Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gaz musztardowy

koniec zabawy, pozna godzina i najważniejsze pytanie na swiecie

Polecane posty

Gość gaz musztardowy

czy wierzycie w życie po życiu i te sprawy ?

Gość dominika_24lata_strefa Kraków
omg ja zostałam wychowana przez świadków jehowy więc powinna powiedzieć TAK

Gość gaz musztardowy
a wg swiadków istnieje czysciec ?

Gość gaz musztardowy
wyczytalem w jednym artykule naukowym iz czesc naukowców twierdzi ze umysł ludzki jest nie materialny co wiec za tym idzie nie obumiera wraz z ciałem, co sie z nim wiec dzieje po smierci ?

Gość gaz musztardowy
gora

Gość gaz musztardowy
najwazniejsze pytanie dla kazdego czlowieka a ty pajacu mowisz zeby nie pierdolic glupot , sam idz spac i nie wchodz jak sie nie podoba

Gość pokrzywa1
tak istnieje

Gość tak wierzę,
opieram się na teorii strun i teorii kwantowej świadomości

Gość gaz musztardowy
po czym wnosisz ze nie ma ?

...mózg szybko obumiera gdy nie dostarcza mu się krwi. W końcu wszystko dookoła nas jest tylko w mózgu i ja też i wszyscy inni ludzie. Fajnie by było gdyby było inaczej, ale nie ma. Śmierć jest jak sen, czarna nicość, pustka i niebyt. Tylko tęskonota za tym, żeby istnieć i rozpaczliwa negacja śmierci, poprzez inteligencję. Smutne, ale najwyższym doznaniem jest kochać i być kochanym, a potem jest nic.

Gość gaz musztardowy
mózg to organ ktory jest nawet teraz niezbadany i chyba nigdy do konca nie bedzie ale skoro umysł nie jest materialny to gdzies przeciez musi istniec

Gość tak wierzę,
wg teorii kwantowej świadomości, świadomość może istnieć poza ciałem

Mam spróbować? :) Może się zabiję i zobaczę jak to jest? Tylko niestety nie opowiem, bo do pisania po klawiaturze potrzebne jest ciało.

Moim zdaniem świadomość to czynność mózgu. Ginie razem z nim.

Gość gaz musztardowy
wiecie jak fajnie sie rozmawia o tym wsrod młodych ludzi - tak sie rozmawia ze sie nie rozmawia wcale bo żyją jak by smierc nie istniała

Gość tak wierzę,
"W końcu wszystko dookoła nas jest tylko w mózgu" czyli wg ciebie, planety, gwiazdy, galaktyki są tylko w mózgu ? :o

Gość gaz musztardowy
sa rzeczy widzialne i nie widzialne fal radiowych tez nie widzimy a istnieja , wyczytalem gdzies ze to czego widzimy i nie zalezy od gestosci czasteczek a czas to tylko przepływ informacji , na przykład sen który wydaje się trwac bardzo długo tak naprawde sni sie ułamek sekundy, to sa zagadki

Gość dominika_24lata_strefa Kraków
nie wg świadków nie istnieje czyściec

Gość tak wierzę,
"Moim zdaniem świadomość to czynność mózgu. Ginie razem z nim" myślę, że na chwilę obecną nie ma możliwości, aby udowodnić lub zaprzeczyć teorię kwantowej świadomości

Planety istnieją obiektywnie, w końcu inaczej to musiałaby być zbiorowa halucynacja. Ale to nie o tym jest dyskusja. Tylko o tym, czy świadomość to taki software działający w ciele i czy po obumarciu hardware (ciała) dalej funkcjonuje. Stoję na stanowisku, że nie, że nie ma globalnej bazy danych z zapisem kodu. Kod ginie razem z ciałem.

Gość tak wierzę,
co do snu, to niekoniecznie musi on być nawet złudzeniem, to co się "śni" może dziać się naprawdę w innym równoległym wszechświecie, nasza świadomość podczas "snu" wędruje do innej równoległej rzeczywistości i "obserwuje" to co się tam dzieje ale to tylko hipoteza

Potwierdzić lub zaprzeczyć? Nauka żyje dzięki autorytetom, to co jest prawdą obiektywną nie musi w pojęciu nauki być taką prawdą, jeśli autorytety zaprotestują przeciw takiej prawdzie. Przykłady? A chociażby i zimna fuzja. Zakrzyczeli tych co o tym mówili. Dlaczego? Nie dlatego, że tamci popełnili błędy, tylko dlatego, że wanna z solą i akumulator samochodowy kosztują znikomy procent tego co autorytety wydawały na fuzję gorącą. To jak mieli tych śmiałków nie zgnoić? Przecież instytucje przyznające granty badawcze umieją liczyć :)

Gość gaz musztardowy
ciekawe a podzielasz to zdanie ze umysl jednak nie jest materialny ?

Gość tak wierzę,
mózg jest materialny, a umysłem może być właśnie świadomość i ta nie jest materialna, może być energią

Czym jest umysł? Sądzę, że ewolucja stworzyła wyjątkowy "komputer" niestety wposażyła w ten komputer rozdzielnopłciowe ssaki. To kompletna paranoja. Gdyby inteligentna forma życia nie rozmnażała siępłciowo, już dawno znalibyśmy odpowiedzi na wszystkie pytania, które stoją przed nauką. W tym te o tym, czy jest życie po żyicu. Zamiast pracować nad prawdziwymi problemami uganiamy się za spódnicami, po co? Cóż nie wiem jak jest naprawdę. Sądzę, że po śmierci jest pustka, ale nie upieram się, że mój pogląd jest jedyny słuszny.

Gość gaz musztardowy
ale jakas niematerialna energia gdyz taka najbardziej znana energi ktora wg lowcow duchow moze pojawiac sie na przyklad w nawiedzonych domach sa to fale elektromagnetyczne wylapywane specjalnymi urzadzeniami sa tez podobno fale ktore powstaja przy ruchu ladunkow dodatnich czyli protonow ktore wykraczaaja poza elektromagnetyzm ktor nie wplywaja na materie i nie zmieniaja rownan w fizyce tak to gdzies pisano ale czy to moze udowadniac obecnosc czegos z pewnoscia niewidzialnego jak fale na przyklad radiowe ale czy to na pewno obecnosc ducha w dajmy na to nawiedzonym domu ? no i takie pytanie moze ktos cos slyszal o tym - czy dusza moze wazyc 25 g bo wg mnie umysl jest niematerialny i nie wazy nic

Gość gaz musztardowy
ale jakas niematerialna energia gdyz taka najbardziej znana energi ktora wg lowcow duchow moze pojawiac sie na przyklad w nawiedzonych domach sa to fale elektromagnetyczne wylapywane specjalnymi urzadzeniami sa tez podobno fale ktore powstaja przy ruchu ladunkow dodatnich czyli protonow ktore wykraczaaja poza elektromagnetyzm ktor nie wplywaja na materie i nie zmieniaja rownan w fizyce tak to gdzies pisano ale czy to moze udowadniac obecnosc czegos z pewnoscia niewidzialnego jak fale na przyklad radiowe ale czy to na pewno obecnosc ducha w dajmy na to nawiedzonym domu ? no i takie pytanie moze ktos cos slyszal o tym - czy dusza moze wazyc 25 g bo wg mnie umysl jest niematerialny i nie wazy nic

Gość gaz musztardowy