Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Edith Black

Poczekać z seksem do ślubu?

Polecane posty

Gość Edith Black

Witam kochani. Z moim facetem (ma 25 lat) jestem już dwa lata w związku. Ja mam 22 lata, wcześniej miałam jednego chłopaka, a mój dwie dziewczyny, ale ani on ani ja nie uprawialiśmy seksu. Po prostu nie czuliśmy, że to odpowiedni czas no i wiadomo, że to ryzyko ciąży itp. Okazało się po czasie, że mieliśmy rację, bo to nie byli jednak odpowiedni partnerzy. Nie jesteśmy jacyś bardzo wierzący, ale szanujemy się. Kochamy się i chcemy założyć rodzinę gdzieś za 2 lata, jak skończę studia. I czy Waszym zdaniem lepiej poczekać z seksem do ślubu i sprawić, że noc poślubna rzeczywiście będzie poślubna, czy jednak złamać tradycję?

Gość widocznie każde z was ma
libido równe zero, więc boję się, że noc poślubna będzie jednym wielkim rozczarowaniem :) A może w ogóle stawiajcie na "białe małżeństwo"? Piszesz o tradycji? To tradycja naszych babek a nie dzisiejszych czasów :) Nie kupuje się kota w worku, rozwód sporo kosztuje

Gość Zuzanna Amelia ?
Skoro w ogole pytasz o to to znaczy ze na pewno powinnas poczekac.

Gość KULTURALNYBARDZO
nie czekaj, szkoda czasu

Gość Herodus Maximus
jeśli potrzebujesz, państwowe, albo kościelne pozwolenie na prywatne perdolenie to czekaj. Tylko koniecznie każ przebadać się przyszłemu mężowi na choroby przenoszone drogą płciową. Ruskie tirówki są w 80% zarażone hiv.

Gość miumiuu
Kiedyś tradycja nakazywała kobiecie wyjść młodo za mąż po zazwyczaj krótkim okresie narzeczeństwa więc tam mogli sobie pozwolić na wstrzemięźliwość, ale jak wam się udało przez ten czas nie uprawiać seksu to jestem pod wrażeniem. Ja zrozumiem poczekać kilka miesięcy (tak jak było kiedyś) ale kilka lat? I on się do Ciebie nie dobiera a ty do niego? Tylko buziaki?

Gość Edith Black
Ale ja swojego chłopaka nie trzymam w worku ;) I on nie jest taki, żeby korzystać z tirówek.

Gość Edith Black
Tak, tylko niewinne buziaki :)

Nie wierzę że ten facet nic nie przeleciał jak miał dwie dziewczyny ! Ale fakt jest faktem lepiej poczekać:):) jeżeli sie do gadujecie to choćby w łóżku było tak nijak to będziecie umieli żyć razem bo seks nie bedzie dla Was tak ważny! A powiem Ci tak seks jest przereklamowany wcale taki och i ach nie jest ! Kilka sekund orgazmu i tyle !

Gość miumiuu
Czyli jest gejem :) Nie wierze, że istnieje na świecie facet, który jest w pełni zdrowym okazem i nie dobiera się do swojej kobiety. Może jeszcze Ci wmawia, że się nie zaspokaja?

Gość Herodus Maximus
jeśli chce czekać z seksem do ślubu, to jest zakochany idiota. Amen odmów trzy zdrowaśki.

Ja tam wiem swoje, seks jest bardzo ważny w każdym związku, tyle że w seksie też trzeba się odpowiednio dopasować, trudno sobie wyobrazić szczęśliwy związek w którym nie ma seksu czy jest nie taki jak trzeba. Więc nie czekać do ślubu, po ślubie może się okazać że to nie ten partner, że z tym nam nie wychodzi, wcześniej czy później taki związek padnie. A czy teraz czy za rok zaczniecie, czy z tym czy być może będzie następny, to już sama musisz sobie odpowiedzieć. Dwa lata to szmat czasu, jeszcze wiele może się zmienić, najgorszy jest okres kończenia przez parterów nauki. W tym czasie bardzo wiele się zmienia. A drugi to okres wspólnego zamieszkania. Często nagle okazuje się że widywać się przez godzinę dziennie to nie to samo co mieszkać razem całą dobę. Na takie pytanie każdy musi odpowiedzieć sobie sam. Choć ciągle bardzo młodzi, dziećmi już nie jesteście. Spieszyć się nie wolno ale, po mojemu do ślubu czekać też nie wolno. Przed ślubem trzeba razem zamieszkać, kochać się (celowo nie używam formułki "uprawiać seks") i pożyć troszkę w wyścigu szczurów w trudnym materialnym świecie bez dotacji rodziców. Wówczas dopiero można mieć w miarę pojęcie czy to ten partner/ka czy nie.

