Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iiiiiiiiiooooooooooo

czy odchylenia od normalnej długosci cyklu powinny budzic niepokoj ?

Polecane posty

Otóż moje cykle nie były nigdy bardzo regularne, jednak wahały sie od 28 do 32 - 33 dni, wiec nie był to koniec swiata. Ale ostatnie cykle mam nastepujacej długoścu : 40 dni, 27 dni, 28 dni, 37 dni, 34 dni, 36 dni. Czy owinno to wzbudzic moj niepokoj? Czym tp moze byc spowodowane?

Gość ssdfsd
Mogę tylko napisać o sobie... Zawsze miałam bardzo nieregularne cykle. Nawet niczego nie badałam. W ciążę zaszłam przy pierwszym stosunku który mógłby do niej prowadzić. Po urodzeniu dziecka nadal miałam cykle nieregularne. Nie widzę problemu.

moze jeszcze jakies wypowiedzi? chodzi mi o to, ze ogolnie miałam regularne i zastanawiam sie czym jest spowodowana ta nieregularnosc ostatnia?

?

Gość iiiiiiiiiiiiiioooooooooooo
prosze jeszcze o jakies rady...

Odchylenia do 7 dni są ok., natomiast większe lepiej sprawdzić, bo mogą to być jakieś zaburzenia hormonalne lub nawet bezowulacyjne cykle.

Gość no ro to
"Czasem zdarza się, że u kobiet, które zawsze miały regularny cykl dochodzi do zaburzeń i pojawia się on zwykle opóźniony. Najczęściej przyczyną jest zbyt intensywne odchudzanie. Jest to zjawisko, które często występuje o młodych dziewczyn przed 20 rokiem życia. Jeśli spożywany posiłek ma zbyt mało kalorii to w organizmie spada poziom leptyny, a jest to hormon, który odpowiada za regulację uczucia głodu. A to z kolei daje sygnał mózgowi, że skoro jest mało kalorii to należy organizm oszczędzać. W wyniku tego może dojść do zahamowania procesu jajeczkowania. Jeśli o jest przyczyna to, aby wszystko wróciło do normy wystarczy prawidłowo się odżywiać. Inną przyczyną problemów z cyklem może być choroba tarczycy. Jeśli we krwi jest zbyt mały poziom hormonów, które są przez nią produkowane to dochodzi do zachwiania produkcji estrogenów. W ten sposób dochodzi do zmiany trybu miesiączkowania. Jeśli wszystko ma wrócić o normy to konieczne staje się uzupełnienie brakujących hormonów tarczycy. Za rozregulowanie cyklu kobiety może tez odpowiadać hiperprolaktynemia. Jest to zjawisko mające miejsce w momencie podwyższonego stanu prolaktyny w naszym organizmie. Est to hormon przysadki mózgowej, ma to miejsce najczęściej przy sinym stresie, który może być związany z kłopotami w pracy czy też w rodzinie. Tu z pomocą przychodzą preparaty farmakologiczne takie jak Norprolac czy Dostinex. Inną przyczyną problemów z regularnym cyklem może być zespół policystycznych jajników. Chorobę tą w skrócie oznacza się, jako PCOS i ma ona miejsce u kobiet, u których występują rzadkie owulacje, podwyższony poziom hormonów męskich, czyli androgenów. Najczęściej możemy poznać ten stan po trądziku i owłosieniu, które jest podobne do tego występującego u mężczyzn. W takiej sytuacji na ratunek przychodzi progestagen. Albo lekarz może taż przepisać nam doustne środki antykoncepcyjne. Dzięki temu nastąpi obniżenie testosteronu we krwi. Ale to nie wszystkie przyczyny, bowiem zaburzenia te mogą być powodowane także poprzez choroby narządu rodnego, przez co jajniki mogą wydzielać za mało hormonów płciowych. Zaburzenia mogą wystąpić także jak kobieta zażywa duże dawki kortykosterydów, które są stosowane przy zespole Cushinga. W takim przypadku jedynym wyjściem jest zmiana leków na inne. Jeśli mamy problemy z regularnym cyklem o trzeba wykonać przede wszystkim badanie krwi oraz określenie stężenia hormonów płciowych oraz sprawdzić poziom hormonów tarczycy."

napiszę o sobie: kiedyś cykle miałam 34-36 nigdy nie mialam krótszego niż 30 dni,chyba ze z tabletkami antykoncepcyjnymi moja mama za raczke wzięła mnie do swojego ginekologa,ktory chcial mi na sile zrobic 28dniowe cykle,bralam tabletki prawie caly cykl i niestety to pogorszylo mi całkowicie cykle do tego powiedzial,że mam bardzo małą macicę i minę miał taką jakby chcial powiedzieć,że nigdy nie będę miała dzieci albo będą problemy,bo mam za małą i nierozwiniętą macicę,poszlam do ginekologa kolezanki,do ktorego chodze już 5 lat. Poszlam gdy moje cykle miały 34-56dni,mialam badania hormonow progeste...tarczycy,usg narządów rodnych,monitoringi kilku cyklów wszystko pięknie,hormony w normie,usg ok,mialam jedynie kilka torbieli malutkich,ale tabletki anty spowodowaly ze wchłonęły się. Po prostu tak mam i tyle zaszłam w ciaze-poronilam,zdarza sie niestety wielu kobietom zaszłam ponownie,donosilam ciąze,urodzilam zdrowego synka pierwszy rok po porodzie ok cykle 34-40 wiec jak dla mnie ok teraz w drugim roku po porodzie cykle mam ponad 60 dniowe,musialabym znowu udać się na badania bo jeden cykl mialam nawet ponad 70 dniowy ale to moze przez anemie,bo mam