Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kinza

Mała macica w stosunku do stężenia bHCG

Polecane posty

Gość kinza

Witam, Mam wątpliwości co do interpretacji wyników badań. Poziom bHCG robiłam w 42dc i uzyskałam wynik 29889 mlU/ml, co wg norm wskazywałoby na 6-7 tc. Do zapłodnienia mogło dojśc ok. 11dc lub dopiero 24dc - coś poszło nieregularnie :). Zatem ciąża przy badaniu bHCG mogła miec 6tyg (lub więcej) lub 4tyg (i mniej). No i wszystko byłoby jasne, gdyby nie fakt, że ginekolodzy (z pewnych przyczyn byłam u 2) twierdzą, że ciąża jest młodsza - ok. 2 tyg. Wnioskują tak na podstawie badania ginekologicznego - wielkości macicy. Mam wątpiliwości, czy to najnormalniejsze w świecie, czy może jakieś niespodzianki mnie czkają? 1. Może ciąża bliźniacza (ta myśl mnie troszkę przeraża, ale najlepsza opcja). 2. Może jednak coś złego - np. ciąża rozwija się nieprawidłowo - macica za wolno rośnie. 3. Czy może to świadczyć o jakiś chorobach, nieprawidłowościach itp.? USG mam dopiero za 2 tyg, a następną wizytę za miesiąc. Głupia nie spytałam się lekarza na dziesiejszej wizycie - wśród wielu tematów wyleciało mi to z głowy. Proszę Was o podzielenie się doświadczeniami, jak to było z Wami i Waszymi maluchami.

Gość spokojnieee
Hmm, czyli nie miałaś jeszcze USG? to źle bo już na pewno by coś było widać...

Gość spokojnieee
zdarza się, że ciąża jest młodsza niż może wynikać z OM, albo tego jak Ty uważasz, ale jeśli masz regularne cykle, to prawda jest taka, że aż 2 tygodnie różnicy wyjść nie może...

Gość kinza
No cykle akurat mam niezbyt regularne, ale biorąc max i min i tak nie zmieściłam sie w dniach płodnych. Więc na tej podst nie można oceniac. No chyba, że moj maz ma mega-żywotne plemniki, hihi :D

Gość xox
a może trojaczki? ;) a masz powody by podejrzewać bliźniaki - leczenie, skłonności rodzinne?