Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość baby wipes

Opoznienia mowy u prawie 3-latka

Polecane posty

Gość baby wipes

Moj syn ma 2 latka i 10 miesiecy..... i nadal nie mowi.Sygnalizuje wszystko palcem ,czasami powie "mama" albo "tata" .Jest bardzo ruchliwym oraz humorzastym dzieciakiem i wszystko wymusza krzykiem.Dostawalam sygnaly od znajomych ,ze moj syn to klasyczny przyklad dziecka z zespolem ADHD. Mam juz ustalona wizyte u neuropediatry i okropnego stresa.

Gość a jak się objawia to klasyczne
ADHD u Twojego dziecka?

Gość baby wipes
Chyba zaczelam panikowac i uleglam opiniom znajomych,bo ADHD to raczej objawia sie u wiekszych dzieci.Wiem,ze czesto naduzywamy tego okreslenia.Raczej jest to "bunt dwulatka" ,ktory przechodzimy cala rodzina prawie rok.Martwi mnie jednak to,ze moj syn nadal nie mowi.

Gość vdfvdfvf
koniecznie tomografia głowy, objawy takie same jak u mojego siostrzenca... mam nadzieje ze to nie to, dziecko ma 3 latka, tez mowi tylko mama i tata, nie pamietam poprawnej nazwy choroby, takze nie bede wypisywac, wiem ze syn mojej siostry ma tą chorobę naprawdopodobniej od zwyklego uderzenia w głowe w wieku niemowlęcym,

Gość vdfvdfvf
zapisze sobie topik do ulubionych, jutro do niej zadzwonie i zapytam się o nazwe choroby,

Gość ewelkaaaaaaaaa
Mój syn ma 3 lata i 4 miesiące, nadal mało mówi. Dopiero miesiąc temu trochę ruszyło, powtarza pojedyncze wyrazy po swojemu. Chodzę z nim do lekarzy, od prawie roku do logopedy systematycznie. Najważniejsze że rozumie i wykonuje polecenia, podobno zacznie mówić w swoim czasie. Mój też wszystko wymusza płaczem, wrzaskiem bo mówić nie umie więc inaczej nie umie.

Gość baby wipes
Wlasnie te wrzaski sa najgorsze....ale jak nie potrafi w innej formie sie komunikowac to krzyczy.

Gość vdfvdfvf
afazja

Gość nie jest kolorowo ...
obecnie wszystkie dzieci maja ADHD bo tak sobie rodzice wymyslaja ;/ a szczerze - malo diagnozuje sie takich przypadkow ;/

Gość kolokokoko
A wasze dzieci sa pozostaja pod wasza opieka czy chodza do przedszkola? I jesli tak to kiedy wrocilyscie do pracy?

Gość baby wipes
Wrocilam do pracy gdy moj synek mial 5 miesiecy,pozostaje pod opieka niani.Moja praca pochlania bardzo duzo czasu,wiec czesciej widzi swojego ojca niz mnie.To tez bardzo wplywa na jego zachowanie,bo gdy spedza dzien z tata jest ulozony i grzeczny.Mozliwe ,ze zachowuje sie tak ,aby zwrocic moja uwage.

Gość tak, ale dbaj o to
zbadaj go psychologicznie , czy rozwój jest w normie oraz sprawdź słuch. To , ze wrzeszy( a przy ojcu nie ) może świadczyc jedynie o tym , że jest inteligentnym manipulatorem :P

obecnie bardzo duzo dzieci ma ADHD i zaburzenia komunikacji i mowy. Utarlo sie ze to wymysl rodzicow. Pewnie niektore przypadki tak. Jednak to nie przypadek że teraz coraz wiecej diagnozuje sie takich dzieci. Ja bym już dawno temu byla u specjalistow bo szkoda czekać. Pamietaj ze musisz znalesc kogos kompetenego. Bo wielu po 2 min patrzenia na dziecko powie Ci że ma czas i niektore dzieci tak mają że mówią pozno.

Gość baby wipes
Dlatego mam juz ustalona wizyte u neropediatry, bo inni pediatrzy twierdzili ,ze jest wszystko w porzadku....ale ja wole dmuchac na zimne.Wiem,ze kazde dziecko ma indywidualny tok rozwoju lecz zaczyna mnie naprawde niepokoic to,ze moj synek nadal nie mowi.