Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niecierpliwa ciekawa

do osob ktore znaja sie na alimentach

Polecane posty

czy jesli zrzeklam sie alimentow 2 lata temu i nadal sie ucze to moge bez sprawy w sadzie przywrocic ten obowiazek placenia ich przez ojca?

hmm nauki nie przerwalam jedynie pociagnelam ja dalej po liceum a po zrzeknieciu sie pracowalam miesiac na umowe.

Gość Oczywiście że
jeśli zrzekłaś się alimentów to w świetle prawa obecnie tobie się nie należą.Musisz złożyć pozew do sądu rodzinnego.Oczywiście możesz również ustalić alimenty z rodzicem drogą porozumienia u notariusza.

tez mi sie wydaje ze juz za pozno ale pytam bo jak podpisywalam dokumenty ze zrzekam sie dlugu alimentacyjnego i alimentow to powiedzial ze moge tam wrocic jesli zmienie zdanie i przywroca mi te alimenty ale dlugu juz nie... tylko to bylo ok 2lata temu wiec dlatego mysle ze chyba jest za pozno...

facet ktory tam pracuje mi tak powiedzial *

Gość fewgwergh
Oczywiście że pewnie w Pani domu to wyczytałaś? alimenty u notariusza :-D Jeśli zrzekłaś się przed sądem, to musisz sprawę założyć. A jeśli to było tylko tak na przysłowiową "gębę" to możesz upomnieć się o nie u ojca, bo oficjalnie nadal ciąży na nim ten obowiązek

Gość fewgwergh
nie ma tutaj pojęcia "za późno", to kwestia indywidualnej sytuacji - Twojej i ojca obecnie, a nie czasu

Gość Oczywiście że
złóż pozew do sądu,Wzory pozwu bez problemu znajdziesz w necie.Alimenty będą Ci się należały od dnia złożenia pozwu.Tak że musisz złożyć ten pozew jak najszybciej.

to bylo w jakims urzedzie czy czyms takim ;p ale doszlo to do sadu i zostaly one zniesione. z ojcem nie mam co gadac bo mnie oszukal ;/ i teraz mysle o zrobic, chcialabym zeby znow musial placic prawnie alimenty. a jeszcze jedno pytanie bo slyszalam rozne wersje...czy jesli ucze sie zaocznie to przysluguja mi alimenty? z gory dziekuje za pomoc ;)

Gość fewgwergh
jesli ucze sie zaocznie to przysluguja mi alimenty? ciężko będzie...ale raz jeszcze zaznaczę - kwestia konkretnej sytuacji, czyli jkaie masz wydatki, jakie masz możliwości samodzielnego utrzymania się, jaką sytuację ma twój ojciec etc

aha czyli jak zloze wniosek do sadu to bedzie najpierw sprawa o wyliczenie kwoty itp?

Gość Oczywiście że
do autorki postu powyżej. Alimenty można ustalić u notariusza.Warunkiem jest dogadanie się obydwu stron.W świetle prawa notariusz ma status sędziego.Sąd zwykle jest potrzebny ponieważ strony walczą o wysokość alimentów.

taka opcja jest narazie nie realna. ojciec moze chciec sie ewentualnie dogadac jak dostanie jakies zawiadomienie ze bedzie musial placic znowu

Gość Oczywiście że
do niecierpliwej Nie wiem czy jak się uczysz zaocznie to należą się alimenty.Ale o tym rozstrzygnie sąd.Ciebie to nic nie będzie kosztowało.Składaj pozew i wniosek o zwolnienie z kosztów rozprawy.Jak zaczniesz chodzić po dokładne porady prawne to tylko wydasz kasę na papugi a to nic nie zmieni. Składaj pozew jak najszybciej.

Gość a ile masz lat????
jeżeli wolno zapytać?

dziekuje za rady ;) oczywiscie chetnie poczytam inne wypowiedzi jesli ktos jeszcze chce cos dopisac :)

Gość kolejne pytania zatem,
a dlaczego zrzekłaś się alimentów? Nie czytałaś tego co podpisujesz?

oczywiscie ze czytalam,za duzo do tlumaczenia dlaczego.. poza tym nie kazdy potrafi zrozumiec.