą za to wszystko kasę ale niech to robią naprawdę solidnie a nie żeby człowiek nie był pewny czy nam dobrze radzą...udam się z tym wynikiem {grupa III :( }i mam nadzieje że trafie na kogoś normalnego... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kasinka... Napisano Grudzień 1, 2011 poszukaj przez strone www.znanylekarz.pl lekarze sa poszeregowani nie tylko wg specjalizacji i miejsca prowadzenia zamieszkania, ale takze wg opini pacjentow. http://www.wok-poznan.idl.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=89&Itemid=53 a na stronie Programu Przeciwdzialania Rakowi Szyjki Macicy znajdziesz troche potrzebnych informacji. Wrzucilam adres ze strony z opisem wynikow cytologii, ale przejrzyj cala. Infolinia tam tez jest. Stona jest "mojego" osrodka, poznanskiego, ale odpowiedniki ma w kazdym miescie wojewodzkim. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
olipra 0 Napisano Grudzień 2, 2011 no dzięki poczytam sobie....umówiłam się już na środę w Krakowie do polecanej pani ginekolog także myślę że trafiłam w dobre ręce..jeszcze raz dzięki za link dobrze jest wiedzieć więcej:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach