Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sandra25

brzydze się miesa i jajek pomozcie

Polecane posty

Gość sandra25

Na wstepie prosze Was nie wysmiewajcie mnie, bo moze i wyda sie to smieszne ale dla mnie jets to duzy problem. Juz od dziecka nie wyobrazalam sobie wsadzic do buzi cos takiego jak flaczki, czy watrobka...Uwielbialam jesc jajka, kurczaka, piersi z kurczaka, ale teraz wszystko się zmieniło... Nie mogę przełknąć już nawet mięsa takiego jak filet. Wiem, że kurczak ten przeszedł wielki stres i był karmiony sztucznymi paszami zanim został zabity i trafił na mój stól...To mi nie pozwala go zjeść. Gdy na mięsie jest krew, albo "żyły" mam taki wstęt, że nawet nie chwyce tego do ręki... Z jajkami stało się tak samo... Gdy patrzę na rozbite jajko i widzę żółtko i białko od razu wyobrażam sobie, że żółtko to niedorozwinięty kurczaczek a białko to "wody płodowe"... Dodatkowo gdy zauważyłam, że z żółtka wychodzą po bokach takie dwa białe wyobraziłam sobie że to miał być skrzydełka i KONIEC... Blokada....;/ Wiem ze to smieszne, ale dla mnie problem i to duzy ;/

Gość tu masz wszystko razem
a tylko kur ci żal czy tez może wszystkich zwierząt?

Gość sandra25
wszystkich zwierzat...bylam kiedys na gospodarstwie i byly tam swinie w takich klatkach ze nie mogly zrobic zadnego kroku ani sie obrucic ani nic...mialy tylko koryto przed soba i mogly jesc i nic wiecej... plakac mi sie chcialo

no to nie jedz. Bez mięsa i jajek można żyć.

Gość sandra25
Tylko, że mąż mówi, żę ze mną nie da się zjeść normalnego obiadu, bo nie zrobie pieczeni tak żebyśmy sobie zjedli albo żeberek...

i bardzo dobrze. dolacz do grona wege. nie musisz tego jesc, przeciez nikt cie nie zmusza

no to jemu rób mięso a sobie warzywa i tym podobne. wiem ze to nie łatwe ale wiele osób ma specjalne diety w których muszą wielu rzeczy unikać i jakoś dają radę nawet gotujac dwa obiady. cos za coś.

ja gotuję trzy obiady. Dla męża mieso, dla syna zupki a dla siebie ryby i warzywa -)

Gość thherh
Co do jajek to jemy te od kur, które nie mają styczności z kogutami. Do zapłodnienia więc nie doszło. Takie jajko nie ma nic wspólnego z kurczęciem. Co do mięsa... Cóż, gdyby ludzie mięsa nie jedli, można mieć pewność że los zwierząt byłby... jeszcze gorszy. Między innymi nadwyżki zostałyby wymordowane jako "niepotrzebne".

Gość sandra25
parówki bardzo lubiłam, ale już nie ruszę bo mięso w nich jest oddzielane mechanicznie :(

powiem tak: gdybyś wiedziała jak sie robi rózne rzeczy do jedzenia nie tylko te mięsne to pewnie większości nie zjadłabyś. Jeśli czegoś nie zrobisz sobie sama to nigdy nie masz pewności że jest tam tylko to co tobie się wydaje. A mało to było przypadków z różnymi "dodatkami" do chleba, cukierków itp. Jeśli myślisz że wszystko jest w zakładach produkujących żywność sterylne to się grubo mylisz.

Gość sandra25
gdzie je kupujesz? Fajnie, ze nie tylko ja jestem taka "inna"... Jak ide do tesciow to patrza na mnie jak na kretyna z marsa, albo mysla ze sie brzydze u nich jesc...a to nie o to chodzi

albo w kauflandzie albo intermarche. sa drogie bo kosztuja 7zl za 4szt. ale np pasztet sojowy kosztuje 2,50 ew parowki w puszcze wtedy za chyba 8szt placisz 7zl, ale rzadko je w sklepach widuje. ew kotlety sojowe, duza paczka 2zl badz sojowe mielone za 4zl

Gość sandra25
powiem Ci szczerze, ze nigdy nie jadlam... musze sprobowac...Jaki sklad jest takich parowek albo kotletow?

Gość kodeina-pseudoefedryna
kupuj jaja od szczesliwych kur :D i mięso od szczesliwych zwierząt :D

wszystko jest sojowe, ale parowki np sa wywarze warzywnym zanurzone, nic innego tam nie ma/

szczesliwy zabity, to sie raczej nie laczy. chcesz zjesc mieso, zabij swoje dziecko moze co, na to samo wyjdzie, tylko zabij je tak by w chwuili smierci bylo szczesliwe:O

Gość sandra25
oj dziekuje Ci kciukiem:) w jakim dziale ich szukac??

w intermarche sa parowki sojowe sa z parowkami normalnymi, czyli szukaj w miesie, na polkach. kotlety zalez, trzeba szukac. jesli chodzi o kaufland to maja osobny regal z produktami sojowymi(walic tam gdzie te ryby w puszkach pasztety itp)

Gość sandra25
kciukiem nie jesz wcale miesa? napisz jakie jadasz obiady

Gość kodeina-pseudoefedryna
hahah zjedz dziecko no naprawde dobre porównanie hahaha tyle że dla osob o niskim IQ :P

Gość sandra25
Twoje wpisy nic nie wnosza do tematu. Gdzie mam szukac szczesliwych zwierzat? Przeciez hodowane sa po to by je zabic, wiec musza byc bardzo szczesliwe

dla mnie nie. z jakiej racji mzoecie jesc zwierzeta, zryjcie siebie nawzajem madrale. obiady to zalezy. jak w domu maja bolognese, to ja mam bolonski sos z amino z utartym serem i oliwkami. w niedziele jem kotlety badz parowki sojowe z ta kapucha/burakami czy co akurat jest i ziemniakami. w tyg zywie sie zupami i krokietami Z szpinakkiem/kapusta i grzybami albo nalesnikami z ratatujem

Gość sandra25
kciukiem a ryb nie jesz? Ja jem np z frosty fileta z sosem serowym albo szpinakiem...

Gość sandra25
aha i pizza margarita albo z pieczarkami oraz wegetarianska...

pizze lubie. ryb tez nie jem tez zyly:) odezwe sie pozniej, bo wlasnie skonczylam prace i lece do domu:) pzdr

Gość sandra25
czyli mamy podobne zdanie. Ja wlaśnie jem tylko filety i tam nie ma żył. W innym wypadku bym nie przełkła..

Mój mąż nie je mięsa, raczej z przyzwyczajenia niż z przekonania i nie mam żadnych problemów żeby jeść takie obiady jakie nam obojgu smakują. Tu rzucę kilka propozycji: - sos szpinakowy z serem i czosnkiem,+makaron penne - warzywa chińskie w sosie+ryż - zapienakna ziemniaczana z serem, kukurydzą, pomidorami i cebulką, dodaję do tego trochę salami ale równie dobrze można nie dawać - ryby jesz, prawda? to rybka pieczona+pieczone ziemniaki, surówka - ser panierowany+ziemniaki+sałata z pomidorami w sosie - pierogi ruskie/z kapustą i grzybami - gołąbki- mojemu mężowi moja mama robi wegetariańskie, z pieczarkami zamiast mięsa - naleśniki na słodko albo z sosem z czerwonej fasoli - pizza- to nie problem dorzucić mięso temu kto lubi - pierogi leniwe - ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem - masa zup... Generalnie jeśli macie taki podział obowiązków, że Ty gotujesz obiady a rodzina padnie z głodu jak tego karczku nie dostanie, zawsze możesz sobie rzucić panierowany ser, rybkę, kotleta drobiowego... Ja obiady mam jednodaniowe, gotuję nieraz na dwa dni, teraz robię mężowi pomidorówkę za którą przepada, a ja niezbyt, a sobie kurczaka z warzywami po meksykańsku... I masz prawo nie lubić, sama przepadam za surowym mięsem, tatarem, a wiem że masę ludzi odrzuca. A niech się patrzą jak na ufo, nie masz obowiązku flaczków jeść...