Original !!! Ty to musisz mieć nędzne życie seksualne. Współczuję i Tobie i partnerom. Życzę faceta który pokaże Ci jakie to przyjemne i może trwać znaaaaaaaaaacznie dłużej niż kilka sekund. Mam wrażenie że seksu i miłości to Ty nie zaznałaś, a to o czym myślisz to tylko zwykły stosunek dla zaspokojenia swoich czysto zwierzęcych potrzeb. Tak czy siak współczuję.

Gość Zuzanna Amelia ?
Zdecydowanie - poczekaj.

Gość Herodus Maximus
zaczekaj, są metody zastępcze, dla niego salony masażu i agencje towarzyskie, dla ciebie różaniec i wódeczka w celu zapomienia i znieczulenia.

Nie powinnaś pytać o takie rzeczy na forum To powinna byc wasza decyzja Nie powinnaś sugerować się tym co tu Ci napiszą bo większość to nastolatki które puszczają się na prawo i lewo bo seks jest cool:P Zastanów się i wtedy zadecyduj:)

Gość KDWT
Pozwole sobie wkleić ten wykład Nie ma życia w samotności, która jest ucieczką, bo w samotności nie ma miłości. Jest samotność, która jest nam dar przez Boga; i taka, w którą uciekamy nawet przed Bogiem. Trzeba kochać i być kochanym, a najlepiej być kochany Nie tylko przez siebie, ale nade wszystko przez Boga, który jest Miłością. Nie można nam z miłości czynić „boga, ale w Bogu dostrzec miłość. Ludzie ubóstwiają samo uczucie zakochania się, ale to jest dobra droga. Wielu powtarza sobie: „My Sie kochamy i dlatego nie uważamy tego za grzech. Mają oczywiście na myśli swoje współżycie, choć nie złożyli sobie przysięgi małżeńskiej, która obydwojgu daje jakąś. gwarancję, że się nie opuszczą. W takim układzie to nie Bóg jest miłością, tylko miłość staje się „bogiem i zawsze się to zle się kończy. Bo uczucie, które się ubóstwia, przynosi fatalne skutki. poranione serca! W naszej epoce, jest cała rzesza pochylonych młodych w. małżonek, które złamały swoje serce, ubóstwiając swoje uczucie do małżonka. Współżycie przedmałżeńskie nie dlatego jest grzechem, ponieważ Bóg jest złośliwy i odmawia każdej przyjemności człowiekowi, ale dlatego jest grzechem, ponieważ przynosi fatalne skutki w przyszłości. Nawet na miłości można się zawieść, ale na Bogu nie! Tysiące młodych kobiet pochyliło się w życiu z powodu : porzucenia przez męża, zdrady małżeńskiej, agresji małżonka.. pogardy i bestialstwa. Jak to jest, że ten, który przed ślubem ubóstwiał swoją narzeczoną, po ślubie, po trzech, czterech latach, pomiata nią jak ubikacyjną szmatą? Przyczyna tkwi w grzechu przeciw pierwszemu przykazaniu: Nie będziesz miął innych bogów przede Mną! Kiedy ktoś słucha tego przykazania myśli sobie :zapewne: „Przecież wierzę w Boga, o co chodzi? Nie jestem szintoistą ani buddystą, ani ateistą? Tymczasem „bogiem dla niego może być uczucie miłości, stan zakochania się, ubóstwienie partnerki czy partnera. Owszem trzeba kochać, ale miłość nie jest bogiem! Kiedy ludzie się kochają, uchylają się od czystości, mówiąc: „My się kochamy, nie uważamy tego za grzech! Jeśli nie uważają współżycia za grzech, to znaczy, że lepiej :że lepiej niż Bóg wiedzą, co jest dla nich dobre, a co złe... już skądś to znamy Słychać tu echo szeptu węża z raju! Jeśli Bóg się pomylił, zakazując współżycia ludziom, którzy nie są małżonkami, a ludzie wiedzą lepiej, co im wolno a co nie, to Bóg już nie jest Bogiem. Bóg, który się myli, nie jest Bogiem! W tym momencie dwoje młodych Europejczyków o subnordyckich kształtach staje się bogami, ponieważ mówią: „Boże nie masz racji my lepiej wiemy, co jest dla nas dobre! Ty mówisz: „nie cudzołóż! My mówimy: „Kochamy się! pomyliłeś się, a my mamy rację. Skoro się pomyliłeś, to nie Ty jesteś Bogiem, tylko nasza miłość, która nas zbliża! W tym momencie dokonuje się me tyle złamanie szóstego rzykazania, ale pierwszego, którego przekroczenie eksploduje