Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

nie przypuszczam

Zakazy i nakazy w ciąży

Polecane posty

Niedawno dowiedziałam się że jestem w ciąży, chciałabym wiedzieć coś o powyższych, oczywiście nie pytam o mity :) Jeśli chodzi o zakazy, to prosiłabym o uzasadnienie, z góry dziękuję kobietki :) 🌻

raczej wszystko dozwolone. No moze jakieś takie intensywne treningi, dźwiganie ciężarów nie wskazane. I rzecz jasna alkohol, papierosy też nie.

- odstawić wszelkie używki - pozostawać pod stała kontrolą lekarza - nie dźwigać ciężarów - nie nosić obcisłych ubrań (uciskających brzuch) - najlepiej jak najmniej się stresować, pogoda ducha jest wskazana - zachować aktywność fizyczną (po porodzie łatwiej jest wrócić do swojej wagi), ale z nią nie przesadzać - wysypiać się - zdrowo odżywiać - unikać alergenów (zwłaszcza spożywczych)

Gość no ro to
odpada surowe mięso, niepasteryzowane sery i inne przetwory mleczne. Niektóre zioła. Oprócz tego większość leków. Nawet takie zwyczajne -trzeba czytać ulotki.

Gość razdwacztery
unikaj serów brie i camebert, tatara, fast foodów, alkoholu wszelkiego rodzaju, coli i napojów gazowanych a będzie wszytsko ok jak u mnie:) Nie dzwigaj , nie kąp sie w gorącej wodzie a nakazy> dbaj o siebie bo noisz pod sercem prawdziwy skarb -Duzo odpoczywaj, chodz do lekarza gdy cos Cię niepokoi. Trzymam kciuki za dzieciatko

ja napiszę to co inni nie dźwigaj ciężko więcej relaksu niż przemęczenia i stresu zdrowe odżywianie,kobieta w ciazy duzo odkłada tłuszczyku czasami,więc powinnas ograniczyc wysokokaloryczne produkty unikac alkoholu itp.ale to wiadomo :) no i cieszyc się ze swojego stanu banany,sucharki i migdały na problemy z mdlosciami itp :)

Może i przesąd lub mit..ale ja z tego powodu krwawiłam w 7 tc. -nie przemęczaj się, nie trzymaj rąk w górze. Ja przez dwie godziny myłam okna i wieszałam firanki skończyło się krwawieniem.:( na szczęście już bliżej końca ciąży ...:)

Gość javnbvhioaepwo;
oczywiście odstawić alkohol,papierosy,zmienić nawyki żywieniowe,uprawiać jakiś lekki sport np.basen. Odpoczywać,nie dźwigać,unikać stresu, regularnie odwiedzać lekarza,nie brać leków bez konsultacji z lekarzem,czytać ulotki,zażywać witaminy i kwas foliowy... no to chyba będzie tyle :P

Po pierwsze ciaza to piekny okres wiec delektuj sie tym. Jesli tobie jest dobrze - maluszkowi tez. Popieram powyzsze wypowiedzi... -zadnych urzywek -jesli bierzesz kapiel absolutnie nie za goraco -lykaj codzien kw.foliowy i pij duzo plynow -aktywnosc fizyczna o,ktorej wyrzej wspominano -zadnych lekow-na ewentualne bole mozesz brac spokojnie nospe , pod zadnym pozorem ibuprofenu i aspiryny.