Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fddfdfdsdfs

Ile kosztuje budowa takiego domu?

Polecane posty

Gość fddfdfdsdfs

Chodzi oczywiście o cenę orientacyjną. Budować chcę 30 km od Warszawy (jeśli to ma jakieś znaczenie). Działka niedługo w papierach figurować będzie jako działka budowlana. Mimo, że bywam tam tylko w lecie to chciałabym, aby był to dom całoroczny. Poza tym ma być piętrowy, żeby zajął jak najmniej ziemi, a bym dość przestronny w środku. Na parterze chciałabym mieć salon, kuchnię, sypialnię i łazienkę z wc (dla babci, która po schodach raczej chodzić nie będzie). Poza tym garaż na jeden samochód. Na górze natomiast 3 sypialnie (małe), wc oraz jakiś schowek. Chcę mieć także piwnicę, w której miałabym stół bilardowy, jakieś sofy i barek (to już taka fanaberia, ale biorę ją pod uwagę). Jak myślicie, ile taki dom może kosztować (materiały, robocizna etc). Będę wdzięczna za odpowiedzi

Gość fddfdfdsdfs
Myślicie, że zamknie się w 300 tyś? (razem z wykończeniem)

Gość strona 703
mnie dom z ziemią i full wyposażeniem w tym sauna i 1000m ogród dwa lata temu wyniósł 700 tys

Gość fddfdfdsdfs
Nie chcę żadnych haj lajfów typu sauna itd :D Kiedyś oglądałam projekty fajnych domów, bardzo mi się podobały, nie mogę niestety ich teraz znaleźć w internecie. Ale cena orientacyjna była podana właśnie w granicach 300

Gość zxxzzxz
Mój dom pod Warszawą kosztował 320. 100m2, ale bez piętra

Gość strona 703
oczywiście bez piwnicy, ktora prawie podwaja koszty budowy a sauna z wanną do masażu wysokiej klasy to ok 25 tys, więc sobie odlicz...

Gość strona 703
do tego co w "kosztorysach" w gazetach czy katalogach, to sobie spokojnie dolicz jakieś 60%

Gość fddfdfdsdfs
Strona 703, nie potrzbuję takich luksusów na działce :D Poza tym nie stać mnie w tej chwili na wydanie 700 tyś ;) Wolałabym już trochę dołożyć i kupić zajebiste mieszkanie w centrum, ale na razie skupiam się na działce bo zależy mi na czasie.

Gość fddfdfdsdfs
Dzięki za opinie :) No tak, może ta piwnica jest już przesadzona... muszę pomyśleć, pogadać i zobaczymy...

Gość Oczywiście że
piwnica jest bardzo droga.Taniej kosztuje postawienie obok budynku gospodarczego/garaż+ co chcesz.6 lat temu kupiłem za 75000zł takie siedlisko 1.5 ha w środku sporych lasów 140 km od centrum Warszawy.Mam tutaj również staw z czyściutką wodą-hoduję karpie,liny itp. na własne potrzeby.Jest również budynek gospodarczy 200m.Dom mieszkalny był po wstępnych pracach remontowych.Ja zrzuciłem stary dach/przedwojenny/ podniosłem o 1m ściany na górze i położyłem nową więźbe dachową jak i pokrycie daxhu.Finalnie kosztowało to mnie/remont/ jakieś 180 000 zł mimo tego że używałem materiałów z tzw.górnej półki.Tylko że koszty usług w moim rejonie były relatywnie niskie.Np.rozbiórka starego dachu,budowa nowej więźby,położenie nowego pokrycia/200m/-koszt robocizny 6000zł.

Gość fddfdfdsdfs
Bardzo dziękuje za rady! Chyba będę jednak musiała całkowicie z tej piwnicy zrezygnować, bo nie chcę zabierać zbyt wiele zieleni. A może wykombinuję coś na górze, skoro sypialnie mają być małe ;)

Gość Oczywiście że
dodam że budynek mieszkalny ma ok.200m,dwie łazienki.W związku z tym że to oficjalnie jest to nieruchomość rolna to podatek roczny wynosi 36zł.Mieszkam tu na stałe ponad trzy lata,uciekłem z Warszawy-tam się nie daje mieszkać,chociaż na wszelki wypadek mam tam jewzcze mieszkanie.