nieszczęściami. Ileż razy pytałem młodych kobiet, które płacząc mówiły mi: „Mąż mnie zdradził, bije mnie, odtrącił mnie; mówi mi, że czuje do mnie wstręt... „Czy współżyliście prze ślubem? Zawsze w takich okolicznościach jest to samo. Zawsze jest tak, że były grzechy przeciwko czystości. Często niewyznawane przy spowiedzi, przyjmowane świętokradcze Komunie święte. Czyste ubrania na kobiercu weselnym nierzadko ukrywają brudne sumienia. Często nie odczuwają najmniejszego żalu za grzechy współżycia przedmałżeńskiego. Pokuta nie da się odtrącić, wraca zawsze jako pokuta:. odtrącenia. Nigdy nie pozostaje to bez skutków. Grzech przynosi przekleństwo: miłość staje się nienawiścią; pożądanie przeradza ::się w odrazę; bliskość w odrzucenie. Nienasycona seksualno. nigdy nieposkramiana, szuka nowych obiektów konsumpcji. Po kilku latach wykrzywione, młode żony, porzucone przez: mężów, stają w świątyni w pochylonych postawach i nie wiedzą nawet, co się stało w ich życiu. Świątynie nie zawsze są miejscem nauczania, wcale nie rzadko to miejsca ogłoszeń i cenników. Stojąc więc w tłum ranią dalej swoje serca, nienawidząc się za to, że ich mężowie ich nienawidzą. Wydaje się, że ranę można uleczyć jeszcze jednym bólem, ale ranę serca można uleczyć tylko chwałą oddana Bogu. Tak też Biblia nazywa skruszone wyznawanie grzechów W księdze Jozuego jest mowa o zdobyciu Jerycha (zob. Jc: 6, 1-27). Wszystkie przedmioty, które zdobyto w tym mieście, było obłożone klątwą (HEREM). Wszystkie należały do Boga. By poświęcone. Wśród zdobywców znalazł się jednak ktoś, kto nie potrafił się powstrzymać przed chciwością po swojemu zinterpretował przykazanie Boga, ukrył swój grzech. Akan ukradł i ukrył w swym namiocie płaszcz z Szinerau, złotą sztabki i dwieście syklów srebra. W czasie następnego zbrojnego starcia Izrael poniósł klęskę niepowodzenie! Jozue nakazał badanie i w czasie losowego poszukiwania . Bóg wskazał na Akana, który popełnił świętokradztwo. W decydującym momencie Jozue powiedział do Akana: Synu oddaj chwałę Bogu! co miało znaczenie: „Przyznaj się do grzechu!. Wyznanie grzechu jest chwałą oddawaną bogu . Świętokradztwo zatajenie grzechu przynosi w życiu niepowodzenia, klęski. Bitwa Izraela, która była totalną klęską, miał miejsce w miejscowości Aj, którą tłumaczy się „Ruina. Życie st zrujnowane, kiedy jest zbudowane na świętokradztwie. Z przerażeniem patrzę na tych, którzy z uśmiechem podchodzą do ołtarza i czuję, że nie wyznali swojego grzechu, .ukryli go. Wiem, że za trzy, cztery lata będą płakać z powodu ruiny małżeństwa! Może uratowałoby ich wyznanie grzechu chwała oddana Bogu, ale dla milionów ludzi Bóg jest tylko bozią, natomiast ich grzeszna miłość jest bogiem. Są chciwi przyjemność i ukrywają swoje czyny pod teorią o tym, że uczucie miłości zwalnia ich z posłuszeństwa Bogu. Chwała oddana Bogu może wyprostować wszystko ponieważ odrzuca „bozię i odrzuca ubóstwiane uczucie do człowieka. Biblia mówi, że kobieta zaraz po wyprostowaniu się .chwaliła Boga! Chwała jest najważniejsza w naszym uzdrowień. Chwała oddawana Bogu nie tylko prostuje nasze serce, ale ż broni przed ponownym wykrzywieniem. W języku greckim zaskoczonykreślenie „znowu się wyprostować (zob. Fibr 12, 12), ma również znaczenie „odbudować ANORTHOO. Takie znaczenie ma to słowo w Dz 5, 16! Biblia daje liczne przykłady tego, że oddawanie chwały bogu jest skuteczną modlitwą, przynoszącą cudowne zmiany naszym życiu, broniącą nas przed złymi duchami, ale co najważniejsze, zwraca nam utraconą bliskość Boga. W tej samej Księdze Jozuego, w miejscu opisującym oblężenie Jerycha, czytamy, że Bóg nakazał Izraelitom przez siedem dni obchodzić twierdzę i jedynie trąbić w rogi baranie szofarim!

