Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość watrobbba

AST ALT robil ktoś?Prosze o interpretacje wynikow

Polecane posty

Gość watrobbba

Witam, Odebralam wyniki enzymow watrobowych i nie wiem co myslec... Moj wynik AST 194 U/L ALT 436 U/L Obok napisane sa wartosci oczekiwane tyle ze BEZ JEDNOSTEK AST 2-32 ALT 2-33 Czy swoj wynik powinnam jakos przemnozyc by porownac z normami? Bo jeśli nie to jakas tragedia...

Gość taki opis znalazłam
Aminotransferaza asparaginianowa (AspAT, AST, GOT, SGOT) 5-40 U/l (85-680 nmol/l) Jest to enzym wewnątrzkomórkowy. Jego najwyższe stężenia występują w mięśniu sercowym, wątrobie, mięśniach szkieletowych, nerkach i erytrocytach. Aktywność wzrasta w w przypadku obumarcia komórek jak również ich uszkodzeniu komórek spowodowanym niedotlenieniem lub działaniem toksyn, a nie zaburzenia funkcji narządu. Wzrost do poziomu 40 - 200 U/l może być spowodowany przez: mononukleozę zakaźną, alkohol etylowy (ostre stany upojenia alkoholowego) - hemoliza in vivo lub in vitro, inne choroby wątroby, zapalenie trzustki. Wzrost do poziomu 200 - 400 U/l: zawał mięśnia sercowego, zabiegi chirurgiczne, choroby mięśni szkieletowych (miopatie, dystrofie), przewlekłe zapalenie wątroby. Wzrost do wartości 400 - 4000 U/l: zawał mięśnia sercowego, ostre reumatoidalne zapalenie mięśnia sercowego, zabiegi kardiochirurgiczne, intensywny masaż serca, wirusowe zapalenie wątroby, toksyczne uszkodzenie wątroby, nowotwory wątroby, zapalenie dróg żółciowych, pozawątrobowa niedrożność kanalików żółciowych, kamica żółciowa, nowotwór trzustki, zwłóknienie przewodów żółciowych. Aminotransferaza alaninowa (ALAT, AIAT, ALT, GPT, SGPT) 5-40 U/I (85-680 nmol/l) Jest to enzym wewnątrzkomórkowy. Jego najwyższe stężenia występują w wątrobie, niższe w mięśniach szkieletowych, mięśniu sercowym i nerkach. Pojawienie się podwyższonych aktywności ALAT w osoczu wskazuje raczej na uszkodzenie komórek, a nie zaburzenia funkcji narządu. Wzrost ALAT jest zależny od rodzaju i rozległości uszkodzenia. Wzrost do poziomu 40 - 200 U/l może być spowodowany przez: fizjologiczny wzrost u noworodków, choroby wątroby, zapalenie trzustki, hemoliza. Wzrost do poziomu 200 - 400 U/l: cholestazy wątrobowe, marskość wątroby - równolegle obserwuje się podwyższone wartości AspAT, zawał mięśnia sercowego - znacznie wyższe wartości AspAT, mononukleoza zakaźna - maksymalne wartości enzymu występują w drugim tygodniu po zakażeniu, w piątym następuje powrót do wartości prawidłowych, pierwotny niedobór karnityny, leczenie dużymi dawkami salicylanów, przewlekłe leczenie fibratami, przewlekłe leczenie pochodnymi sulfonylomocznika I generacji. Wzrost do wartości 400 - 4000 U/l: wirusowe zapalenie wątroby, toksyczne uszkodzenie wątroby, niewydolność krążenia.

hm... chyba coś nie halo z Tobą kochana, dobry lekarz i powtórzenie wyników, alt moze być do ponad 40, ale u Ciebie to i tak za dużo

ja pierdzielę, ja miałam wysokie ale Twoje to jakiś koszmar a robiłaś inne wątrobowe typu billirubina, GGT, cholesterol, triglicerydy?

i nic nie musisz mnożyć, jednostki są dobre może ostatnio na dobrej imprezie byłaś? Bo czasem wyniki skaczą po dużej ilości alkoholu, ale nie wiem, czy aż tak...

Gość takie wysokie
wyniki moga swiadczyc o zapaleniu watroby typu C, popros o zrobienie badan na ta chorobe

mogą też świadczyć o mononukleozie, dorośli często mylą ją z anginą lub przeziębieniem, bo ma taki sam przebieg a co Cię skłoniło do zrobienia tych wyników? bo mi wyszło całkowicie przez przypadek, wylądowałam na izbie przyjęć w szpitalu z zupełnie czym innym, zrobili mi standardowe badania wśród których były te próby i tak wyszło żeby nie to byłabym do dzisiaj nieświadoma, że coś jest nie tak

Gość jokerfool
ja nie robilam ale teraz się szykuję na badanie aminotransferazy alaninowej w medistore. niedługo będę bogatsza o doświadczenie to może i coś Tobie pomogę.