Gość krups
jeżeli są warunki gruntowe to buduj piwnicę, zawsze się przyda na kocioł C.O. , hydrofor, pralnię, suszarnię .... itd. , naprawdę warto a budowa piwnicy choćby wysokości 2,20 m. aż tak bardzo budowy domu nie podnosi, wiem to z doświadczenia, i tak należy się wkopać z fundamentami poniżej strefy przemarzania, więc jeden metr w dół koniecznie a jeszcze jeden metr do dołu i masz piwnicę a budować można metodą gospodarczą, czyli murarz + pomocnik i dobra organizacja na budowie, myślę że w kwocie 250 tys. zł. zrobisz stan zamknięty ze stolarką ale stan zamknięty to dopiero 1/3 poniesionych wydatków , potem instalacje, tynki itd. czy warto budować samodzielnie ? oczywiście, że TAK :)

Gość fddfdfdsdfs
Oczywiście że - muszę powiedzieć, że kocham Warszawę i nie wyobrażam sobie życia na codzień gdzie indziej, a co dopiero na wsi, dlatego absolutnie nie chcę rezygnować z mieszkania tutaj. Działka natomiast jest miejscem, w którym spędzam sporo czasu w wakacje, albo w wolne, ciepłe dni. Chcę też aby dziadkowie mogli na niej przebywać, kiedy tylko chcą, żeby były lepsze warunki niż są obecnie (stoi tam taki niewielki, rozsypujący się domek, jest za ciasny i niewygodny)

Gość miumiumuzi
Tak jak w poprzednim poście - piwnica się nie opłaca naprawdę drogo wychodzi.Lepiej coś dobudowac;) Proszę masz tu przykładowy projekt- zresztą mój wybrany ze względu na cenę i rozkład, czyli 3 sypialnie u góry z łazienką i kuchnia + salon + łazienka + pokój na dole. (tak samo chodzi o osobe starsza ale u nas o dziadka) Sam dom 195 500 ( w stanie deweloperskim) plus minus garaż wstępnie szacuje sobie na max 30 tyś ale to mi firma wyliczy a za pod klucz dam max 50 tyś. Obejrzałam chyba milion projektów ale ten ze wzgledu finansowych mi odpowiada. http://otodom.pl/promocja-zimowa-z-perfekko-polska-sp-z-o-o-id11589303.html Maja ich troche mozesz obejrzec:) Fajne sa tez parterowki ale my chcemy zeby dziadzia mial przestrzen i my;)

Gość Oczywiście że
Jak duża jest ta działka?A co ze ściekami?Skąd woda?

Gość krups
posłuchaj praktyka a nie teoretyków, którzy wszystko i wszystkich krytykują, wybudowałem metodą gospodarczą dwa duże domy , duże to znaczy 400 m. kw. powierzchni jednopiętrowe ze strychem i oczywiście są piwnice na całej powierzchni budynku wysokości 2.20 m. i nie żałuję a będziesz żałować, gdy piwnicy nie będzie, przekonasz się , piwnica wcale nie podnosi kosztów budowy domu !

Gość Oczywiście że
piwnica nie podnosi kosztów budowy bo powstaje za darmo.zaoferuj autorce topiku ż wybudujesz jej piwnicę za free.

Gość fddfdfdsdfs
Oczywiście że - jest poprowadzone szambo Działka ma ok 800m2

Gość fddfdfdsdfs
A, a woda oczywiście jest.

Gość karetr
Sauna za tyle? No proszę was. Nie znacie saun na podczerwień? Można kupić je już za kilka tysięcy złotych, a jest to rozwiązanie moim zdaniem kilka razy lepsze od tego, co opisujecie. Sauna na podczerwień jest bezpieczna, nie wymaga od organizmu takiego wysiłku. Zresztą zerknijcie na http://www.irmsauna.pl/ Saunę można mieć u siebie za małą kasę...