Z seksem- poczekaj, ale nie do ślubu. Nie wychodź za faceta, z którym nie uprawiałaś seksu (dopasowanie w łóżku jest naprawdę istotnym elementem zdrowego i udanego związku, ktoś pisał o kilkusekundowym orgazmie i niczym poza tym- współczuję...)

Herodus Maximus ma racje, ja bym dodala jeszcze jedno.... zawsze twoj partner moze sobie zwalic klacz nad jakims kobiecym pisemkiem, tylko potem nie wypisuj na kafe ze ci to przeszkadza.......

Gość Herodus Maximus
a teraz poważnie, jeśli dla dwojga ludzi seks jest mało ważny i jak nakazuje religia, będzie służył tylko do prokreacji, to czy czekać z seksem do slubu , jest pytaniem nieistotnym, bo to nieważne. Priorytem bedą inne sprawy, wyścig szczurów, płodzenie dzieci a potem użeranie sie z nimi i tak nawet się nie zauważy, że leży sie w przytulnej trumience w ostatniej drodze. Jeśli seks , jest radością którą dają sobie kochający się ludzie i będzie częścią życia, więc po co czekać, do ślubu????? Dla mnie dwoje ludzi, między którymi niema seksu, to nie para, narzeczeni, a dwoje ludzi, para przyjaciół, którzy mogą się rozstać bez problemu i zbędnych łez, bo seks mimo wszystko, mimo nawiedzonych katolików, łączy dwoje ludzi bardzo mocno.

Gość Szymuś
Przecież cipka nie jest z mydła.

ten temat to pewnie prowo tego co rano taki sam temat zaczął ,ale jako facet , ale cóż ... temat jest temat :) śmieszą mnie niesamowicie argumenty typu " nie dopasowanie seksualne " czy " kupowanie kota w worku " . A mają one przemawiać za seksem na wypróbowanie tak jakbyście cheili sprawdzić czy wasz partner na narządy płciowe we właściwym miejscu i w pełni dizałająće :) A przeciez ,zeby to sprawdzić nie trzeba " posuwać sie " ;) do seksu :D ale głupio tak ise przyznać ,że po prostu sypiacie ze swoimi partenerami to dorabiacie do tego takak filozofię :)

Herod jeśli człowiek potrafi okiełznać samego siebie , jeśli potrafi wdrozyć siebie w pewnien rodzaj dyscypliny a taj potzrba jednak w tym rozwiązłym świecie to znaczy ,ze przynajmniej spróbuje oprzeć sie pokusie , która pojawi sie prędzej czy póżniej i kto wie ? może nawet da jej odpór ?

Gość Herodus Maximus
allium, jesteś niedoświadczoną osobą znającą seks z opowieści, więc nie zabieraj głosu, bo spojrzenie na sprawę seks , przez zakonnice,czy księdza, jest śmieszne i niepoważne. Pisanie o seksie, jako o pokusie, daruj sobie i weź sie lepiej pomodl, zaraz apel jasnogórski.

Gość Herodus Maximus
a do autorki, tradycja????? Gdybyśmy przestrzegali tradycji, byliśmy bardzo smutnymi ludźmi.

Gość Zuzanna Amelia ?
A ja w dalszym ciagu polecam autorce poczekac.

Gość to ja Wam powiem, że
sama nie zamierzam uprawiać seksu przed ślubem. z moim narzeczonym jestem od dwóch lat i pomimo jego ustawicznych próśb i narzekań, nie zamierzam się złamać. Jeśli dla Was czystość przedmałżeńska jest czymś śmiesznym, to szczerze Wam współczuję

podziwiam twoja przenikliwość herodzie - czyżbyś w realu był wróżem Maciejem ?:D dla ludzi , ktorzy żyją w świecie filozofii " to jest dobre co mi dobrze robi " czyli min. seksu kiedy tylko poczują taką ochotę wszystko jest łatwe . Tyle tylko ,ze życie za każde nasze zachowanie wystawia rachunek . I mozesz sie pluć dzieciaku , czytelniku kolorowych gazetek :D